Mákos guba  recept
Mákos guba
Kozáksapka recept
Kozáksapka
Káposztás tészta egyszerűen recept
Káposztás tészta egyszerűen
Ünnepi francia pirítós recept
Ünnepi francia pirítós
Túróval töltött zsemle recept
Túróval töltött zsemle
Csokis muffin  recept
Csokis muffin
Elronthatatlan kocsonya  recept
Elronthatatlan kocsonya
Intelligens krémes recept
Intelligens krémes
Sárgaborsóleves füstölt hússal recept
Sárgaborsóleves füstölt hússal
Hagyományos tejes kifli  recept
Hagyományos tejes kifli
Máglyarakás kalácsból recept
Máglyarakás kalácsból
Almás álom, ahogy Gáspár Bea készíti recept
Almás álom, ahogy Gáspár Bea készíti
Klasszikus stíriai metélt  recept
Klasszikus stíriai metélt
Holstein szelet recept
Holstein szelet
Mézeskalácsos kuglóf recept
Mézeskalácsos kuglóf
Édes bundás kenyér (french toast) recept
Édes bundás kenyér (french toast)
Mézes krémes  recept
Mézes krémes
Amerikai káposztasaláta (Coleslaw) recept
Amerikai káposztasaláta (Coleslaw)
Retró kókuszkocka recept
Retró kókuszkocka
A legfinomabb sütőtökkrémleves recept
A legfinomabb sütőtökkrémleves
Nálunk mindenki rajong a friss pékáruért, ezért igyekszem viszonylag sűrűn kenyeret, kiflit, pogácsát, és más sós vagy édes, reggelire fogyasztható süteményeket sütni. Zsemlével már régen is kísérleteztem, de most rábukkantam a tuti receptre, amit mindenkinek szívből ajánlok!

Szerintem az igazán finom házi zsemle akkor jó, ha a belseje puha, foszlós marad (de semmi esetre sem levegős, mint a közértben kapható társaik), a külseje pedig éppen csak ropogós lesz, és nem túlságosan barna. Bár sok édes zsemle-verzió kering a neten, mi azért a sós zsemlére szavazunk, amit újhagymával/snidlinggel, és főtt tojással lehet elfogyasztani a teraszon egy csésze tea társaságában ...
Nehéz ilyet készíteni, mert a sütőben könnyen kiszáradnak az apróra vágott tészták, de azt hiszem, ha jó összeállítású receptet választunk, akkor ezen sem kell aggódni. (Kezdőknek javaslom a kenyérsütőgépet - gyönyörűen megkel benne a tészta, amit utána csak formázni kell.)
Íme az elronthatatlan összeállítás:

Hajtogatott házi zsemle

Hozzávalók: 2,5 dl tej, 5 dkg vaj, 2 teáskanál só, 1 teáskanál cukor, 2,5 dkg élesztő, 45 dkg liszt
A tetejére: 12 dkg vaj
Elkészítés:
1.) A hozzávalókat összegyúrjuk, bedagasztjuk, kétszeresére kelesztjük.
(Vagy a megadott sorrendben mindent a kenyérsütőgépbe teszünk, és másfél óra alatt bedagasztjuk, megkelesztjük.)
2.) A megkelt tésztát lisztezett deszkán másfél ujjnyi vastagra nyújtjuk, és kb. 10 cm-es pogácsaszaggatóval köröket szúrunk ki belőle.
3.) Minden kört középen egy éles késsel behasítsuk (de nem vágjuk ketté!), majd megkenjük olvasztott vajjal, és a hasíték mentén félbehajtjuk.
4.) Sütőpapírral kibélelt tepsire helyezzük, és a tetejüket is szépen megkenjük olvasztott vajjal. Előmelegített sütőbe tesszük, és 200 fokon, kb. 15-20 perc alatt készre sütjük őket.

Házi zsemle
Házi zsemle

Ha sikerült (és miért ne sikerülne? :-)), próbáljátok ki ezeket is, nekünk beváltak:

Császárzsemle >>>
Tökmagos minizsemlék >>>
Hagymás-paprikás kifli >>>
Szezámmagos sós kifli >>>
Scone >>>
Fokhagymás sajtkrémmel töltött pogácsa >>>
Négymagos pogácsa >>>
Juhtúrós pogácsa >>>
Bagel >>>
Fokhagymás cipó >>>
Tejes-vajas kenyér (sütőzacskóban sült) >>>
Tejszínes kenyér >>>
Zöldfűszeres csiga-kenyér >>>

Most pedig jöjjenek a megígért receptek:

Gombás gnocchi

(Ezt a receptet kezdőknek, már nem szoptató, de időhiánnyal küzdő anyukáknak, valamint főzni nem tudóknak ajánlom, mivel félkész alapanyagokból készült. :-))

