Kozáksapka recept
Kozáksapka
Klasszikus paprikás krumpli lecsókolbásszal recept
Klasszikus paprikás krumpli lecsókolbásszal
Almás pite - a hagyományos recept recept
Almás pite - a hagyományos recept
Holstein szelet recept
Holstein szelet
Pozsonyi kifli recept
Pozsonyi kifli
Elronthatatlan kocsonya  recept
Elronthatatlan kocsonya
Rántott karfiol recept
Rántott karfiol
A legfinomabb sütőtökkrémleves recept
A legfinomabb sütőtökkrémleves
Intelligens krémes recept
Intelligens krémes
Édes bundás kenyér (french toast) recept
Édes bundás kenyér (french toast)
Máglyarakás kalácsból recept
Máglyarakás kalácsból
Almás álom, ahogy Gáspár Bea készíti recept
Almás álom, ahogy Gáspár Bea készíti
Amerikai káposztasaláta (Coleslaw) recept
Amerikai káposztasaláta (Coleslaw)
Tartármártás házi majonézből recept
Tartármártás házi majonézből
Hagyományos tejes kifli  recept
Hagyományos tejes kifli
Krémes spenótfőzelék recept
Krémes spenótfőzelék
Mézes-mustáros csirkemell recept
Mézes-mustáros csirkemell
Túróval töltött zsemle recept
Túróval töltött zsemle
Ünnepi francia pirítós recept
Ünnepi francia pirítós
Klasszikus stíriai metélt  recept
Klasszikus stíriai metélt
A héten többféle péksüteménnyel is megpróbálkoztunk, és mind nagyon jól sikerültek. Olyannyira, hogy el is osztogattuk őket (mert hozzánk mindig jön valaki :-), így aztán másnap vagy harmadnap mindig újat kellett sütnünk - de nem bántuk, hiszen a gyakorlás teszi a mestert! :-)

Persze, a péksütemények sütésekor az is szempont volt, hogy nem volt kedvünk boltba menni, ami gyalog alsó hangon fél óra, de a "nagy közért" legalább egy óra... mi pedig újabb "ovi-vírussal" küzdünk, így jobbnak láttuk a ház jóleső melegében maradni, és szerény eszközeinkből megoldani a kifli-kérdést. :-)

A tésztadagasztást-kelesztést ezúttal is az öreg, de annál megbízhatóbb kenyérsütőgépemre bíztam, ami másfél óra alatt teljesítette a feladatot, és nagyon szép, egyáltalán nem ragadós, fényes tésztát készített nekünk. Eztán átadtam a kis Dorkának a stafétabotot, aki mindenképp sütni szeretett volna, s miután 12 darabra felosztottam a tésztát, a Kicsire bíztam, hogy lisztezett deszkán hengergessen "fókákat" belőlük. Hamar elkészült velük (hiszen a tészta jól kezelhető, mint egy gyurma), eztán sütőpapírral bélelt tepsire tettük, és Dorka tojássárgával lekent minden egyes darabot. Eztán a sütőbe toltuk a kalácskákat, majd amikor aranybarnára sültek, kivettük őket. Az illatuk, s mint később kiderült, az ízük is kitűnő: édes, mint a régi magyar puffancs, vagy a fonott kalács, az állaga pedig omlós, puha, gyermekkézbe való. :-)

Édes kalácskák / briósok

Hozzávalók: 220 ml tej, 1 teáskanál só, 2 tojássárgája, 12 dkg vaj, 4 dkg cukor, 1 csomag vaníliás cukor, 47,5 dkg liszt, 1 teáskanál szárított élesztő
A kenéshez: 2 tojássárga
Elkészítés:
1.) A hozzávalókat bedagasztjuk, kelesztjük (én kenyérsütőgéppel csinálom).
2.) Lisztezett deszkán 12 darabra vágjuk, bukta- vagy briós alakúra formázzuk, sütőpapírral bélelt tepsire tesszük, tojássárgával megkenjük, és 200 fokon 20-22 perc alatt megsütjük.

