Klasszikus stíriai metélt  recept
Klasszikus stíriai metélt
Holstein szelet recept
Holstein szelet
Elronthatatlan kocsonya  recept
Elronthatatlan kocsonya
Túróval töltött zsemle recept
Túróval töltött zsemle
Mézes-mustáros csirkemell recept
Mézes-mustáros csirkemell
Mákos guba  recept
Mákos guba
Mátrai borzaska recept
Mátrai borzaska
Mézes krémes  recept
Mézes krémes
Mézeskalácsos kuglóf recept
Mézeskalácsos kuglóf
Káposztás tészta egyszerűen recept
Káposztás tészta egyszerűen
Kijevi csirkemell rizibizivel  recept
Kijevi csirkemell rizibizivel
Retró kókuszkocka recept
Retró kókuszkocka
Hagyományos tejes kifli  recept
Hagyományos tejes kifli
Krémes spenótfőzelék recept
Krémes spenótfőzelék
Intelligens krémes recept
Intelligens krémes
A legfinomabb sütőtökkrémleves recept
A legfinomabb sütőtökkrémleves
Amerikai káposztasaláta (Coleslaw) recept
Amerikai káposztasaláta (Coleslaw)
Aranygaluska vaníliasodóval  recept
Aranygaluska vaníliasodóval
Kozáksapka recept
Kozáksapka
Rántott karfiol recept
Rántott karfiol
A téli, ünnepi italkínálat egyik kedvence a puncs. Az angol eredetű ital könnyen összeállítható, rengeteg változata létezik, s ezeket alkoholos vagy alkoholmentes kiadásban is elkészíthetjük.

A puncs történetében nincs semmi meglepő. A XVII. század angol matrózai számára a munka és a tengeren való végtelen hánykódás ellenszereként használt sör jelentette az egyik legfőbb vigaszt. Sajnos a sör hamar elfogyott, vagy a behajózni kívánt vidék meleg éghajlatának köszönhetően megbuggyant. A Brit Kelet-indiai Társaság matrózai pedig ital nélkül maradtak, amire – az egyik angol, puncsról szóló anyag csodálatos megfogalmazása szerint – igen rosszul reagáltak.

Ennél finomabban nehéz kifejezni, hogy komoly alkoholelvonási tünetekkel küzdhettek a kor tengerészei, lázadás fenyegethetett, amit bölcsen a helyi alapanyagok gyors megismerésével és azok alkoholos itallá történő alakításával orvosoltak. Így született a puncs.

Illatos és fűszeres, ünnepi ital a puncs
Illatos és fűszeres, ünnepi ital a puncs

A punch (Panc) szanszkritül ötöt jelent, amely az ital jellegére és a benne lévő alkotóelemekre utal, úgymint erős (alkohol), gyenge (víz), édes (cukor), savanyú (citrusfélék) és fűszeres. Az öt elemből felépülő ital hamar elterjedt a matrózok körében, és természetesen – az ő hazatérésüket követően – Angliában is hamar teret hódított. A brit gyarmatokon is gyorsan meghonosodott, olyannyira, hogy feljegyzések bizonyítják: az amerikai alapító atyák a Függetlenségi Nyilatkozat aláírása után punccsal ünnepeltek.

Angliában az alkoholos puncs szárnyalásának Viktória királynő szigora vetett véget, az ő intézkedéseinek köszönhetően ma már inkább a gyerekzsúrokhoz köthető az angol puncs, és nem a felnőttek kedvelt italaként emlegetjük.

Gyümölccsel gazdagítva partikra,bulikra is tökéletes a puncs
Gyümölccsel gazdagítva partikra,bulikra is tökéletes a puncs

Az eredeti puncs alapját a rum képezte, ehhez jöttek a különféle citrusfélék és fűszerek, amelyek az ital jellegét megadták, de az igazat megvallva, a puncs szabályai nincsenek kőbe vésve, nyugodtan kísérletezhetünk a nekünk szimpatikus alapanyagokkal.

A puncs alkoholtartalmáról nem csak a rum gondoskodhat. Az italunkat készíthetjük víz helyett pezsgővel, adhatunk hozzá almabort, vörösbort, fehérbort is. Az alkoholtartalmú alapok mellett jól teljesít a tea, a tej, a különféle szűrt vagy szűretlen gyümölcslevek, vagy épp a gyömbérsör.

Természetesen magát a rumot is lecserélhetjük más alkoholra, készülhet a puncs gin, aperol, tequila, whiskey, különféle likőr vagy épp vodka alapokon is. Ilyen például az 1835-ös születésű Garrick Club puncs, amely ginnel készül, vagy a Sanyal puncs, amelynek alapját a perui pisco adja, s amihez darjeeling tea, valamint ananászlé társul, és citrommal, chilivel ízesítik.

