Hagyományos resztelt csirkemáj recept
Hagyományos resztelt csirkemáj
Kapros tökfőzelék virslivel recept
Kapros tökfőzelék virslivel
Madártejszelet recept
Madártejszelet
Finomfőzelék recept
Finomfőzelék
A legfinomabb sütőtökkrémleves recept
A legfinomabb sütőtökkrémleves
Klasszikus kelkáposzta-főzelék recept
Klasszikus kelkáposzta-főzelék
Egyszerű pizzatészta recept
Egyszerű pizzatészta
Sárgaborsóleves füstölt hússal recept
Sárgaborsóleves füstölt hússal
Szilvás gombóc hagyományosan recept
Szilvás gombóc hagyományosan
Profiterol alaprecept recept
Profiterol alaprecept
Rakott karfiol (a klasszikus recept) recept
Rakott karfiol (a klasszikus recept)
Töltött szalagos fánk (csokis, vaníliás, lekváros) recept
Töltött szalagos fánk (csokis, vaníliás, lekváros)
Egyszerű csilis bab recept
Egyszerű csilis bab
Joghurtos kanalas fánk recept
Joghurtos kanalas fánk
Krémes spenótfőzelék recept
Krémes spenótfőzelék
Brokkolikrémleves, ahogyan mi szeretjük recept
Brokkolikrémleves, ahogyan mi szeretjük
A legjobb palacsintatészta recept
A legjobb palacsintatészta
Paprikás csirke recept
Paprikás csirke
Minestrone recept
Minestrone
Mátrai borzaska recept
Mátrai borzaska
A görög saláta - vagy eredeti nevének átírásával a choriatiki - a görög konyha egyik alap előétele. Végtelenül egyszerű, végtelenül sokféleképp variálható, igazi kedvenc világszerte, nem is véletlen, hogy itt a konyhában is gyakran készül, majd minden évszakban.

Mostanában hétvégente egyre inkább lehetőség nyílik szabadtéri étkezésekre – legyen az a teraszon elfogyasztott ebéd (ha épp esik az eső), a kertben grillezett finomságok hada estebédéként vagy piknik, kirándulás alkalmával dobozokból kipakolt jóféle fogások falatozása -, megint nagy hangsúlyt kapnak a saláták. Bizonyos esetekben persze szempont a szállíthatóság is, de a jól variálható görög saláta ennek a kritériumnak is megfelel.

A görög saláta egykor a szegények konyhájának kedvence volt – még öntet sem került rá
A görög saláta egykor a szegények konyhájának kedvence volt – még öntet sem került rá

A hagyományos görög salátának tulajdonképp nincs is alapreceptje, azt sem tudni, ki és mikor készítette először. Az azonban biztos, hogy kerül bele paradicsom, uborka, valamilyen sós (többnyire feta típusú) sajt, jól jön hozzá a hagyma, az olívabogyó, de kerülhet bele paprika, kapribogyó – és szinte bármi, ami akad a háznál. Úgy tartják, régen az egyszerű fűszerezés sem állt másból, mint némi sóból, olívaolajból, még ecet vagy citromlé sem gazdagította. Ma már oly sokféle módon készítik és tálalják, hogy egész szakácskönyvet megtölthetnének változatai. Van, ahol egy egész nagy szelet sajt kerül a zöldségek közepére, másutt zöld leveles salátákból készült ágyon tálalják, és persze az összetevők is kedv és igény szerint variálhatók, sőt a fűszerezéssel is lehet játszani. De hát egy népszerű saláta esetében épp ez a csodás: szinte minden alkalommal új életre kelthető. Nem vétek akár főtt tojással sem megbolondítani, kinek mikor, mihez van kedve, hozzávalója odahaza!

Friss zöldfűszerekkel új életre kelnek a hozzávalók
Friss zöldfűszerekkel új életre kelnek a hozzávalók

Akárhogy is nézzük, szeretem, ha a saláta pikáns, tehát elképzelhetetlen lenne, ha nem tennék hozzá ecetet, akármilyen is lehetett az ősi verzió, nem a rekonstrukció a cél, hanem hogy jó étvággyal falatozzon mindenki valami kedvére valót. Így pl. nem volt kérdés, hogy vörösborecet kerül az öntethez. Megoszlanak a vélemények a hámozás nélkül vagy hámozva hozzáadandó paradicsomról – kétségtelenül egyszerűbb, sőt fotogénebb is a hámozatlan paradicsom, én mégis jobban szeretem, ha héj nélkül kerül a salátába. Ezekkel az apróságokkal is lehet variálni a jól bevált görög alapsalátát, sőt azt a sokak szerint véteknek tűnő lépést sem tartom bűnnek, hogy ezúttal a hagymát is elhagytam belőle.

A gyors és hagymamentes variációmba azonban mégis került egy kis csavar: harsogó, friss zöldfűszereket használtam hozzá, méghozzá saját termésből rozmaringot és petrezselyemzöldet. Az öntetet pedig kicsit gazdagabbá akartam tenni, így olíva helyett tökmagolajat használtam hozzá. Bármilyen meglepő, ez a pár változtatás egy egészen új és fenséges salátát eredményezett, amiben nem kis szerepet játszott persze az egyik kedvenc zöldségesemnél vásárolt rendkívül zamatos paradicsom. Nem lehet elégszer elmondani, hogy a legjobb és legegyszerűbb receptek sikere is az alapanyagokon múlik.

Nem lehet elrontani! Most előételként kínáltam, de grillezett húsokhoz vagy zöldségfélékhez, bundázott ételek mellé köretként is tökéletes, friss, egészséges és tényleg egyszerű saláta – a tavasz élénkségével.

Tavaszi görög saláta

Hozzávalók 4 személyre előételként:
1 db nagyobb kígyóuborka (kb. 30 dkg)
2-3 db érett, zamatos paradicsom (kb. 30 dkg)
20 dkg feta vagy hozzá hasonló sós sajt
12-14 szem fekete olívabogyó
1 kisebb ágacska rozmaring levelei
1 csokor petrezselyemzöld
Az öntethez:
2 evőkanál vörösborecet
2 evőkanál tökmagolaj
½ mokkáskanál tengeri só
kevés frissen őrölt vegyes bors

Elkészítés: A paradicsomok héját kereszt alakban bemetszettem, ½ percre forró vízbe dobtam, majd meghámoztam. Mindegyiket félbevágtam, a feleket ismét félbe, és úgy szeleteltem nagyjából ½ cm vastag körnegyedekre. Az uborkát csíkokban meghámoztam, nagyjából 1 cm-esre kockáztam. A magozott olívákat felkarikáztam. Mindent tálba halmoztam. Egy másik tálra helyeztem a könnyen morzsálódó sajtot, amit előzetesen az uborkával azonos méretűre daraboltam.
A zöldfűszereket rendkívül finomra aprítottam.
Az öntet minden összetevőjét csavaros tetejű üvegbe kanalaztam, alaposan összeráztam.

Tökmagolajjal egyszerűen fantasztikus a dresszing
Tökmagolajjal egyszerűen fantasztikus a dresszing

Az öntet kivételével minden salátástálba halmoztam, majd meglocsoltam, óvatosan összekevertem, tálalás előtt 10 percre hűtőszekrénybe helyeztem, és tálaltam.

Ajánlott tartalmak

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.