Rakott zöldbab darált hússal
Krémes spenótfőzelék
A legfinomabb sütőtökkrémleves
Dödölle - az eredeti recept
Kínai szezámmagos csirke
A legfinomabb sajtos-tejfölös lángos
Körömpörkölt csülökkel
Mákos guba
Klasszikus kuglóf
Brokkolikrémleves, ahogyan mi szeretjük
Káposztás tészta egyszerűen
Sárgaborsóleves füstölt hússal
Klasszikus stíriai metélt
Tojásos nokedli fejes salátával
Klasszikus grízgaluska leves
Kijevi csirkemell rizibizivel
Dubarry-csirkemell
Mézes-mustáros csirkemell
Klasszikus császármorzsa baracklekvárral
Vadas marha
Számos gombafajta közül választhatsz a hipermarketekben és a piacokon is - ne állj meg az edei csiperkénél! Érdemes kísérletezni, adunk néhány tippet!

A frissen vásárolt gomba gyorsan romlik, ezért lehetőleg még aznap használd fel! Ha 2-3 napig mégis tárolnod kell, száraz, hűvös helyre tedd, úgy, hogy ne nyomódjon össze!

Csiperke

A legkedveltebb termesztett fajtának kellemes az illata. Kalapja domború, selymes tapintású, fehér színű. Nyersen salátákba illik, valamint kitűnő leves és mártás főzhető belőle. Töltelékkel, vajban párolva vagy rántva szintén ízletes.

 

 

Laska

Lombos fákon telepszik meg, de sokfelé termesztik is. Az egyik legtovább szedhető gombafajta, ősszel és télen gyűjtik. Húsos, kékesszürke kalapja raguleves és sültek ízesítésére használható. Főként sütve finom, például tojásrántotta alapanyagaként.

Vargánya

Kalapja fénylő, gesztenyebarna, fehér peremű és húsos. Késő őszig erdei tisztásokon szedhető. Illik húsokhoz, és pörköltként is kiváló, szárítva fűszerként használható.

1. A csiperke remekül felszelhető tojásszeletelővel. A nagyobb darabokat előtte vágd félbe! 2. A rókagomba gyakran földes, a legkönnyebb száraz ecsettel megtisztítani. Szárának alsó harmadát vágd le! 3. A vargánya szárát hámozd meg! A nagyobb gombáét közvetlenül a kalap alatt nyesd le, mert a többi része túl rostos. 4. A laskagomba szivaccsal vagy konyharuhával tisztítható. A szára szintén nehezen emészthető.

Róka

Száraz esztendőkben igen kevés terem belőle, ezért ilyenkor drága. Sárga kalapja hullámosan lapos, néha tölcséres. Szárítva is megtartja illatát, amely kajszibarackra, de paprikára is emlékeztet. Mindenféle étel – tészta, leves, saláta, rizottó stb. - készítésére alkalmas, a húsos fogásoknak kellemes aromát ad.

 

Kucsma

A finom, fűszeres illatú gomba hazánkban sokfelé megterem. Süvege tojásdad alakú, barázdált, őzbarna színű. Előfőzés után levesekbe, mártásokba illik, de töltve szintén remek. Szárítás után porrá őrölve húsok ízesítésre is használható.

 

 

Shiitake

Japánban és Kínában mintegy 2000 éve termesztik, és nemcsak finom íze, hanem gyógyhatása miatt is. Vörösbarna színű, fehér húsú, hagymaillatú kalapos gomba. Jól szárítható. Vajban megpárolva, pirítósra kenve fenséges, de minden ételhez illik.

 

 

Ajánlott tartalmak

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.