Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

4 étel, amit soha nem kellene megmosnod főzés előtt

default user icon
MME
Gyermekkorunkban mindig azt tanították, hogy lehetőleg minden ételt – zöldségeket, gyümölcsöket, húsokat stb. – mossunk meg felhasználás és/vagy fogyasztás előtt. Ám vannak olyan élelmiszerek, amelyeknek kifejezetten nem tesz jót, ha megmossuk, mert elszaporodnak rajta a baktériumok, vagy veszítenek minőségükből.

Megmossuk a tojást, a gombát mielőtt dolgozni kezdünk vele? Sokszor felmerül a kérdés, a válasz pedig attól függ, hogy ki hogyan szokta meg, hogyan látta otthon. Szokástól függetlenül azonban vanak általános szabályok, amelyet ha betartunk, csökkenthetjük az egészségyügyi kockázatokat, illetve megelőzetjük az egyes élelmiszerek minőségromlását. Mutatjuk azt a négy élelmiszert, amit jobb, ha nem mosunk meg!

Tojás

A tojást egy speciális védőanyaggal kenik be, hogy megvédjék a szennyeződéstől. A víz elpusztítja ezt a védőanyagot, így nem kell megmosni a tojásokat.

Gomba

A gombát sem szabad hosszú ideig mosni, vagy vízben áztatni, mivel megszívja magát vízzel és elveszíti a ruganyosságát. Elég, ha főzés előtt leöblítjük és papírtörlővel szárazra töröljük.

HÚSOK

Sokan azt gondolják, hogy a húsok főzés előtti megmosása a legjobb módszer arra, hogy a csirkén, marhán, vagy sertésen lévő bakrétiumokat eltávolítsuk. Ám pont az ellenkezőjét érjük el, a mosáskor a baktériumok a kezünkre, vagy a mosogatóba kerülnek. A szakemberek szerint elég, ha egy papírtörlővel felitatjuk a húslét, a főzéskor ugyanis elpusztulnak a baktériumok. Ha levest készítünk a húsból, akkor, ha felforrt ajánlatos az első vizet leönteni róla.

Tészta

Nem tudjuk, hogy valaha is eszébe jutott-e bárkinek megmosni a tésztát főzés előtt, de szólunk, hogy nem jó ötlet. A víz ugyanis eltávolítja a keményítőt a tésztáról.

Ajánljuk még:

Ezek is érdekelhetnek

Friss

Friss