Hagymás rostélyos  recept
Hagymás rostélyos
Mézes-mustáros csirkemell recept
Mézes-mustáros csirkemell
Intelligens krémes recept
Intelligens krémes
Brokkolikrémleves, ahogyan mi szeretjük recept
Brokkolikrémleves, ahogyan mi szeretjük
Mézeskalácsos kuglóf recept
Mézeskalácsos kuglóf
Ünnepi francia pirítós recept
Ünnepi francia pirítós
Csokis muffin  recept
Csokis muffin
Klasszikus paprikás krumpli lecsókolbásszal recept
Klasszikus paprikás krumpli lecsókolbásszal
Kozáksapka recept
Kozáksapka
Sárgaborsóleves füstölt hússal recept
Sárgaborsóleves füstölt hússal
Holstein szelet recept
Holstein szelet
Édes bundás kenyér (french toast) recept
Édes bundás kenyér (french toast)
Aranygaluska vaníliasodóval  recept
Aranygaluska vaníliasodóval
Elronthatatlan kocsonya  recept
Elronthatatlan kocsonya
Mátrai borzaska recept
Mátrai borzaska
Párolt lila káposzta  recept
Párolt lila káposzta
Amerikai káposztasaláta (Coleslaw) recept
Amerikai káposztasaláta (Coleslaw)
Klasszikus császármorzsa baracklekvárral recept
Klasszikus császármorzsa baracklekvárral
Hagyományos kókuszkocka recept
Hagyományos kókuszkocka
Pozsonyi kifli recept
Pozsonyi kifli
Egészséges

8 étel, amiről nem gondoltad volna, hogy segít elkerülni a náthát!

étcsokoládé
Nem zöldségek, nem gyümölcsök, nem a nagyi húslevese, és nem a csodatevő méz - 8 olyan ételt mutatunk most nektek, amelyek nem tartoznak az immunerősítő, megfázáslegyűrő klasszikusok közé, de rendszeres fogyasztásukkal elkerülhető - vagy épp, könnyebben átvészelhető - a náthás időszak.
Víz

Amikor úgy érzed, hogy valami bújkál benned, a jó öreg víz segít gyorsabban átesni a kórságon. A folyadékkal a kártékony vírusok is kiürülnek a szervezetedből, így ilyenkor a szokásos napi 8 pohár (kb. 1,5 liter) víznél 1-2 pohárral ajánlatos többet inni.

Görög joghurt

A görög joghurt tele van probiotikumokkal, ráadásul sokkal több fehérje van benne, mint egy átlagos joghurtban. Egy nemrégiben publikált kutatás szerint, a probiotikumok segítenek a nátha megelőzésében: a résztvevők közül azok, akik tekintélyes mennyiségű probiotikumot fogyasztottak, kisebb eséllyel betegedtek meg, mint azok, akik egyáltalán nem fogyasztottak ilyesmit.

Étcsoki

Csodálatos hírünk van az édességrajongóknak: az étcsokoládéról, számos áldásos tulajdonsága mellett az is kiderült, hogy elképesztően jó szolgálatot tehet a nátha megelőzésében. Tele van ugyanis egy teobromin nevű antioxidánssal, amiről bebizonyosodott, hogy enyhíti a köhögést.

Teljes kiőrlésű kenyér

Bármilyen meglepő, a teljes kiőrlésű gabonából készült kenyér nem csak a vonalaidnak tesz jót, hanem a megfázás ellen is megvéd: tele van ugyanis olyan gyulladásgátló összetevőkkel, amelyek ráadásul segítik a bélflóra egészségének megőrzését. Mivel az immunrendszerünk ereje 70 százalékban az emésztőrendszerünk egészségén múlik, jó, ha ezt az infót észben tartjuk, amikor kenyeret vagy péksüteményt vásárolunk.

Tojás

A tojás, különösen a tojássárgája, tele van immunerősítő tápanyaggal, köztük D-vitaminnal, ami az immunrendszer acélozásában kulcsfontosságú szerepet játszik! Együnk belőle minél többet, napi egy L-es tojás, például, fedezi egy felnőtt napi D-vitamin szükségletének 10%-át.

Diófélék

A legtöbb dióféle tartalmaz E-vitamint, ami kegyetlenül elintézi a szervezetbe kerveredett vírusokat és bacilusokat. Egy friss amerikai tanulmány szerint, napi 50 milligramm bevitelével 28%-al csökkenthető a meghűléses megbetegedések valószínűsége. Dió, mogyoró, mandula, kesu - fogyasszunk belőle naponta egy-egy marokkal, és esélyes, hogy megússzuk a náthát.

Tonhal

A tonhal - a konzerv is - tele van cinkkel, ami komoly hatással bír az immunrendszerre, és csökkenti a megfázás tüneteit. Egy kutatás során, azok az emeberek, akik 75 milligramm cinket fogyasztottak, sokkal hamarabb túlestek a náthán, mint azok, akik nem kaptak extra dózist ebből az ásványi anyagból.

Szezámmagos tonhalsteak grillezett ceruzababbal
Szezámmagos tonhalsteak grillezett ceruzababbal
Gomba

A gombáknak is jelentős szerepe van az immunerősítésben - erre jutott egy floridai egyetem kutatócsoportja. A fókuszcsoportos vizsgálat során arra jutottak, hogy azoknak a vérében, akik shitake gombát ettek 4 héten keresztül, jelentősen több immunitásért felelős T-sejt volt a vérében, mint azoknak, akik nem kaptak a gombából. Emellett, ráadásul, a gyulladáscsökkentő hatására is fény derült.

Még több tipp az egészséges étrend kialakításához és a betegségek megelőzéséhez itt >>>

Ajánlott tartalmak

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.