Krémes spenótfőzelék recept
Krémes spenótfőzelék
Mátrai borzaska recept
Mátrai borzaska
Tartármártás házi majonézből recept
Tartármártás házi majonézből
Aranygaluska vaníliasodóval  recept
Aranygaluska vaníliasodóval
Mákos guba  recept
Mákos guba
Almás pite - a hagyományos recept recept
Almás pite - a hagyományos recept
Kijevi csirkemell rizibizivel  recept
Kijevi csirkemell rizibizivel
Klasszikus stíriai metélt  recept
Klasszikus stíriai metélt
Máglyarakás kalácsból recept
Máglyarakás kalácsból
Mézes-mustáros csirkemell recept
Mézes-mustáros csirkemell
Intelligens krémes recept
Intelligens krémes
Amerikai káposztasaláta (Coleslaw) recept
Amerikai káposztasaláta (Coleslaw)
Spenótfőzelék fokhagymásan recept
Spenótfőzelék fokhagymásan
Túróval töltött zsemle recept
Túróval töltött zsemle
Hagyományos kókuszkocka recept
Hagyományos kókuszkocka
Dubarry-szelet recept
Dubarry-szelet
Klasszikus linzer recept recept
Klasszikus linzer recept
Brokkolikrémleves, ahogyan mi szeretjük recept
Brokkolikrémleves, ahogyan mi szeretjük
Rántott karfiol recept
Rántott karfiol
Mézeskalácsos kuglóf recept
Mézeskalácsos kuglóf
Morzsáló (blog)

2006. március 3. Az első saját készítésű nyakláncom

Nagyon szeretem az ékszereket, kiváltképp a színes, gyöngyös nyakláncokat, karkötőket és fülbevalókat. Egy-egy bizsubolt előtt néha szabályosan fáj a szívem a szebbnél szebb ékszerek láttán, de ha mindent megvennék ami tetszik hamar felkopna az állunk. Így aztán marad a nézelődés.

Pedig milyen szépen mutatna némelyik felsőhöz vagy ruhához egy érdekes kövekből vagy épp tarka gyönygyökből összeállított nyaklánc! Igaz? Néhány nappal ezelőtt sorsfordító lépésre szántam el magam. Vásároltam egy "Csináld magad" feliratú nyaklánc csomagot, amelyben piros, narancs, mélyvörös, napsárga, bordó és egészen világos korallszínű, különféle formájú gyöngyök lapultak.

Izgatottan feltéptem a zacskót, és a tartalmát a hobbidobozom fedelébe öntöttem. 22 szem gyöngy, vagy egy tucat egyik felén visszahajtott fémpálca, fémkarikák, kis darab lánc és egy kapocs csillogott előttem. No és a leírás. Figyelmesen végigolvastam, majd megnéztem az ékszer elkészítését segítő képeket. Nem nagyon állt össze a kép. Még egyszer végignéztem és elolvastam az utasításokat. Mivel fogatom össze? Melyik karikát? Miveeeel? Éreztem, hogy elszalad a paci, és kikészülök. Nem értem! - csattantam fel. Idegösszeomlást kapok, mire ennyi mütyürt összerakok! - folytattam a duzzogást. Ezek nem normálisak. Újra elolvastam, majd türelmemet vesztve sértődötten odébbálltam. EZÉRT nem foglalkoztam sosem az ilyen idegbajos csomagokkal! - dohogtam Anyának a konyhában. Emlékszel? Annak idején a Rubik-kockát sem tudtam kirakni, és az asztalra borulva bömböltem mérgemben, amiért a színes kockák nem engedelmeskedtek az akaratomnak. Aztán a leleményességem gyorsan felülkerekedett a dühömön: a kockákra ragasztott matricákat szép sorban lehúzgáltam, és minden oldalt újra ragasztottam. A kocka minden oldala egyszínű lett. Feltettem a polcomra, és elégedett mosollyal nyugtáztam, nem is volt olyan nehéz MEGOLDANI ezt a kis problémát.

A konyhában ülve azonban képtelen voltam a főzésre koncentrálni (mondván, erőt kell gyűjtenem a nyaklánckészítéshez), így csak kuktafeladatokat vállaltam. Kelkáposztás oldalast készítettünk ebédre. Hozzávalók: 1 kg sovány oldalas, kb. 3 evőkanál olaj, 3 + 3 gerezd fokhagyma szeletekre vágva, 1 kg kelkáposzta, 2 nagyobb répa, só, bors, szerecsendió, 1 vöröshagyma, ételízesítő
Elkészítés:
1.) Az oldalast megmossuk, és kb. 3 ujjnyi darabokra vágjuk. Besózzuk, és 20 percig állni hagyjuk.
2.) Ezalatt a kelkáposztát félbevágjuk, és a félbevágás után 4-4 egyenlő nagyságú cikkekre vágjuk. Mint a tortaszeletek, úgy fognak kinézni. A torzsát nem szabad kivágni, mert az tartja össze a leveleket.
3.) Egy nagyobb lábasban vizet forralunk, amelybe sót és egy késhegynyi szódabikarbónát teszünk, hogy szép zöld maradjon a káposztánk. Kb. 5-10 perc alatt félkeményre főzzük a káposztát. Lecsepegtetjük, és egy kivajazott tűzálló tálra tesszük a káposztákat.
4.) Előveszünk egy kuktát, beleteszünk 3 evőkanál olajat, egy felszeletelt vöröshagymát, a fokhagymákat és az oldalasokat rétegezve. Tehát: hús, hagyma, fokhagyma, hús, hagyma, fokhagyma, stb. Megsózzuk, megborsozzuk, megszórjuk ételízesítővel és egy kis köménymaggal. Kb. 3-4 dl vízzel felöntjük, lezárjuk, és 45-50 perc alatt megfőzzük.
5.) Miután az oldalas megfőtt, kivesszük az oldalas szeleteket a kuktából, és a tűzálló tálba helyezett kelkáposztákra rétegezzük.
6.) A sütőt előmelegítjük 10 percre. Ezalatt a megmosott és felkarikázott répát az oldalas után maradt főzőlébe dobjuk, lezárjuk a kuktát, és jelzéstől számított 3-4 perc alatt megfőzzük. (ropogósra). Leszűrjük, és elrendezzük a répaszeleteket a húsokon és a káposztákon. A kuktában maradt finom húslével meglocsoljuk a káposztás húsokat, és a maradék 3 gerezd fokhagymát is rászórjuk. Sózzuk, borsozzuk, ételízesítőt teszünk rá.
7.) Forró sütőben, fóliával lefedve 10 percig, majd fólia nélkül további 5-6 percig sütjük.
Rizzsel vagy tarhonyával tálaljuk. Nagyon finom, különleges, laktató ebéd!

