Rakott zöldbab darált hússal recept
Rakott zöldbab darált hússal
Mákos guba  recept
Mákos guba
Brokkolikrémleves, ahogyan mi szeretjük recept
Brokkolikrémleves, ahogyan mi szeretjük
Madártejszelet recept
Madártejszelet
Sárgaborsóleves füstölt hússal recept
Sárgaborsóleves füstölt hússal
Gőzgombóc vaníliasodóval és mákkal recept
Gőzgombóc vaníliasodóval és mákkal
Klasszikus császármorzsa baracklekvárral recept
Klasszikus császármorzsa baracklekvárral
Klasszikus stíriai metélt  recept
Klasszikus stíriai metélt
Mirinda-szelet recept
Mirinda-szelet
A legfinomabb sütőtökkrémleves recept
A legfinomabb sütőtökkrémleves
Egyszerű rakott kel recept
Egyszerű rakott kel
Rakott karfiol (a klasszikus recept) recept
Rakott karfiol (a klasszikus recept)
Krémes spenótfőzelék recept
Krémes spenótfőzelék
Csülkös bableves, ahogy Gáspár Bea készíti recept
Csülkös bableves, ahogy Gáspár Bea készíti
Kapros tökfőzelék virslivel recept
Kapros tökfőzelék virslivel
Almás pite - a hagyományos recept recept
Almás pite - a hagyományos recept
Szilvás gombóc hagyományosan recept
Szilvás gombóc hagyományosan
Az eredeti Baklava  recept
Az eredeti Baklava
Mézes-mustáros csirkemell recept
Mézes-mustáros csirkemell
A legjobb palacsintatészta recept
A legjobb palacsintatészta
Gyümölcs

4 izgalmas fogás szőlőből, amit ki kell próbálnod!

borzselé szőlő
Itt a szüret, esszük a gyümölcsét, isszuk a levét, de nem csak ezért jó, hogy Noé vitt magával szőlőtőkét a bárkájára.
1. Must és murci

A szőlő friss leve nagyon hamar erjed, de az egészséges szőlőből nyert must több hétig eláll a hűtőben, ennek ellenére minél rövidebb időn belül fogyaszd el. A borászatokban kénezéssel tartósítják.

Otthon literenként 0,5-1 g nátrium-benzoátot adhatsz hozzá, ettől 1-2 hét alatt leülepszik, és lefejthető a seprőjéről.

A mustban levő erjesztő gombákat hőkezeléssel is elpusztíthatod, ha az üveget 80 fokos vízfürdőbe állítod 20 percre. Ettől kicsit megváltozik az íze, de élvezhető.

A mustból az újborrá átalakulás néhány hetes fázisában alkoholtartalmú murci keletkezik. A tovább erjedő tejszerű, a szénsavasságtól édeskésen csípős ital ilyenkor meglehetősen sok lebegő üledékanyagot tartalmaz, de főleg Németországban, Ausztriában és Olaszországban számos kedvelője van.

MUSTRÁLÓ - mindent A HEGY LEVÉRŐL >>>
Mustos receptek >>>
2. Szőlőmagolaj

A préselés után visszamaradó szőlőmag kiemelkedően magas antioxidáns-tartalmát és az emberi szervezetre kifejtett jótékony hatását először Nobel-díjas tudósunk, dr. Szent-Györgyi Albert írta le. A hidegen sajtolt sárgászöld olaj bőrtápláló és gyulladáscsökkentő hatású, az egészségtudatos táplálkozásban pedig önmagában salátákra csepegtethető vagy öntetekbe keverhető. Sütésre-főzésre nem igazán alkalmas, mert értékes ómega-6 zsírsavai magas hő hatására lebomlanak.

Receptek szőlőmagolajjal >>>
3. Csurcsela

Ezt a különleges édességet szőlőszüret idején készítik Grúziában. Must és liszt sűrű főzetébe cérnára fűzött mogyorót vagy diót mártogatnak a gyertyakészítésnél alkalmazott módszer szerint, majd az így kapott „kolbászkákat” felfüggesztik és kiszárítják. Sokáig eltartható csemege, amelyet a cérnáról lehúzva, felszeletelve fogyasztanak.

A grúz konyháról és édességeiről itt olvashatsz >>>
4. Borzselé

Kiváló megoldás a buli után megmaradt bontott üveg bor hasznosítására, ha sajnálod kiönteni. A francia és német borvidékeken nagy hagyománya van a készítésének, és nálunk is kezdik felfedezni a gasztronómiában. Fehér vagy vörös változatban egyaránt kiváló kísérő natúr sültekhez, halakhoz és sajtokhoz (pl. camembert-hez), továbbá feldobhatsz vele egy egyszerű túrótorát és mindenféle hideg desszertet (pl. pudingot, pohárkrémet, citrom- és vaníliafagylaltot). Nem fogsz tőle becsiccsenteni, ha croissant-ra vagy vajas kenyérre kened, mert nagyon alacsony az alkoholtartalma – de utána inkább ne ülj a volán mögé. Pincészetekben, delikáteszboltokban és kézműves lekvárfőzdékben készen is megvásárolhatod.

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.