Zserbó – az eredeti recept recept
Zserbó – az eredeti recept
Paradicsomos lencseleves recept
Paradicsomos lencseleves
Fanta szelet egyszerűen recept
Fanta szelet egyszerűen
Klasszikus linzer recept recept
Klasszikus linzer recept
Almás pite - a hagyományos recept recept
Almás pite - a hagyományos recept
Franciasaláta (alaprecept) recept
Franciasaláta (alaprecept)
Mákos guba  recept
Mákos guba
Elronthatatlan sajtos pogácsa recept
Elronthatatlan sajtos pogácsa
Almás álom, ahogy Gáspár Bea készíti recept
Almás álom, ahogy Gáspár Bea készíti
A legjobb palacsintatészta recept
A legjobb palacsintatészta
A legfinomabb gesztenyekrémleves recept
A legfinomabb gesztenyekrémleves
Pihe-puha mézeskalács recept
Pihe-puha mézeskalács
Klasszikus töltött káposzta recept
Klasszikus töltött káposzta
Egyszerű pizzatészta recept
Egyszerű pizzatészta
A tökéletes flódni recept
A tökéletes flódni
Klasszikus kocsonya recept
Klasszikus kocsonya
Kókuszgolyó pofonegyszerűen recept
Kókuszgolyó pofonegyszerűen
Lencsegulyás recept
Lencsegulyás
Kaszinótojás franciasalátával recept
Kaszinótojás franciasalátával
Gesztenyés bejgli recept
Gesztenyés bejgli
Az elmúlt hetünk gasztronómiai szempontból érdekesen alakult, mert bár hétfőn Dorkával egy nagyszerű őszi csemegét sütöttünk, utána az influenza mellé benyaltunk egy kis Rota-vírust, így azóta gyakorlatilag pirítóson és krumplin él az egész család.

A csemege története a közelmúltra nyúlik vissza: Dorka unokatesói ugyanis (a kis Zsiga és Árpika, akik már nem is olyan kicsik, hiszen 9 és 7 évesek), nagyon szeretik a diót, és amikor nálunk járnak, mindig kapnak egy-egy maroknyit. Persze, a zsebükben is sokszor lapul néhány szem utcán felszedett dió, amit előszeretettel törnek meg, és esznek meg, amikor csak eszükbe jut, és a kis Dorka ezt mindig lenyűgözve nézi. Mi ugyanis még nem adunk neki diót, mert még kicsinek tartjuk hozzá, ráadásul, amióta az óvodás-takonykór-időszakba léptünk, gyakrabban köhög és tüsszög, ami dióevés közben nem túl biztonságos...

Az ominózus diósbödön
Az ominózus diósbödön


... benne a tiltott gyümölccsel
... benne a tiltott gyümölccsel

Így aztán a diós bödön a pultról bűvölte a Kicsit, aki minden nap megkérdezte, hogy anya, mikor ehetek már én is diót?
Aztán egyszer csak azzal állt elém, hogy van egy ötlete. (Amúgy minden nap akad néhány...:-))
- Anya, süssünk nekem diós süteményt, jó? - javasolta.
- OKé, süssünk! - bólogattam.
- Golyók legyenek, mint a kókuszos! - mondta a Pici.
- Nem is rossz ötlet... - tűnődtem el az ötleten. - Darált diónk végülis van, a többi meg ugyanaz lesz, mint a klasszikus kókuszgolyónál!
Aztán nekiláttunk. Dorka gyúrta össze a hozzávalókat, amely tényleg a kókuszgolyó receptje alapján készült annyi differenciával, hogy kókuszreszelék helyett darált diót használtunk, és nem tettünk a tésztába mazsolát, illetve a végén egy kis korpával megszórtuk, hogy könnyebben gyúrható masszát kapjunk. A golyók sikerültek, mi több, nagyon finomak lettek, ám ekkor a Pici azt mondta, süssük meg őket.
- De miért sütnénk meg? - kérdeztem. - Ez már most így, ahogy van, ehető.
- Háááát... mert meg kell sütni! - vágta rá az óvodás.
- Ha te mondod... - egyeztem bele, és betettük a golyókat a sütőbe.
20 perc telhetett el, mire kivettük, és mennyei illat keringett a lakásban. Megvártuk, amíg kihűlt, és megkóstoltuk, és azt kell mondjam, finomabb, mint bármelyik karácsonyi puszedli. Mert, hogy olyan puszedli szerű az egész sütemény. Nem szárad ki, illatos, és nagyon cukin becsomagolható. Celofánba csavartuk őket, és színes szalagokkal díszítettük őket, és megállapítottuk, ilyet akár a Mikulás is hozhatna... mondjuk, csoki helyett.

Diós csemege - Dorka módra
Diós csemege - Dorka módra

Diós csemege - Dorka módra

Hozzávalók: 25 dkg háztartási keksz darálva, 4 evőkanál méz, 1 evőkanál kakaópor, 5 dkg vaj, 1 dl tej, 4-5 evőkanál lekvár, 2 evőkanál korpa, 5 dkg darált dió
A hempergetéshez: 15 dkg darált dió
Elkészítés:
1.) A hozzávalókat egy mély tálban összegyúrjuk, és golyókat formázunk belőlük.
2.) Darált dióban minden golyót meghempergetünk, majd egy sütőpapírral bélelt tepsibe tesszük őket, és 200 fokon 20-25 percig sütjük. Amikor kihűltek, pléh dobozba tesszük őket, sokáig elállnak - vagy csomagolhatjuk celofánba is őket, nagyon mutatósak.

Szapora sütemény, ajándékba is adható
Szapora sütemény, ajándékba is adható

Mutatós, ugye?
Mutatós, ugye?

A rota-vírus alapvetően Ká-t "darálta" le, a kis Dorka megúszta a takonykórral, én pedig megnyertem a fürdőszoba-takarítást. :-)))) De ürömben az öröm, hogy a diétás napokon rájöttünk, milyen finom is, egy egyszerű vajas-sós pirítós kenyér egy bögre forró teával! Aztán sós krumplit, és héjában sült krumplit sütöttem, és mindenki elégedett volt a szerény lakomával. Azóta jobban vagyunk mindannyian, de a csülkök és a hurkák még váratnak magukra. :-)))))

Íme, a mai ebédünk: héjában sült burgonya hasábok - egy pici bio-grill fűszerrel. Finom volt, és a fűszereket is túléltük. :-)

Fűszeres hasábburgonyák
Fűszeres hasábburgonyák

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.