A tökéletes flódni recept
A tökéletes flódni
Hagyományos tejes kifli  recept
Hagyományos tejes kifli
Paradicsomos lencseleves recept
Paradicsomos lencseleves
Gesztenyés bejgli recept
Gesztenyés bejgli
Klasszikus császármorzsa baracklekvárral recept
Klasszikus császármorzsa baracklekvárral
Dubarry-szelet recept
Dubarry-szelet
Pozsonyi kifli recept
Pozsonyi kifli
A legfinomabb sütőtökkrémleves recept
A legfinomabb sütőtökkrémleves
Klasszikus paprikás krumpli lecsókolbásszal recept
Klasszikus paprikás krumpli lecsókolbásszal
Holstein szelet recept
Holstein szelet
Krémes spenótfőzelék recept
Krémes spenótfőzelék
Mézes-mustáros csirkemell recept
Mézes-mustáros csirkemell
Mátrai borzaska recept
Mátrai borzaska
Párolt lila káposzta  recept
Párolt lila káposzta
Almás pite - a hagyományos recept recept
Almás pite - a hagyományos recept
Klasszikus stíriai metélt  recept
Klasszikus stíriai metélt
Édes bundás kenyér (french toast) recept
Édes bundás kenyér (french toast)
Sárgaborsóleves füstölt hússal recept
Sárgaborsóleves füstölt hússal
Rántott karfiol recept
Rántott karfiol
Ünnepi francia pirítós recept
Ünnepi francia pirítós
Világkonyha

Ratatouille, nizzai saláta és társai: 5 kihagyhatatlan provence-i finomság!

provence-i ételek tapenade olajbogyó pástétom
5 kihagyhatatlan finomság a nizzai salátától a marseille-i hallevesen át a leghíresebb aix-i édességig.

A napfényben fürdő Dél-Franciaország konyhájának jellemző alapanyaga a sok gyümölcs és zöldség, a tengeri hal és az olívaolaj. A friss fűszernövényekkel ízesített ételek egész évben a nyaralás hangulatát idézik, ráadásul felettébb egészségesek. Leveseket a piacokon, halételeket a kikötőkben is kínálnak.

1. Tapenade

Az éttermekben gyakran rendelés nélkül is kihozzák az előételként, pirítóssal fogyasztandó krémes kencét. Zöld vagy fekete olajbogyó, olívaolaj és kapribogyó az alapja, amelyet szardellával, fűszernövényekkel, fokhagymával, citromlével vagy konyakkal ízesítenek. Borozáshoz is kitűnő.

Receptek >>>

2. Nizzai saláta

Az előételként és könnyű nyári egytálételként egyaránt népszerű salade niçoise zöldsalátából, paradicsomból, roppanósra párolt zöldbabból, articsókából, olajbogyóból és kemény tojásból áll. Tonhaldarabokkal és szardellával koronázzák meg, hogy laktatóbb legyen.

Receptek >>>
3. Bouillabaisse

Marseille híres hallevesébe legalább háromféle halat tesznek, továbbá kerül bele fokhagyma, édeskömény, narancshéj, babérlevél, bazsalikom és egy kevés konyak is. Számos változata ismert Provence-ban: van, ahol külön megfőzött burgonyával tálalják, máshol tintahallal feketére színezik.

RECEPTEK >>>
4. Ratatouille

A mediterrán lecsó hozzávalói között minden esetben szerepel cukkini és padlizsán, amelyekkel Provence-ban gazdagabbá teszik a nálunk szokásos paradicsom-paprika-hagyma triót. A zöldséges egytálétel fűszerezéséhez friss bazsalikomot és kakukkfüvet használnak a petrezselyem mellett.

RECEPTEK >>>

5. Callison

Ezt a mandulás édességet régen csak Aix-en-Provence-ban lehetett készíteni, szigorú előírások szerint: a darált mandulát elkeverték aprított sárgadinnyebefőttel, kandírozott naranccsal és cukorsziruppal, rizsostyára kenve a napon szikkasztották, majd cukros tojáshabbal lefedve hagyták megszáradni, mielőtt rombusz alakú formával kiszúrták. A krónikák szerint ez volt a fő csemege Jó René király esküvőjén 1473-ban és ezt kínálták az 1630-as pestisjárvány utáni hálaadó misén is. Vásárolhatsz belőle az 1920-ban alapított aix-i Confiserie du Roy René édességboltban, ahol olivette, olívazöld cukormázzal bevont mandula is kapható.

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.