Édesszájú vagy? Hétköznap reggel csorgass mézet a vajas kenyeredre, hétvégén dobd fel a pirítósodat, zsemlédet, croissant-odat vagy kalácsodat egy aromás mézes kencével!
Reszeld le egy forró vízzel lemosott bionarancs héját, majd forrald be a kifacsart levét közepes tűzön 4 ek rummal együtt 2 evőkanálnyira. Ezután húzd félre, és hagyd hűlni kb. 20 percig. Közben robotgéppel keverj habosra 25 dkg puha vajat. Adj hozzá 8 dkg mézet, és ízesítsd a narancshéjjal, a rumos folyadékkal, 1 rúd vanília kikapart belsejével, 1 tk őrölt fahéjjal, 1,5 tk őrölt szerecsendióval, valamint 1 csipet sóval. Csavaros befőttesüvegben 1 hónapig eláll a hűtőben.
Omlósabbak és ízesebbek lesznek a húsok, ha sütés, grillezés előtt házi pácban pihennek. Nagy tálban keverj össze 2 gerezd finomra vágott fokhagymát 3,75 dl szoba-hőmérsékletű sörrel, 1 dl ketchuppal, 5 ek olívaolajjal, 5 ek Worcester-mártással, 2 ek mézzel és 1 ek dijoni mustárral, majd marinírozz benne 12 db csirkecombot.
A karamellizálódó bevonat szép színt és csodás ízt kölcsönöz az egyben sütött szárnyasoknak vagy az oldalasnak. Keverj össze 3 ek mézet 2 ek szójaszósszal, 1 tk édes-nemes pirospaprikával, 1 csipet sóval és tetszés szerint 2 ek szezámmaggal, majd egyenletesen kend pl. kacsa bőrére. Folyékony és nem túl erőteljes aromájú mézet használj – legjobb az akác.
30 dkg salottahagymából kockázz apróra 2 db-ot, a maradékot pedig vágd félbe, és pirítsd meg 1 ek felhevített olajon keverés közben 1 perc alatt. Adj hozzá 1 ek mézet és 1 ek világos balzsamecetet, forrald össze, és ízesítsd sóval, borssal. Kiváló kísérő sült húshoz (pl. kacsamellhez) vagy halhoz.
Ázsiai ételekhez, pl. egy 4 adagos marhahúsos-zöldséges-üvegtésztás salátához 2 db lime kifacsart levét keverd össze 2 ek akácmézzel, 6 ek szójaszósszal, 2 ek szezámolajjal és ízlés szerint sóval.
Otthoni mozizáshoz 5 személyre hevíts fel 2 ek napraforgóolajat közepes tűzön. Dobj rá 7 dkg pattogatni való kukoricát, takard le fedővel, és rázogasd, amíg kipattog. Olvassz fel 8 dkg vajat gyenge tűzön 8 dkg finom szemcséjű kristálycukorral és 22 dkg mézzel együtt, majd forrald közepes tűzön keverés nélkül 6-8 percig. A tűzről levéve ízesítsd 1 tk tengeri sóval és forgasd bele a kukoricát. Oszlasd el sütőpapíron, hagyd hűlni 1-2 órát, végül tördeld darabokra. Légmentesen lezárt dobozban 3 napig eltarthatod.
Dobozos vaníliafagyi helyett készíts házi parfét! Főzz fel 3 marék kakukkfűágat 7,5 dkg mézzel, majd hagyd lehűlni. Közben verj kemény habot 2,5 dl tejszínből. A szűrőn át fémtálba passzírozott kakukkfüves mézet gőz fölött keverd sűrűre 2 db tojássárgájával és 1 db tojással, majd vedd le a gőzről, és verd tovább lehűlésig. Végül óvatosan forgasd hozzá a tejszínhabot, és töltsd a masszát négy 2,5 dl-es tálkába. Takard le folpakkal, és fagyaszd legalább 4 órát. Tálalás előtt 15 perccel tedd át a normál hűtőbe, hogy kissé felengedjen.
A mézes krémestől a németektől átvett darázscsípés süteményen át a mézeskalácsig számtalan édes receptet találhatsz nálunk.
Pár csepp mézzel felturbózhatod a panna cottát, a vaníliapudingot vagy a legegyszerűbb pohárkrémet.
A méz sajtokhoz is passzol! Natúr vagy ízesített változatban egyaránt kínálhatod. Langyosíts meg 50 dkg akácmézet, majd add hozzá 1 db bionarancs csíkokban lehámozott héját 2 ág rozmaringgal és 1 ág kakukkfűvel együtt. Töltsd át csavaros befőttesüvegbe, és hagyd lehűlni. Légmentesen lezárva, száraz, hűvös helyen 3 hónapig tárolhatod. Kínáld kis tálkában sajtok mellé, vagy használd hal és húsok sütés előtti megkenésére.
Keverj össze 1 bögre cukrot, 1/2 bögre vizet, 1 ek citromlét, 1 ek mézet és 1/2 tk reszelt gyömbért, majd forrald a cukor karamellizálódásáig. Vedd le a tűzről, és a sűrűn folyós masszát rövid hűtés után kanalazd kis halmokban egy sütőpapírral leterített tálcára. A megszilárdult cukorkákat forgasd porcukorba, hogy ne ragadjanak össze.
Vágd le csíkokban 1 db bionarancs héját és facsard ki a levét, továbbá kapard ki 1 db vaníliarúd belsejét. Közepes tűzön hevíts 20 dkg mézet 2-3 percig, amíg karamellizálódik. Óvatosan keverd hozzá a narancslét (vigyázat: spriccel!), és engedd fel 8 dl tejjel. Add hozzá a vaníliarudat és a kikapart velőt, ízesítsd a narancshéjjal, valamint 1 tk őrölt fahéjjal és 1/2 tk szerecsendióval, majd gyenge tűzön forrald 6-7 percig. Végül a vaníliarúd és a narancshéj kiemelése után habosítsd fel az italt botmixerrel. Töltsd poharakba, és szórd meg 1 csipet csiliporral.
Száraz bőr hidratálásához keverj össze 2 ek mézet 2 ek joghurttal. Vidd fel az arcodra, hagyd hatni 20 percig, majd öblítsd le langyos vízzel.
Bársonyosan puha lesz az ajkad egy 2 tk mézből, 2 tk olívaolajból és 1 tk barna cukorból kevert peelingtől. Vidd fel, masszírozd az ujjaddal 3-5 percig, majd öblítsd le langyos vízzel.
Világosabb szőke fürtöket szeretnél? Keverj össze 4 ek mézet 1 ek desztillált vízzel, és oszlasd el a hajadon. Húzz a fejedre fürdősapkát, tekerj rá turbánt törülközőből, és hagyd magadon legalább 2, de inkább 4 órát. Végül mosd ki kímélő samponnal.
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.