Isteni hangulata van, ahogy a vörös lángnyelvek táncoló, karcsú alakja bevilágítja és meleggel árasztja el a nappalit, miközben az égő fa illata őszi hangulattal tölti meg a levegőt - odakint persze, a füst, ide nem jön be. :-)
Ká nagyon belejött az aprításba, és azt mondja, a favágás remek kikapcsolódás, még ha el is fárad benne. Dorka pedig imádja nézni a tűzrakást, ő szokta adogatni az apjának a kisebb gyújtósokat és vékonyabb ágacskákat, aztán biztonságos fedezékből nézi a begyújtást. Én pedig ilyenkor jó sokat mosok, mert ha éjszakára a kályha elé tolom a fregolit, reggelre minden ruha ropogósra szárad. Egy szó, mint száz - a cserépkályha remek találmány!
Az ősziesebb hangulat jegyében a bejáratunk is egyre szebb lett: színes virágokkal és dísztökökkel tettük barátságosabbá a feng shui szerint az emberi kapcsolatokért felelős területünket. :-)))
Persze, a sütés-főzés sem maradhat el ezen a héten, ám ezúttal vegyes receptekkel jelentkezem, mert a fogások felét Éva készítette, akinél ma délben vendégeskedtünk - és micsoda ízek, s illatok vártak minket... :-)
Előételként sonkás sárgadinnyét kaptunk, ami olyan ízletesen nézett ki, hogy mondtam is Ényónak (Dorka így hívja őt), hogy ilyet akár Karácsonyra, az ünnepi asztalra is tehetnénk... ugye?
Hozzávalók: 1 csomag Serrano sonka, 1 sárgadinnye
Elkészítés: A dinnyét megpucoljuk, kimagozzuk, cikkelyekre vágjuk, majd minden darabot egy-egy szelet vékony sonkába tekerünk, és tányérokra helyezve tálaljuk. Nagyon ízletes, mutatós előétel.
A sonkás dinne után isteni húslevest kaptunk, amit Ényó pulykából és csirkéből főzött, de miközben bekanalaztuk a forró levest, senkinek sem jutott eszébe lefényképezni, így ezt a képzeletekre bízom. :DDD
De azért belinkelek néhány korábbi levesünket:
A leves után szezámmagos rántott hús, pirított burgonya és kecskesajtos zöldsaláta volt, mind nagyon finom. A recepteket leírom röviden, bár ezeket szerintem a legtöbben tudjátok, hogy kell elkészíteni. :-)
Hozzávalók: kiflikrumpli, só, olaj
Elkészítés: A burgonyát héjában 20 perc alatt megfőzzük, megpucoljuk, felkarikázzuk, majd kevés olajon (alig kevergetve, nehogy összetörjön) megpirítjuk. Kicsit megsózzuk, és azonnal tálaljuk.
Hozzávalók: pulykamell filé, liszt, tojás, prézlivel elkevert szezámmag, só, olaj
Elkészítés:
1.) A húst megmossuk, kiklopfoljuk, besózzuk, majd bepanírozzuk szokás szerint (liszt-tojás-prézli), és forró olajban, közepes lángon kisütjük.
Hozzávalók: jégsaláta, kígyóuborka, pritamin paprika, kecskesajt, olívaolaj, salátafűszer, retek, paradicsom
Elkészítés: A zöldféléket megmossuk, felaprítjuk, salátafűszerel, sóval és olívával ízesítve összekeverjük egy mély tálban, és tálaláskor kecskesajttal díszítjük. Nem málik szét, mint a feta, és nagyon finom!
Desszert gyanánt húsos-káposztás pogácsát kaptunk, ami olyan finom volt, hogy délután, amikor a tesómékkal sétálni mentünk, Zsiga és Árpika is boldogan tömték magukba a kosárkában magunkkal vitt hazait. :-)))
Hozzávalók a töltelékhez: 30 dkg darált hús, 30 dkg fejes káposzta, 1,5 dl olaj, 1 fej apróra vágott hagyma, só,bors, 1 dl tejföl
Elkészítés:
1.) A káposztát megreszeljük, olajon megpároljuk.
2.) A hagymát olajon megpároljuk, rátesszük a darált húst, sózzuk és borsozzuk, majd puhára főzzük.
3.) Ha megfőtt, összekeverjük a káposztával és kb 1 dl tejföllel simára turmixoljuk. Előző nap is elkészíthetjük.