Hozzávalók: 1 csomag (500 g) gnocchi, 1 doboz konzerv gomba (az a bizonyos pici, egészben kapható, kínai gomba), 5 dl tejföl, 1 evőkanál mustár, 3-4 evőkanál majonéz, só, bors
A tálaláshoz: jégsaláta, kígyóuborka, citromkarika
Elkészítés:
1.) A gnocchit forró, sós vízben megfőzzük, majd leszűrjük.
2.) A konzerv gombáról leöntjük a levet.
3.) A tejfölt kikeverjük a mustárral, majonézzel, majd megsózzuk, borsozzuk.
4.) Egy peremes tál alját kirakjuk megmosott, lecsepegtetett jégsaláta levelekkel.
5.) Összekeverjük a gnocchit a gombával és a tejfölös dresszinggel, majd szépen a jégsalátával bélelt tálra öntjük, és uborka/ citrom karikákkal díszítjük. Azonnal fogyasztható, de később, hidegen is kitűnő.

Gombás gnocchi
Gombás gnocchi

Régebben már készítettem házi gnocchit is, de nekem ez a bolti verzió (ha megköveztek is :-)), sokkal jobban ízlik.

Lecsós hús

Hozzávalók: 50 dkg csirke/pulykamell, 4 paradicsom, 3 paprika, 2 hagyma, pirospaprika, só, bors, olaj
Elkészítés:
1.) A húst megmossuk, apróra vágjuk, majd kevés olajon, egy teflonban ropogósra pirítjuk kb. 15 perc alatt.
2.) Egy lábasban elkészítjük a lecsót. Megmossuk, és felkockázzuk a zöldségeket, majd kevés olajon üvegesre pirítjuk a vöröshagymát. Lehúzzuk a tűzről, rátesszük a paprikát, paradicsomot, és az egészet készre főzzük néhány perc alatt. Sózzuk, borsozzuk.
3.) Végül a lecsót a húshoz adjuk, és átrotyogtatjuk, majd azonnal tálaljuk. Minden illik hozzá: tészta, rizs, kenyér

Lecsós hús spenótos tésztával
Lecsós hús spenótos tésztával


Lecsós hús parmezánnal megszórva, tésztával
Lecsós hús parmezánnal megszórva, tésztával


Lecsós hús magos kenyérrel
Lecsós hús magos kenyérrel

Ha például van maradék sült húsunk, azt is érdemes másnap, vagy harmadnap feldarabolni, és lecsóval (kolbászkarikákkal) felturbózni. :-))

Végezetül két Norbi recept. Diétás. :-))

Sajtos szűzérmék - Norbi Update

Hozzávalók: 4 szelet sertéskaraj (vagy szűzérme), másfél evőkanál olívaolaj, 10 dkg (füstölt) mozzarella, fél teáskanál pirospaprika, só, bors
Elkészítés:
1.) Előmelegítjük a sütőt 220 fokra.
2.) A húst megmossuk, szárazra töröljük, sóval és borssal ízesítjük, majd forró olajban, egy teflonban, mindkét oldalát sötétbarnára sütjük. A szeleteket ezután egy tűzálló tálra fektetjük.
3.) Sajtot reszelünk, és eloszlatjuk a húsokon. Az egészet megszórjuk paprikával. (Én ezt a lépést kifelejtettem :-))
4.) Forró sütőben kb. 10 perc alatt készre sütjük a húst. Akkor jó, ha a sajt szépen megolvad.
Párolt zöldséggel vagy nyers salátával nagyon finom fogás, és még laktat is.

Sajtos szűzérmék párolt zöldséggel
Sajtos szűzérmék párolt zöldséggel

Málnás túrótorta - Norbi Update

Hozzávalók: 50 dkg sovány túró, 4 dl kefir, 2 dl tejszín, 2 dkg zselatin, édesítőszer, 30 dkg piros gyümölcs
Elkészítés:
1.) A túrót villával áttörjük, összekeverjük a kefirrel, az édesítőszerrel, majd a habbá vert tejszínnel. A zselatint 1 dl vízzel felmelegítjük, és a túrómasszába keverjük, majd az egészet egy tortaformába öntjük.
A tortát a hűtőbe tesszük, és amikor a zselatintól megszilárdult, ráöntjük a gyümölcsöket. (Én belekevertem a gyümölcsöket, így nem szilárdult meg, de mindenkinek nagyon ízlett. :-))

Málnás túrótorta - Norbi Update
Málnás túrótorta - Norbi Update

A következő részben malacsült lesz, húsos saláta, és egy nagyon régi, legalább 100 éves diós sütemény Kassáról, a dédnagymamám tollából. :-)

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.