Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

3 bevált variáció smarnira

A császármorzsa igazi klasszikus, amelyet majdnem mindenki szeret. Nem is csoda, hiszen a friss, meleg tésztán pihenő porcukor és a mellé kínált lekvár végképp ellenállhatatlanná teszi. A smarninak – a klasszikus, császári változat mellett – többféle formája létezik, amelyek hol alapanyagukban, hol elkészítési módjukban különböznek az eredeti változattól.

A smarni alapvetően nem más, mint egy gazdag, sok tojással és felvert tojásfehérjével dúsított palacsintatészta, amelyet vajban kisütnek, összedarabolnak, majd különféle kiegészítésekkel a lelkes fogyasztók elé tesznek. A palacsinta tésztáját azonban nem csak egyféleképp lehet elkészíteni. Gluténérzékenyek számára például jó megoldást jelenthet a különböző maglisztekből történő tésztaalkotás, de a liszt egy részének darált csonthéjasra történő lecserélése még a lisztérzékenységet nem ismerőknek is izgalmas lehetőségeket tartogat.

Összekevert daramorzsa

A császármorzsa egyik előképének tartott és azzal sokszor összekevert daramorzsa is fúziót alkothat a smarnival, a finomliszt egy részét pedig – hogy jobban morzsálódjék a végeredmény - lecserélhetjük réteslisztre vagy akár darára is. Arra ügyeljünk, hogy abban az esetben, ha darával készítjük a tésztát, jóval több nedvességet fog felvenni, s kicsit lassabban fog átsülni.

A császármorzsa eredete >>> 

Hogyan sütöd?

A tészta mibenléte mellett a kisütés módja is változhat, az eredeti recepthez képest, hiszen a smarni nem csak platnin, hanem sütőben is klasszul megsüthető. Akkor célszerű sütőben készíteni ezt a desszertet, ha a serpenyő szabta keretek szűkösnek bizonyulnak, nagyobb társaságot vagy nagyobb étvágyú társaságot szeretnénk császármorzsával megetetni, mint amekkora a serpenyőnk kapacitása.

Keverés nélkül

Ebben az esetben javasolt a tésztához felhasznált lisztbe egy kevés sütőport is tenni, s egy nagyobb lábast vagy jénai tálat előkapni. Az edényben egy darabka, maximum 5 dekás vajat vagy annak megfelelő mennyiségű zsiradékot felhevíteni, és az elkészített tésztát ebbe belecsorgatni. Nem szabad megkeverni, - úgy mint a klasszikus smarni esetében - egy-két percet hagyni kell, hogy a tészta süljön, majd semmi más dolgunk nincs, csupán a jénait/lábast betolni a 180 fokra előmelegített sütőbe.

Klasszikus császármorzsa >>> 

Másképp

A tésztához egészen addig nem kell nyúlni, amíg a teteje meg nem szilárdul és finoman el nem kezd színesedni. Ekkor egy nagy konyhakéssel nekieshetünk a tésztának, felszabdalhatjuk (nem baj, ha belül még híg, sületlen a tészta), majd egy nagy spatulával átforgatjuk a darabokat és visszatesszük a sütőbe. Ezt a mozdulatsort egészen addig ismételjük, amíg a tészta minden része át nem sül és a rögök szépen szét nem válnak. Az így készített smarni persze kicsit más, tartalmasabb, nehezebb lesz, mint a serpenyőben sült változat, de nagyon finom és akár 8-10 fő jóllakatására is alkalmas. 

Ezt kínáld mellé

A tepsiben sült smarnihoz is nyugodtan adhatunk alkoholban vagy teában áztatott aszalt gyümölcsöt (mazsolát, meggyet, sárgabarackot, áfonyát, szilvát), a serpenyős változattal ellentétben itt azonban nem a tésztát szórjuk meg vele, hanem már az elején belekeverjük. 

Ezek is érdekelhetnek

Friss