1. A borsmentalevél görcsoldó, étvágygerjesztő és puffadásgátló hatással bír. A teához forrázz le 2 tk borsmentát 150 ml vízzel, majd 10 perc múlva szűrd le. Naponta 3 csészével igyál meg belőle.
2. A 20-20 g ánizs-, édeskömény- és köménymagból, szenna- és borsmentalevélből összeállított teakeverék görcsoldó, emésztésserkentő és enyhén hashajtó hatású. Mozsárban törj össze 1 ek keveréket, öntsd le 150 ml forrásban lévő vízzel, hagyjd állni 5 percig, végül szűrd le. Naponta 2 csészével igyál meg belőle.
3. Ha hasfájással küzdesz, forrázz le 150 ml vízzel ½-½ tk felaprított édesgyökeret, kamillavirágot és borsmentalevelet. Lefedve hagyd állni 5-10 percig, azután szűrd le. Naponta összesen 4 csészényit igyál meg belőle. Megszünteti a gyulladást, hatékonyan enyhíti a bélgörcsöket.
4. Émelygés kínoz? A gyömbér megszünteti a kellemetlen érzést! Önts le 1 tk felaprított gyökeret 150 ml forrásban lévő vízzel, majd 10 perc múlva szűrd le. Naponta többször igyál meg belőle 1-1 csészével, lehetőleg melegen!
5. Ha sok mindent eszik összevissza az ember, egy idő után számítania kell a hasmenésre... A vérontófű székletfogó hatású. A teához tegyél 1 tk felaprított gyökértörzset 150 ml hideg vízbe, hevítsd forráspontig, majd szűrd le. A nap folyamán összesen 3-4 csészényi meleg teát igyál meg az étkezések között.
6. A 30 g kamillavirágból, 20-20 g palástfűből és levendulavirágból, továbbá 10 g köménymagból álló keverék ellazítja alhasi görcsök esetén. Önts le 1 púpozott tk keveréket 150 ml forrásban lévő vízzel, és 10-15 perc múlva szűrd le. Naponta 2-3 csészével ajánlott meginni belőle.
7. Hathatós szélhajtó keveréket készíthet 1-1 csipet őrölt ánizsból, gyömbérből, kardamomból és fahéjból. Ezt keverd 1 bögre forró vízbe esetleg tejbe, és étkezés után kortyolgasd el.
8. A szenna tökéletes alkalmi hashajtó, különösen, ha a leveleiből főzöd a teát. Gyömbérrel kombinálva megelőzheti vele a székrekedés miatt kialakuló görcsöket. Nem szabad túl gyakran bevetni, ugyanis a szervezet, hozzászokhat terhesség alatt pedig kifejezetten tilos a fogyasztása!
Ha ez nincs külön feltüntetve, akkor a herbákat általában nem kell felforralni, csupán forrázatot kell készíteni lefedett edényben, így az értékes illóolajok nem párolognak el. Lehetőleg mindig frissen főzd a teát, ízesítőként pedig, ha különben nem bírja meginni, használjon egy kevés mézet vagy nádcukrot.
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.