Almás pite - a hagyományos recept recept
Almás pite - a hagyományos recept
Klasszikus császármorzsa baracklekvárral recept
Klasszikus császármorzsa baracklekvárral
Madártejszelet recept
Madártejszelet
Rakott karfiol (a klasszikus recept) recept
Rakott karfiol (a klasszikus recept)
Krémes spenótfőzelék recept
Krémes spenótfőzelék
Mákos guba  recept
Mákos guba
A legfinomabb sütőtökkrémleves recept
A legfinomabb sütőtökkrémleves
Mirinda-szelet recept
Mirinda-szelet
A legjobb palacsintatészta recept
A legjobb palacsintatészta
Gőzgombóc vaníliasodóval és mákkal recept
Gőzgombóc vaníliasodóval és mákkal
Szilvás gombóc hagyományosan recept
Szilvás gombóc hagyományosan
Klasszikus stíriai metélt  recept
Klasszikus stíriai metélt
Kapros tökfőzelék virslivel recept
Kapros tökfőzelék virslivel
Mézes-mustáros csirkemell recept
Mézes-mustáros csirkemell
Rakott zöldbab darált hússal recept
Rakott zöldbab darált hússal
Sárgaborsóleves füstölt hússal recept
Sárgaborsóleves füstölt hússal
Csülkös bableves, ahogy Gáspár Bea készíti recept
Csülkös bableves, ahogy Gáspár Bea készíti
Egyszerű rakott kel recept
Egyszerű rakott kel
Brokkolikrémleves, ahogyan mi szeretjük recept
Brokkolikrémleves, ahogyan mi szeretjük
Az eredeti Baklava  recept
Az eredeti Baklava
Alapételek

3 trükk, hogy megszeresd a nyár csúcsnövényét, a spenótot!

spenót
Ha nem eszel elég spenótot törpe maradsz - ezzel fenyegettek minket gyerekkorunkban, hogy megegyük a spenótfőzeléket. Később a menzán nyújtott spenótos ételek sem segítették, hogy megszeressük ezt a finomságot, amit érdemes minél többször étrendünkbe iktatnunk!

A nálunk még mindig nem eléggé megbecsült spenótot (parajt) Antonin Carême – Napóleon konyhamestere és a francia konyhaművészet atyja – a zöldségfélék királynőjének nevezte. Megmutatjuk, mit tegyél, hogy te is megszeresd!

1. A reggeli szedés a legjobb!

A korán reggel leszedett levelek íze a legjobb: győződj meg róla, hogy a levelek elég ropogósak­e – fonnyadt spenótot ne szedj, ne vásárolj! Bőséges mennyiséget vegyél, mert hő hatására a spenót nagyon összeesik.

2. Ne tárold sokáig!
 

Lehetőleg azonnal dolgozd fel, mert a spenót órák alatt elveszítheti a tápanyagait. Ha mégis el kell tenned, nedves kendőbe tekerve rakd a hűtő zöldségesrekeszébe legfeljebb fél napra. Mosatlanul műanyag tasakba zárva egy hétig tárolhatod a hűtőben. Ha lefagyasztanád, akkor inkább mosd meg, majd szárogasd le tiszta konyharuhán vagy konyhai papírtörlőn, mielőtt tasakba vagy dobozba csomagolod. Fagyasztás előtt megpárolva vagy olajban megdinsztelve, továbbá megfőzött állapotban is sokáig eláll a mélyhűtőben.

Spenótos palacsinta recept >>>

3. ezért ne hagyd ki!
 

Jelentős mennyiségben van benne mangán, magnézium, vas, kálium, kalcium, foszfor, cink és szelén, tartalmaz niacint, biotint, folsavat, fehérjét, omega­3 zsírsavakat, szénhidrátot, élelmi rostokat, gazdag A- és C-­vitaminban, és nem elhanyagolható a B1­-, B2-­, B6-­, E­-vitamin jelenléte sem.

Spenótos lasagne recept >>>

K-­vitamin­ tartalma miatt segíti a kalcium beépülését és hozzájárul a csontritkulás megelőzéséhez, 13 ­féle flavonoidjának köszönhetően felhasználható a rákellenes küzdelemben, folsav­ és magnéziumtartalma révén javítja a keringést és segít a stroke megelőzésében, luteintartalma által pedig lassítja az időskori látásromlást.

4. Így használd fel!

Távolítsd el a levelekről a talajszennyeződéseket egy vízzel teli edényben történő rázogatással. A piszkos vizet cseréld le, és ismételd a folyamatot mindaddig, amíg a levelek le nem tisztulnak. Az egészen fiatal leveleket felhasználhatod salátának, a kifejlett növényt megfőzheted.

a nagy spenótos tévhit!

Kiemelkedően magasnak vélt vastartalma miatt sokáig egy képregény­ és rajzfilmhős is buzdított a fogyasztására: Popeye attól lett olyan erős, hogy sok spenótot evett. Csak 1937-­ben, a 19. században megállapított adatok újraellenőrzésekor derült ki, hogy az akkori hivatalos vizsgálatot végző német kémikus elírta a tizedesvesszőt, és tízszeres értéket tüntetett fel. Mindenesetre még a valójában 3,5 mg/100 g is jelentős mennyiség.

Spenót ételek a főzeléken túl >>>

 

Ajánlott tartalmak

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.