A tészta a kenyérsütőgépben 1,5 óra alatt készül el
A tészta a kenyérsütőgépben 1,5 óra alatt készül el


Dorka tojással megkeni a kalácskákat
Dorka tojással megkeni a kalácskákat


Anyával együtt a sütő bekapcsolása is mehet...:-)
Anyával együtt a sütő bekapcsolása is mehet...:-)


... és íme, az édes kalácskák
... és íme, az édes kalácskák


Vajjal és házi baracklekvárral megkenve
Vajjal és házi baracklekvárral megkenve


Szalvétával bélelt dobozban sokáig friss marad - már, ha marad :-)
Szalvétával bélelt dobozban sokáig friss marad - már, ha marad :-)

Az édes kalácsok olyan remekül sikerültek, hogy még aznap mind el is fogytak (igaz, mint említettem, több, mint a felét elajándékoztuk), így másnap újabb adagot sütöttünk, amit ezúttal én formáztam meg, mert Dorka épp délutáni szunyókálásban volt, amikor megkelt a tészta. Az eredmény - ízre ugyanaz lett -, külsejében azonban "becsavarodott". :-)) Így kvázi az édes kis kalácsok brióssá váltak. A tekercsek alját minden darabnál maguk alá hajtottam, hogy a sütésnél ne nyíljanak ki a csigák.

Édes kalácskák - briós alakban
Édes kalácskák - briós alakban


Tojással megkenve
Tojással megkenve


Briósok a sütőben
Briósok a sütőben


Készre sülve
Készre sülve


Tálra szedve
Tálra szedve


Közelről
Közelről

Zsemlét azért sütöttünk, mert alapvetően sós dolgokat eszünk reggelire: tojást, sajtot, paprikát, és ezekhez jobban mennek a kevésbé édes péksütemények.

Házi zsemle

Hozzávalók: 360 ml víz, 1 teáskanál só, 1 evőkanál cukor, 10 dkg vaj, 1 tojás, 60 dkg liszt, 1 teáskanál szárított élesztő
A kenéshez: 2 tojássárga
Elkészítés:
1.) A hozzávalókat hagyományosan vagy kenyérsütőgépben bedagasztjuk, kelesztjük.
2.) Lisztezett deszkán kinyújtjuk, fánkszaggatóval zsemléket szúrunk ki, sütőpapírral bélelt tepsire tesszük, tojássárgával lekenjük, és 25 perc alatt, 200 fokon aranyszínűre sütjük.

Házi zsemlék mosolyognak a sütőben
Házi zsemlék mosolyognak a sütőben


Vidám, ropogós zsemlék
Vidám, ropogós zsemlék


Nem lyukasak belül sem :-)
Nem lyukasak belül sem :-)

Amúgy ezeket a kalácsokat, és az alábbi zsemléket is le lehet fagyasztani, és utána kettesével előszedni, így akár az egész heti kenyérvásárlást megúszhatjuk.

A zsemléket egyébként nem csak reggelire - vacsorára lehet fogyasztani, hanem én például speciális levesbetétet készítettem belőlük, amit aztán egy tányér forró spárgakrémleveshez kínáltam, és mindenkinek nagyon ízlett. :-)