Ebéd után Ká a kezembe nyomott egy kúposfogót és egy csípőfogót, és rám kacsintott: "Mirza, nehogy már egy ilyen egyszerű nyaklánc kifogjon rajtad." Az ékszerkészítés ettől fogva BECSÜLETBELI üggyé vált. Nem akartam felsülni Ká előtt. Néhány percig hosszasan bámultam az ábrát, majd egy pillanat alatt megvilágosodtam. Minden gyöngyszemen át kell fűzni egy hosszú rudat, amelynek az egyik vége fel van tekerve, levágni az egyenes végét, és a másikhoz hasonlóan visszahajtani! Hát ez rém egyszerű! :o)

Már a negyedik szemnél tartottam, amikor rájöttem, hogy gyorsabban haladok, ha minden pálca feltekert végébe helyből egy összekötő karikát teszek. Így a kész pálcikákat könnyen a lánchoz tudom csatlakoztatni, és csak rá kell húznom mindig a következő gyöngyöt és a következő karikát. Így a lánc a következők szerint épül fel: kapocs, karika, két végén hurkolt pálca a közepén gyönggyel, karika, két végén hurkolt pálca a közepén gyönggyel, karika... és így tovább.

Elkészültem. Álomszép nyakláncot készítettem! Bizony, ezt én csináltam, sajátkezűleg! És még idegösszeomlást sem kaptam! A kezdeti nehézségek ellenére utólag úgy látom, roppant egyszerű volt összeállítani a vöröses színekben csillogó ékszeremet, de megérte. A részidőm pedig csak 50 perc volt. Gondolom, a következő még hamarabb elkészül majd. Mert igen, biztosan lesz következő! Ez a gyöngyfűzés nagyon bejön nekem ... :o)

Késő délután Anya és én csörögefánkot sütöttünk. Igaz, a fánk elvileg a farsang süteménye, de mit tegyünk, ha nekünk csak most jutott eszünkbe? Hozzávalók (kb. 40 db-hoz): 8 dkg margarin, 35 dkg liszt, 8 dkg cukor, 1 csomag vaníliás cukor, 1 csipet só, 5 db tojás sárgája, 4-5 evőkanál tejföl, 2 evőkanál rum, a deszkához liszt, a sütéshez olaj, kb. másfél liter összesen
A szóráshoz: 10 dkg vaníliás porcukor
Elkészítés:
1.) A vajat felolvasztjuk, és félretesszük, hogy kihűljön.
2.) Egy mélyebb tálba szitáljuk a lisztet, hozzáadjuk a cukrot, a vaníliás cukrot, a sót, a tojássárgákat, a vajat, a rumot, (és kanalanként) a tejfölt, és összedolgozzuk. Félkemény tésztát kell kapnunk. (Ha túl kemény lenne, adjunk hozzá még egy evőkanál tejfölt!)
3.) A tésztát egy tányérba tesszük, lefóliázzuk, és fél órára a hűtőszekrénybe tesszük.
4.) Ha a fél óra lejárt, a tésztát lisztezett deszkán vékonyra nyújtjuk (téglalap alakúra), és az egész tésztát derelyevágóval kb. 8 cm széles csíkokra vágjuk. A csíkokat tovább daraboljuk:
az első csíkot 8 cm x 8 cm nagyságú kockákra vágjuk,
a második csíkot kb. ugyanakkora rombuszokra vágjuk
a harmadik csíkot 8 cm x 10 cm nagyságú téglalapokra vágjuk
a többi sort tetszés szerint vagy kockára vagy rombuszra vagy téglalapra vágjuk, amíg a tésztánk tart.
5.) A derelyevágóval a kockák közepébe 2 vágást ejtünk, és ezen a kocka sarkait kedvünk szerint áthúzgáljuk. Csomós, amorf alakot kapunk.
A rombuszokat egyszer bevágjuk, és a lyukon a rombusz egyik sarkát áthúzzuk: egy masnit kapunk.
A téglalapokat középen két helyen bevágjuk, és a szélső csíkokat egymáson áthúzzuk. Leginkább egy szétnyomott nyolcas formára hasonlít a keletkezett forma.
6.) Egy nagyobb serpenyőben, forró olajban kisütjük a fánkokat. Egyszerre csak 3-4 fánkot tegyünk a sütőbe, mert a tészták megnövekednek. A megsült fánkokat lecsepegtetjük, papírtörlőre szedjük, és porcukorral megszórva tálaljuk. Nagyon finom, nem olajos, ropogós, és csak úgy eteti magát!

A mai nap tanulsága az, hogy a türelem néha valóban rózsát terem. De legalábbis egy szép nyakláncot...

Morzsáló fórum >>>

A Morzsáló korábbi részeiből itt olvashatsz >>>

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.