Lássuk, mely alapanyagokkal küzdhetsz sikeresen a nem kívánt „hurkák” ellen, vagyis mely élelmiszerek azok, amelyek értékes tápanyagaiknak és magas rosttartalmuknak köszönhetően felgyorsítják az emésztést, és nem rakódnak le a kényes részeken! Ilyenek az alacsony fehérjetartalmú hozzávalók (pl. lazac, csirke, tojás, tofu), a bogyós gyümölcsök (különösen az áfonya), valamint minden, ami zöld (pl. penót, sóska, petrezselyem, brokkoli, cukkini, zöldbab). Nemcsak finom reggeliket készíthetsz a felhasználásukkal, hanem akár a teljes napi menüt is összeállíthatod így, a lényeg, hogy egy-egy fogás legalább két zsírégető alapanyagot tartalmazzon.
Áfonyás-ananászos zabtál
Amitől lapos lesz a has: áfonya, zab, mandula, chiamag
Hozzávalók (1 adaghoz): * 45 g zabpehely * 1 tk chiamag * ¼ tk őrölt fahéj * 120 ml cukrozatlan mandulatej * 65 g natúr joghurt * ¼ db banán * 40 g friss ananász (cukormentes konzerv is jó) * 40 g áfonya * 1 ek szeletelt mandula
Elkészítése: Összekeverjük a hozzávalókat, majd hagyjuk állni a hűtőben egy éjszakán át. Másnap reggel ízlés szerint hidegen vagy melegen fogyasztjuk.
Zöldséges smoothie
Amitől lapos lesz a has: áfonya, kelkáposzta, mandulavaj
Hozzávalók (1 adaghoz): * 85 g zsírszegény natúr görög joghurt (ha nincs, jó a sima is) * 1 ek mandulavaj * 50 g áfonya * 70 g friss ananász (cukormentes konzerv is jó) * 60 g kelkáposzta
Elkészítése: Az összetevőket turmixgépbe tesszük, és addig pürésítjük 170 ml vízzel, amíg lágy, smoothie-állagú italt nem kapunk. Frissen fogyaszd!
Fanny-tanács: A mandulavajat elkészítheted házilag is: késes aprítóba 200 g enyhén megpirított natúr hántolatlan mandulát teszünk, és sűrű állagúra aprítjuk 10-12 perc alatt.
Édesburgonya tofuval és avokádóval
Amitől lapos lesz a has: avokádó, tofu, kesudió
Hozzávalók (1 adaghoz): * 1 db kisebb édesburgonya * 1 doboz füstölt tofu * ½ db avokádó * 1 ek felszeletelt sózott kesudió
Elkészítése: Az édesburgonyát megmossuk, késsel 5-6 helyen bevagdossuk, 7-800 watton betesszük a mikrohullámú sütőbe 2 percre, majd megfordítjuk. Újabb 2 perc elteltével gyengéden megnyomjuk a tetejét, és ha puhának érezzük, elkészült. Közben felkockázzuk a tofut és az avokádó húsát. A langyosra hűlt édesburgonyát felszeleteljük, egy kisebb tálba tesszük. A tetejére jöhet a tofu, amit előzőleg pár másodperc alatt a mikróban meg is melegíthetünk, majd az avokádó, végül pedig a kesudió.
Fanny-tanács: Ha több napra való adagot szeretnél egyszerre előkészíteni, akkor előre süss meg 3-4 db édesburgonyát, és felhasználásig tárold a hűtőben.
