Retró kókuszkocka recept
Retró kókuszkocka
Dubarry-szelet recept
Dubarry-szelet
Mézeskalácsos kuglóf recept
Mézeskalácsos kuglóf
Brokkolikrémleves, ahogyan mi szeretjük recept
Brokkolikrémleves, ahogyan mi szeretjük
Kozáksapka recept
Kozáksapka
Elronthatatlan kocsonya  recept
Elronthatatlan kocsonya
Spenótfőzelék fokhagymásan recept
Spenótfőzelék fokhagymásan
Klasszikus császármorzsa baracklekvárral recept
Klasszikus császármorzsa baracklekvárral
Mézes-mustáros csirkemell recept
Mézes-mustáros csirkemell
Káposztás tészta egyszerűen recept
Káposztás tészta egyszerűen
Ünnepi francia pirítós recept
Ünnepi francia pirítós
Édes bundás kenyér (french toast) recept
Édes bundás kenyér (french toast)
Mákos guba  recept
Mákos guba
Mátrai borzaska recept
Mátrai borzaska
Mézes krémes  recept
Mézes krémes
Pozsonyi kifli recept
Pozsonyi kifli
Krémes spenótfőzelék recept
Krémes spenótfőzelék
Amerikai káposztasaláta (Coleslaw) recept
Amerikai káposztasaláta (Coleslaw)
Sárgaborsóleves füstölt hússal recept
Sárgaborsóleves füstölt hússal
Holstein szelet recept
Holstein szelet
A kollégáim azt hitték, hogy megőrültem, amikor elmeséltem nekik, hogy a hétvégén curryt ültettem. Győzködtek, hogy biztosan összekeverem valamivel, de nem, nem, és nem! Hazafelé csakazértis bementem a sarki zöldségesünkhöz, és vettem egy cserepes curryt.

Reggel aztán diadalittas kifejezéssel az arcomon vittem (mit vittem, lobogtattam!) zölden pompázó, levendulához hasonló currymet az irodába. A többiek gyanakodva szasszeroltak rám és a növényre, majd meghökkenten körüljárták az új jövevényt, mintha csak valami ufó lett volna. Megszagolták, megdörzsölték a leveleit, megvilágították, majd lefényképezték. Hmm... bizony, bizony...curry - illata volt. Vagy mégsem?

Lázas nyomozás kezdődött, mindenki hozzászólt valamit a témához, míg végül a következőre jutottunk: a curry egy indiai (egyesek szerint brit) fűszerkeverék, amelyben többek között található kömény, kurkuma (ettől a jellegzetes szín), sáfrány, feketebors, koriander és még egy csomó más fűszer. A portugál felfedező, Vasco de Gama az ezerötszázas években kezdett el kereskedni vele, így szerencsére megismerte az egész világ, és azóta is mindenki előszeretettel használja a rendkívül kellemes aromájú, sárga fűszerkeveréket. No de akkor mi is ez a növény???

"Enyhe curry-ízt adó leveles ágait tegyük levesbe, párolt zöldséghez és rizsételekhez" - olvastuk a csomagoláson. Minőség: I. osztály, ISO - szám és egyebek. Felhívtuk a termesztőket, és megkérdeztük, mit rejt a fedőfólia ilyen név alatt.
- Curry növényt - hangzott a biológusokat is megszégyenítő válasz.
- De milyen fajta növény? Mert a curry egy fűszerkeverék...
- Khmm... ööö... várjanak, kapcsolok valakit - passzoltak tovább minket.
Aztán kapcsoltak jobbra, kapcsoltak balra, válasz meg sehol.

Végül ismét csak a világháló segített: "Helichrysum italicum" - olvastam a bűvös latin szavakat. "Örökzöld, ezüstös levelű, erős, aromás illatú növény. A levelekből kivont olaját használják asztma, krónikus hörghurut, fejfájás, migrén ellen valamint izomfájdalomra és sebes felületekre..."

Nnna, szóval a kollégáim tudnak valamit. Történetesen azt, hogy a boltokban kapható, fűszernövényként árult "curry növény" garantáltan létezik, ám nem alkalmas arra a célra (nevezetesen főzésre), amire megvettük. Marad tehát a jól bevált, évszázadok óta használt curry - fűszerkeverék!

A Morzsáló korábbi részeiből itt olvashatsz >>>

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.