Ha egész dinnyét veszünk, ne tegyük be rögtön a hűtőbe - legjobb, ha pincehűvösben tároljuk. Tudjuk, hogy ez sokaknál kiveri a biztosítékot, mert a dinnye, a nyári kánikulában, jéghidegen az igazi, de a legújabb kutatások szerint, a gyümölcs szobahőmérsékleten őrzi meg leginkább antioxidáns tartalmát és zamatát. Ha már egyszer felvágtuk, mehet a fridzsiderbe, mert így akár 3-4 napig is élvezhetjük az ízét!
A hidegben a burgonya élvezhetetlenné válik: a hűtőtől gumiszerűvé vált állaga, és édeskés íze használhatatlanná teszi - legfeljebb krumplis pogácsa elkészítésére lesz alkalmas. A krumpli hideg és száraz, lehetőleg sötét helyen tartandó, ami jól szellőzik - mondjuk, egy pincében, vagy pince híján, egy újságpapírral bélelt ládában, hogy a csírásodást elkerüljük.
A méz kőkemény, kristályos gumivá válik ha hidegben tartjuk, ráadásul az összes pozitív élettani hatásának lőttek. A legjobb tehát, ha a konyhapulton, szobahőmérsékleten tároljuk, és ne feledjük: ha gyógyulni szeretnénk általa, semmiképp ne tegyük forró italba, mert az szintén kiöl belőle midnent, ami jótékony hatású, csupán az édessége marad meg nekünk.
A közhiedelemmel ellentétben a kávénak nem jó, ha hűtőben tároljuk, mert könnyedén átveszi a benti levegő nedvességtartalmát, és az megöli az aromát, legyen szó őrölt vagy egész kávészemekről. A kávé tárolására legalkalmasabb egy légmentesen záródó edény - ennél még nem találtak fel jobbat.
A hidegtől a paradicsom ízetlenné és lisztes állagúvá válik, és a vitaminkészleteinek is annyi. Szobahőmérsékleten, egy jól szellőző ládában, vagy kosárban van igazán jó helyen - a kissé éretlen daraboknak pedig kifejezetten jó tesz a napfény: az ablakpárkányra velük!
Az egész hagyma - legyen az lila vagy vörös - imádja a hideget, ám a nevességet már kevésbé, így a burgonyával hasonlóan tárolandó: egy száraz, hideg és sötét helyen. Ha már felvágtuk, egy visszazárható műanyag zacskóban, a hűtő zöldséges fiókjában van a legjobb helyen!
Hogy a fokhagyma aromáját sokáig megőrizze, hűvös, jól szellőző, száraz helyen kell tárolnunk. Miután megbontottuk a komplett fejet, a gerezdeket héjastul ugyanígy raktározhatjuk, de 10 napon belül mindenképpen használjuk fel!
A csípős szószok a bennük lévő nagy mennyiségű ecettől gyakorlatilag örökéletűek, az ilyen típusú önteteket felesleges hűtőben tárolni. Mivel ezek az ízek szobahőmérsékleten érvényesülnek leginkább, tartsuk a "hot" szószokat konyhaszekrényben vagy a fűszerespolcon!
Szigorúan tilos mindenfajta csokládés krémet a hűtőben tartani: egyrészt kenhetetlenné, másrészt ízetlenné válnak. Szobahőmérséklet, kánikulban a speiz a legalkalmasabb hely számukra.
Bármilyen hihetetlen: a kenyeret a hűtő kiszárítja! Tartsuk a konyhapulton, kenyeres zacskóban vagy dobozban! Ha túl sok kenyerünk lenne otthon, fagyasszuk le, és fogyasztás előtt olvasszuk fel teljesen, majd tegyük a forró sütőbe: 10 perc alatt olyan lesz, mint a friss!
Az alma vitamintartalmának és ízének is lőttek, ha hűtőben tároljuk: a frissen, piacon vásárolt gyümölcs nem csak kitart, legalább egy hétig, a konyhapulton tárolva, de a konyhánk dísze is lehet.
A bogyós gyümölcsök szintén frissen fogyasztandóak, persze előfordul, hogy ezt nem tudjuk megvalósítani: akkor jöhet a hűtő, de legfeljebb 1-2 napra! És, bár a vitamintartalom ilyenkor náluk is jelentősen megcsappan, az ízhatás megmarad, ha kizárólag fogyasztás előtt mossuk meg, friss, jéghideg csapvízzel!
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.