Azok, akik így táplálkoznak, 9 %-kal kisebb az esélyük a szívbetegségekre, 13 %-kal kevesebb esetben fordul elő náluk a Parkinson- és az Alzheimer-kór, és a rák is 6 %-kal kevesebbszer támadja meg őket, mint azokat, akik nem ennyire kitartók.
"Az eredmények klinikailag relevánsak a közegészségügy szempontjából, a mediterrán étrend betartására ösztönöznek a főbb krónikus betegségek megelőzése érdekében." – írta a Firenzei Egyetemről Franceso Sofi, tápanyagkutató, munkatársaival együtt. A hagyományos mediterrán étrend főként zöldségekből, halból, egészséges zsiradékokból (pl. olívaolaj) áll, ellenben nem fogyasztanak annyi vörös húst, tejterméket és alkoholt.
Sofi és csapata 12 nemzetközi tanulmányt nézett át, melyben több mint 1,5 millió ember adatai szerepeltek, akiknek táplálkozási szokásait 3-18 éven át követték nyomon. A kutatók kifejlesztettek egy hűségnyilvántartást is, hogy felmérjék, mennyire tartják be az emberek a mediterrán étrendet. Ezt az eszközt az orvosok is felhasználhatnák az egészség megőrzésére, a tudatosabb táplálkozás ösztönzésére. „Hatékony megelőző eszköz lehet a halálozás csökkentésében." – írták a kutatók.
Forrás: Medipress
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.