Sajtos spárgakrémleves paprikás-hagymás zsemlebetéttel

Hozzávalók a leveshez: 2 üveg spárga (33g /üveg), 6 dl erőleves, 1 tömlős krémsajt, 1 fokhagyma gerezd, 1 csipet só
Hozzávalók a levesbetéthez: 2 házi zsemle, 1 vöröshagyma, néhány szelet édes kaliforniai paprika, olíva olaj, sült krumpli fűszerkeverék (bio)
Elkészítés:
1.) A spárgáról leöntjük a levet, nagyobb darabokra vágjuk, forró erőlevesbe tesszük, majd belekeverjük a krémsajtot, és botturmix segítségével pépesítjük. Ha krémes az egész, beletesszük a nyers fokhagymagerezdet, és azt is krémesre mixeljük, aztán egy csipet sóval ízesítjük, és megrottyantjuk a gázon.
2.) A levesbetéthez felaprítjuk a zsemlét, hagymát és a paprikát, és kevés olívaolajon, egy serpenyőben megpirítjuk őket, fűszerezzük, majd azon melegiben a spárgakrémleveshez tálaljuk. Színes, ízletes, mutatós. :-)

Ennyi spárga volt a 2 hosszú üvegben
Ennyi spárga volt a 2 hosszú üvegben


A botturmix teszi a dolgát
A botturmix teszi a dolgát


A levesbetét pirítás előtt
A levesbetét pirítás előtt


Pirítás után
Pirítás után


... és a levesben
... és a levesben

A kalácskákból maradt tojásfehérjéből habkarikákat sütöttünk, amiket Ká nyomott ki a habzsákból, és Dorka díszített. Ezeket is bedobozoltuk, szépek lesznek majd a karácsonyfán. :-)

Karácsonyi habkarikák

Hozzávalók: 4 tojásfehérje, 20 dkg porcukor, 1 kupak citromlé
A szóráshoz: színes szórócukor
Elkészítés:
1.) A tojásfehérjét keményre verjük konyhai robotgéppel.
2.) Óvatosan hozzáadjuk a citromlevet, majd fokozatosan a porcukrot, és addig keverjük, amíg a hab nagyon fényes és kemény lesz.
3.) Nyomózsákba töltjük, sütőpapírral bélelt tepsibe nyomjuk a tetszőleges mintákat (karikát, szívet, stb.), megszórjuk szórócukorral, és 130 percig 100-110 fokon szárítjuk. Ha kész, dobozokba tesszük, sokáig eláll.

Ká habkarikái :-)
Ká habkarikái :-)


Dorka a cukorszóró Kapitány
Dorka a cukorszóró Kapitány


Hááát...jóindulattal sem lettek szabályosak... de finomak legalább :-)
Hááát...jóindulattal sem lettek szabályosak... de finomak legalább :-)


Dobozban a habkarika is sokáig eláll
Dobozban a habkarika is sokáig eláll

A hét legnagyobb eseménye azonban kétségkívül apukám névnapja volt, amit a takonykór miatt külön ünnepeltünk a családtól, mert aggódtam, nehogy elkapja anyukám is, akinek már kétszer volt korábban tüdőgyulladása. Így apa átjött hozzánk, mi Dorkával felköszöntöttük (akkor Dorka még volt nem volt taknyos), én pedig távolabb üldögéltem, aztán apa hazavitte az ajándékait és az ünnepi ebédet, ahol aztán anyukámmal és Ényóval megették. Nos, így az ovi-baci keresztülhúzta a számításainkat, de így is nagy volt apukám öröme, hiszen Dorka saját kezűleg díszítette fel a mézeskalács házat, amit neki készítettünk, és a karácsonyfa díszeket is saját maga festette a Papa névnapjára. :-)

Dorka és apukám - Miklós napon
Dorka és apukám - Miklós napon


Készül a mézeskalácsház - a karamellel csak anyukák ragasszanak, mert iszonyú forró!
Készül a mézeskalácsház - a karamellel csak anyukák ragasszanak, mert iszonyú forró!


Az idei mézeskalácsházunk
Az idei mézeskalácsházunk


Üvegfestés...:-)
Üvegfestés...:-)


A kész karácsonyfadíszek
A kész karácsonyfadíszek

A sztrapacska receptjét itt találjátok >>>

A tavalyi Miklós-napi finomságokról itt olvashattok >>>
(idén sajnos még nem készült el a puncstorta, de ami késik, nem múlik...)

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.