A tészta hozzávalói: 50 dkg liszt, 3 dl tejföl, 2 tojás sárgája, 3 dkg élesztő, 1 dl tej, 10 dkg olvasztott vaj, 3 csapott teáskanál só, 5 dkg reszelt sajt
Elkészítés:
1.) Az élesztőt a tejben megfuttatjuk, majd összedolgozzuk a tészta alapanyagaival. 10 perc pihenés után alaposan megdagasztjuk és 40 percig kelni hagyjuk.
2.) Utána 1 cm vastagságúra nyújtjuk, megkenjük kevés olvasztott vajjal, a káposztás hússal, majd mindig egy irányba feltekerjük és 20 percig kelesztjük. Ezt a műveletet még kétszer megismételjük.
3.) A tésztát kb 3 cm vastagra nyújtjuk, késsel bevagdossuk és közepes pogácsákat készítünk. A tetejét tojással megkenjük és kevés sajtot szórunk rá. 200 fokra előmelegített sütőben 25 percig sütjük.
Most pedig jöjjön néhány anyukás, egyszerű recept! :-)) A tejszínes fasírtomat a szükség ihlette, mert az összegyúrás előtt vettem észre, hogy egy csepp tej sincs itthon, és vízbe nem akartam áztatni a kenyeret (bár lehet, hogy úgy is jó lett volna), és mivel épp Petrával, a barátnőmmel beszéltem telefonon, megkérdeztem, mi lenne szerinte, ha tejszínbe áztatnám a kenyeret, mire ő: még jobb lesz, mint tejjel, meglátod! És igaza lett!!! Szóval, mostantól csak így fogom készíteni a fasírtokat. :-)
Hozzávalók: 3 dl tejszín, 6 szelet vékony barna kenyér, 2 tojás, 80 dkg darált (pulyka)hús, 1 vöröshagyma, 5 gerezd fokhagyma, 1 csomag sós flekken húsfűszer (kifejezetten 80 dkg húshoz 1 csomagnyit ajánlanak, és nincs benne tartósítószer), 2 evőkanál pirospaprika, zsemlemorzsa a hempergetéshez, olaj a sütéshez
Elkészítés:
A tejszínbe áztatjuk az összetépkedett kenyeret, majd kicsit kinyomkodjuk, és összekeverjük a darált hússal, áttört fokhagymával, tojással, felkockázott hagymával, flekken fűszerrel, pirospaprikával, majd lapos pogácsákat formázunk belőlük, zsemlemorzsában meghempergetjük, és közepes lángon, olajban megsütjük. Papírszalvétára szedjük, hogy az felszívja a felesleges olajat.
Aztán két SOS recept, amit én általában vacsorára szoktam elkészíteni, ugyanis délután igen nagyokat sétálunk a hidegben, és utána egy bögre forró citromos teával nagyon jól esik a melegszendvics, bármilyen ízben is készítem.
Hozzávalók: kifli, háromszög sajt, kolbász, trappista/edami sajt
Elkészítés: A kifliket megkenjük háromszög sajttal, mindegyikre sajt és kolbász szeleteket teszünk, és sütőpapírral bélelt tepsibe rakjuk a kenyereket. Előmelegített sütőben, 200 fokon, légkeveréssel kb. 8 perc alatt pirosra-ropogósra sülnek a szendvicsek. Lila hagyma, ketchup, mustár remekül illik hozzá.
A másik verzió még egyszerűbb, ez a Brigi-féle "táskasütőben" készül. Receptet nem igényel, gyakorlatilag csak szeletelt kenyér sonka, sajt, májkrém, párizsi illik hozzá - attól függően, ki mit szeret. Vaj, krémsajt nem szükséges, annyira összesülnek a hozzávalók, hogy nem marad száraz a kenyér. Néhány perc alatt összeállítható, és nagyon finom.
Végül egy mennyei melegszendvics recept, amit már rég csináltam, de talán a héten újra előhúzom... és akkor majd fotóm is lesz róla.
Hozzávalók: 2 dl tejföl, 1 tojás, só, piros arany, párizsi, sajt, kevés hagyma
Elkészítés: A tejfölbe belekeverjük a tojást, a piros aranyat, pici sót, és parizert, sajtot, és egy pici hagymát reszelünk rá. A masszával megkenjük a félbe vágott zsemléket, és kb. 10-12 perc alatt pirosra sütjük őket. Nagyon finom, érdemes kipróbálni, és aki nem szereti a párizsit, kolbászt vagy sonkát is tehet bele. A lényeg a tejfölös-tojásos alapmassza.
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.