A fűszerek adják mega  puncs ünnepi jellegét
A fűszerek adják mega puncs ünnepi jellegét

A puncs fűszerei általában a klasszikus édességhez használt fűszerek (fahéj, szegfűszeg, vanília, csillagánizs) de emellett szerecsendió, szegfűbors, kardamom, chili, cayenne bors, gyömbér, koriandermag, feketebors is nyugodtan szerepelhet az összeállításban. Az italhoz 3-4 fűszernél többet nem érdemes használni, mert a puncs jellegzetes citrusos aromájának is érvényre kell jutnia.

A citrusosságot nem feltétlen egy citrom lehámozott héjával kell megadnunk: nyugodtan használhatunk narancslevet, citromlevet, adhatunk az italhoz lime levelet, de thai citromfűvel vagy épp citromos kakukkfűvel is megbolondíthatjuk az italt. A zöldfűszerek közül nyugodtan a puncshoz illeszthetjük még a mentát, illetve a citromfüvet is.

A citrusfélék nem maradhatnak el a puncsból
A citrusfélék nem maradhatnak el a puncsból

A puncsot ihatjuk melegen vagy hidegen. A téli hónapokban forralt bort, meleg puncsokat érdemes fogyasztani, a hideg, fagylalttal, jégkockával kínált puncsok ideje inkább a nyár. A meleg puncs jó kiegészítője a téli vendégeskedéseknek, hűvös estéknek. Könnyen elkészíthető, nagyobb bólés tálban kínálva igen látványos finomság.

A puncsot édesíthetjük cukorral (érdemes barna nádcukorral kísérletezni), adhatunk hozzá mézet vagy bármilyen más természetes édesítőszert. Az édességet természetesen befolyásolhatjuk a hozzáadott gyümölcslevekkel is. A levek mellett a puncshoz adhatunk apróra vágott gyümölcsöt vagy különféle aszalványokat is, amelyek nem csak édesítik az italt, hanem igazi ízesszenciává válnak, ha kellő idei hagyjuk ázni az elkészült keverékben. A gyümölcsök közül kedvelt az alma, a banán, az ananász, a narancs, az érett körte, szilva vagy a bogyós gyümölcsök.

A hideg téli esték fénypontja lehet egy pohár forró puncs
A hideg téli esték fénypontja lehet egy pohár forró puncs
Pancsoljunk egy puncsot!

Hozzávalók 2 pohárhoz:

Narancsos puncs
Alaposan megmosunk 1 citromot és 1 narancsot, és a héjukat lereszeljük. Felforralunk 3 dl vizet a gyümölcsök héjával, 1/2 rúd félbevágott vaníliával és 2 evőkanál cukorral. 3 evőkanál citromlevet és 1 dl narancslevet keverünk hozzá. Beleöntünk 1/2 dl rumot és 1 dl fehérbort, összeforrósítjuk.

Almapuncs
Felforralunk 5 dl almalevet 1 rúd fahéjjal és 1 db meghámozott és cikkekre vágott almával. Ha forró, elzárjuk, és 2 evőkanál pálinkát adunk hozzá. Bögrébe öntve azonnal fogyasztjuk.

Ananászos puncs
Apró kockákra vágunk 2 szelet ananászt, megszórjuk 2 teáskanál porcukorral, 2 dl vörösbort locsolunk rá, majd 1 órát állni hagyjuk. Ezután felforraljuk 1,5 dl fekete teával, majd a tűzről levéve 2 evőkanál citromlével ízesítjük, forrón kínáljuk.

Vadásztea
Megfőzünk 4 dl fekete teát, cukorral ízesítjük, majd hozzáöntünk 1 dl fehérbort és 1/2 dl barna rumot, forrón fogyasztjuk.

Almás forralt bor
Felforrósítunk 2 dl almalevet (ne forraljuk sokáig), belekeverünk felkockázott almát, 2 szelet citromot, egy csipet fahéjjal és cukorral ízesítjük, majd hozzáöntünk 2 dl fehérbort, és azonnal kínáljuk.

Szőlős forralt bor
Felforralunk 1,5 dl piros szőlőlevet és 1,5 dl vizet. Hozzáadunk 1 citromkarikát, csipetnyi szegfűszeget és fahéjat, majd cukorral ízesítjük. Hozzáöntünk 2 dl vörösbort és 1 marék leszemezett szőlőt, 2-3 perc pihentetés után forrón kínáljuk.

Ajánlott tartalmak

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.