Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

A mézeskalács második élete

default user icon
MME
Karácsonykor szinte minden családban készül mézeskalács, ami az ünnepek elmúltával feledésbe merül, esetleg kávéhoz elrágcsálunk belőle néhányat. Pedig felhasználhatjuk új desszertekhez is!

A pohárkrém a legkreatívabb desszertek közé sorolható, hiszen gyakorlatilag bármit rétegezhetünk a csinos poharakba. Remekül illik a krémhez a morzsa is, ami jelen esetben a karácsonyi mézes sütemény. De a maradék mézeskalácson kívül természetesen kimaradt piskóta, réteslap, kekszfélék, el nem fogyasztott muffinok is lehetnek, amelyeket megszárítva édes morzsát készíthetünk. Utána pedig sárgakrémmel, borhabokkal, csokoládékrémmel vagy gyümölcshabbal rétegezhetünk. Persze az édes sütimorzsa sorbethoz, fagyihoz is remek!

Egreszselé mézeskaláccsal és citromfűhabbal

Hozzávalók:
30 dkg egres
2 dl almalé
10 dkg cukor
1 teáskanál keményítő
20 dkg mézeskalács vagy -puszedli
4 dl tejszín
1 csokor citromfű

Elkészítés: A citromfűleveleket lecsipkedjük, késsel összevágjuk, ráöntjük a tejszínt, és 1 éjszakára hidegre tesszük.

Az egrest az almalével és a cukorral felrakjuk főni. A keményítőt kis vízzel elkeverjük, majd ha felforrt az egres, hozzákeverjük a keményítőt, és folyamatos keverés mellett besűrítjük. Hidegre tesszük.

A mézeskalácsot konyhai aprítógéppel morzsásítjuk.

A tejszínt sűrű szitán áttöltjük, habszifonba öntjük. Az egrest poharakba osztjuk, rászórjuk a mézes morzsát, majd a habszifonból a citromfüves habot a tetejére nyomjuk.

Miért pont egres?

Savanykás, üde, kalóriaszegény, rengeteg rostot tartalmaz. Nagyon jól illenek hozzá az édes ízek.

Fagyasztott egres mindig kapható, a friss viszont júliusban érik, természetesen a desszert friss egresből is készíthető. A francia Loire-völgyi egres nagyon ízletes, ivólevet is készítenek belőle (akkor pedig biztosan van pálinka is). Szezonban nálunk is jól beszerezhető a piacon, kicsi-nagy zöldségeseknél. Ha az ember maga szedi, akkor kicsit macerásabb, de a tüskés bokor mindig rejteget  egy-két olyan szemet, amit szép sárgára érlelt a napsugár, az aztán édes, mint a méz. Javaslat: ültessenek büszke-bokrot!

Aki fogyni szeretne, nyugodtan egyen hetente többször is egrest, 100 g egres mindössze 30 kcal-t tartalmaz, és nem csak desszertekhez, hanem chutney-khoz, főtt, sült vagy párolt húsokhoz, halakhoz is remek. Nagy-Britanniában és Hollandiában tradicionálisan elkészített makrélából készült ételeket, báránycombot, vaddisznót körítenek vele.

Miért pont mézeskalács?

Észrevettem, hogy csak karácsonykor sütnek sokan mézeskalácsot, pedig ha jó a recept, akkor dobozban hetekig eláll. A klasszikus forma a kocka és a golyó alakú volt, de tulajdonképpen rengeteg ötletes mézeskalács formázót lehet már kapni. Így szinte alkalomhoz találhatunk formákat, ezzel még vonzóbbá, érdekesebbé téve mézeskalács figuráinkat.

Megosztom kedvenc receptemet, amelyet darálva is ajánlok:

Mézeskalács figurák – Christine Feber receptje

Előkészítés: 15+40 perc
Pihentetés: 1 hét
Sütés 8-10 perc
Mennyiség: kb. 60 darab lesz belőle

Melegítsünk fel 500g virágmézet 40 fokra. Fakanállal keverjünk hozzá 500g átszitált lisztet. Takarjuk le a tésztát, és egy héten át hagyjuk állni szobahőmérsékleten.

Ezután tegyük éles késsel felszerelt háztartási robotgépbe a darabokra szelt mézes tésztát, 1db tojássárgáját, 5g fahéjat, 10g mézeskalács fűszert, fél narancs és fél citrom reszelt héját, 10g szódabikarbónát 10 teáskanál vízben feloldva. Keverjük az összetevőket, amíg a massza teljesen sima lesz.

Melegítsük elő a sütőt 170 fokra. A 3mm vastagságúra nyújtott, formával kiszúrt, majd tejjel bekent tésztafigurákat süssük 8-10 percig.

Legjobb pohárkrém receptek >>>

Ezek is érdekelhetnek

Friss