Almás-fahéjas quinoasüti
Amitől lapos lesz a has: quinoa, tojás, mandula
Hozzávalók (6 adaghoz): * zsiradék a tepsihez * 60 g quinoa * 1,5 tk őrölt fahéj * ½ tk őrölt szerecsendió * 1 csipet őrölt szegfűszeg * 2 db alma * 35 g mazsola * 400 ml szójaital * 80 g juharszirup * 2 db tojás * 25 g szeletelt mandula
Elkészítése: Előmelegítjük a sütőt 180 fokra, majd vékonyan kikenjük zsiradékkal egy kb. 20 × 20 cm-es tepsit. Egy kis tálban összekeverjük a nyers quinoát a fűszerekkel, majd egyenletesen elosztjuk a tepsiben. Felszeleteljük az almát, és a mazsolával együtt elosztjuk a quinoa tetején. Ráöntjük a szójaitallal és a juharsziruppal elhabart tojást, majd óvatosan összeforgatjuk a hozzávalókat. Végül a tetejére szórjuk a mandulát, és kb. 60 percig sütjük. Akkor jó, ha a juharszirupos tejet szinte teljesen magába szívta. Hagyjuk kihűlni, majd éjszakára mehet a hűtőbe. Másnap felvágjuk 6 db kockára (1 db = 1 adag), és langyosra melegítjük a mikróban. Ízlés szerint natúr görög joghurttal fogyasztjuk.
Kókuszos chiapuding gyümölcsökkel
Amitől lapos lesz a has: erdei gyümölcsök és chiamag
Hozzávalók (4 adaghoz): A pudinghoz: 400 ml kókusztej (konzerv) * 1/3 csésze chiamag * 1 tk vaníliaaroma * 1 ek méz A tetejére: erdei gyümölcs (fagyasztott is jó), mangó, kókuszpehely, szeletelt mandula
Elkészítése: A puding hozzávalóit összekeverjük egy tálban. Ha nem elég édes, ízlés szerint adhatunk még hozzá édesítőszert. Ezután betesszük a hűtőbe 2 órára, de a legjobb, ha egész éjszakára bent marad. Amikor megdermedt, kiveszünk belőle 1 pohárnyit, és a tetejére szórjuk az erdei gyümölcsöket és a feldarabolt mangót, a kókuszpelyhet és a mandulát.
Fanny-tanács: Ha fagyasztott gyümölcsöt használsz, előző este vedd ki a fagyasztóból a szükséges mennyiséget, és reggelig tedd be azt is a hűtőbe.
Lazactál tükörtojással
Amitől lapos lesz a has: lazac, tojás, avokádó, rukkola
Hozzávalók (1 adaghoz): * 1 tk vaj * 2 db tojás * 10 g rukkola * ¼ db avokádó * 55 g füstölt vadlazac * 1 db citrom * 1 csipet frissen őrölt bors
Elkészítése: A vajat serpenyőben felhevítjük, majd óvatosan ráütjük a tojásokat. A tökéletes tükörtojás kb. 6 perc alatt készül el. Ezalatt tányérra tesszük a megmosott rukkolát és a felkockázott avokádót. Mellé felszeleteljük a lazacot, ráfacsarjuk a citrom levét, és megborsozzuk. Végül a tojásokat is a tányérra csúsztatjuk.
Sült zöldségek sült tojással
Amitől lapos lesz a has: brokkoli, karfiol és tojás
Hozzávalók (1 adaghoz): * ½ kisebb fej karfiol * ½ kisebb fej brokkoli * 1 gerezd fokhagyma * 1 csipet csilipehely * só * bors * 1,5 ek extraszűz olívaolaj * ½ db citrom * 1 db tojás
Elkészítése: Előmelegítjük a sütőt 200 fokra. A rózsáira szedett karfiolt és brokkolit egy nagy tálba tesszük, hozzáadjuk az átnyomott fokhagymát, a csilipelyhet, ízlés szerint sót és borsot. Összeforgatjuk az olívaolajjal, majd átborítjuk az egészet egy sütőpapírral bélelt tepsibe, és ráfacsarjuk a citrom levét. Időnkét megrázva a tepsit 20-30 percig sütjük. Közben feltörjük a tojást, és kiolajozott serpenyőben 3 percig sütjük, amíg a sárgája kissé össze nem áll. Ezt követően, mint a palacsintát szokás, átfordítjuk a másik oldalára, és tovább sütjük kb. 1 percig. Végül óvatosan a zöldségek tetejére csúsztatjuk.
Fanny-tanács: Előző este készítsd elő a hozzávalókat, így reggel már csak be kell tolnod az ételt a sütőbe!
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.