Klasszikus stíriai metélt  recept
Klasszikus stíriai metélt
Édes bundás kenyér (french toast) recept
Édes bundás kenyér (french toast)
Retró kókuszkocka recept
Retró kókuszkocka
Klasszikus császármorzsa baracklekvárral recept
Klasszikus császármorzsa baracklekvárral
Brokkolikrémleves, ahogyan mi szeretjük recept
Brokkolikrémleves, ahogyan mi szeretjük
Párolt lila káposzta  recept
Párolt lila káposzta
Holstein szelet recept
Holstein szelet
Ünnepi francia pirítós recept
Ünnepi francia pirítós
Spenótfőzelék fokhagymásan recept
Spenótfőzelék fokhagymásan
Dubarry-szelet recept
Dubarry-szelet
Túróval töltött zsemle recept
Túróval töltött zsemle
A legfinomabb sütőtökkrémleves recept
A legfinomabb sütőtökkrémleves
Krémes spenótfőzelék recept
Krémes spenótfőzelék
Amerikai káposztasaláta (Coleslaw) recept
Amerikai káposztasaláta (Coleslaw)
Mézes-mustáros csirkemell recept
Mézes-mustáros csirkemell
Mátrai borzaska recept
Mátrai borzaska
Kozáksapka recept
Kozáksapka
Máglyarakás kalácsból recept
Máglyarakás kalácsból
Csokis muffin  recept
Csokis muffin
Paradicsomos lencseleves recept
Paradicsomos lencseleves
Gyümölcs

A krémlevestől a sajttortáig: kihagyhatatlan gesztenyés fogások

A gesztenye ritkán látott vendég a konyhában. Leggyakrabban fagyasztott, téglalap alakban kerül a pultra és néhány ügyes csuklómozdulatot követve tejszínhabpaplanon landol és gesztenyepüré formájában már tálaljuk is. Ám a szelídgesztenye és a fent említett püré sokkal többre érdemes.

Az őszi időszak egyik izgalmas fogása lehet a gesztenyekrémleves, amely akár sós, akár édes változatban is asztalra kerülhet. A fogáshoz nem feltétlen kell egészben lévő főtt szelídgesztenye, a piacon már több cukormentes püré is elérhető, ami jó alapja lehet a levesünknek. A sós ízvilágú levest készíthetjük alaplével, vagy akár tejszínnel, fűszerezhetjük borssal, zöld fűszerekkel, az édes vonulatnál meg jó a tejszín alap, amit vaníliával, kevés fahéjjal, esetleg némi alkohollal ízesíthetünk.

 

Isteni krémleveseket készíthetünk belőle
Isteni krémleveseket készíthetünk belőle

 

A szárított, őrölt szelídgesztenye a paleo divatnak köszönhetően egyre inkább előtérbe kerül. Az észak-olaszok kényszerből használták liszt helyett, mi azonban inkább az íze miatt, kedvtelésből fogyasztjuk csak. A meglehetősen borsos árú liszt teljesen más karakterű, sokkal erőteljesebb ízű, mint a püré. Kicsit füstös, az őszi erdőre emlékeztető íze jól érvényesül különféle süteményekben. A tej, tojás és gluténmentes castagnaccio nem csak egészséges, hanem talán a legizgalmasabb gesztenyelisztes sütemény. A gesztenyeliszttel készíthetünk palacsintát, vagy omlós tésztákhoz is felhasználhatjuk.

Gesztenyés finomságok >>>

 

Az őszi időszak fontos termése a gesztenye
Az őszi időszak fontos termése a gesztenye

 

A főtt szelídgesztenye nagyon jó kiegészítője számos fogásnak. Kifejezetten jól illik a szárnyasok mellé, felhasználhatjuk töltelékként, vagy köretként kínálhatjuk. Az angolok megkerülhetetlen karácsonyi körete, a gesztenyés, szalonnás kelbimbó gazdag, ízletes, izgalmas kiegészítése lehet számtalan húsételnek, de akár önmagában is kínálható.

Gesztenyés receptek >>>

Az édes gesztenyemasszából pedig – a pürén kívül - könnyedén készíthetünk gesztenyetortát, felhasználhatjuk a gesztenyeszívhez, rumos meggyel töltött gesztenyegolyóhoz, de fűszerekkel kikeverve akár különféle tészták tölteléke is lehet, sőt gesztenyés sajttortát is süthetünk belőle.

Még sajttorta is készülhet gesztenyével
Még sajttorta is készülhet gesztenyével

 

 

Ajánlott tartalmak

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.