Mákos guba  recept
Mákos guba
Almás pite - a hagyományos recept recept
Almás pite - a hagyományos recept
Profiterol alaprecept recept
Profiterol alaprecept
Mézes-mustáros csirkemell recept
Mézes-mustáros csirkemell
A legjobb palacsintatészta recept
A legjobb palacsintatészta
Rakott karfiol (a klasszikus recept) recept
Rakott karfiol (a klasszikus recept)
Finomfőzelék recept
Finomfőzelék
Gőzgombóc vaníliasodóval és mákkal recept
Gőzgombóc vaníliasodóval és mákkal
Klasszikus kelkáposzta-főzelék recept
Klasszikus kelkáposzta-főzelék
Minestrone recept
Minestrone
Mátrai borzaska recept
Mátrai borzaska
Csörögefánk recept
Csörögefánk
Rakott zöldbab darált hússal recept
Rakott zöldbab darált hússal
Klasszikus stíriai metélt  recept
Klasszikus stíriai metélt
Madártejszelet recept
Madártejszelet
Egyszerű rakott kel recept
Egyszerű rakott kel
Sárgaborsóleves füstölt hússal recept
Sárgaborsóleves füstölt hússal
Kapros tökfőzelék virslivel recept
Kapros tökfőzelék virslivel
Szilvás gombóc hagyományosan recept
Szilvás gombóc hagyományosan
Krémes spenótfőzelék recept
Krémes spenótfőzelék
A június-július a bogyós gyümölcsök igazi szezonja, egymás után érnek a zamatosabbnál zamatosabb málnák, áfonyák, szedrek és persze a szerényen megbújó ribizli.

Európában a középkor óta termesztik a ribizlit vagy ribiszkét. A mára közel 160 fajjal büszkélkedő gyümölcs legismertebb tagjai a piros (Ribes rubrum) és a fekete ribizli (Ribes nigrum), amelyek viszonylag korán szüretelhetők. Csodás zselék, lekvárok, szörpök alapjai, de fagylalt, sorbet, sőt pohárkrém éppúgy készül belőle, mint ahogy a különféle krémekkel töltött apró kosárkák dísze és persze remek kiegészítője lehet.

Rendkívüli C-vitamin-tartalma mellett (csak a csipkebogyó előzi meg a bogyósok sorában), B- és E-vitamin, valamint flavonoidok is találhatók benne. Talán kevésbé közismert, hogy magas pektintartalmának köszönhetően, amely az almáéval vetekszik, mennyire jótékony hatást gyakorol az emésztésre, mindemellett kiváló természetes vasforrás is – érdemes minél többet fogyasztani belőle!

 

A tüskétlen bokrok parányi kincsei
A tüskétlen bokrok parányi kincsei

 

Olyan könnyű és olyan apró, mint egy kis ékszer, rendkívül látványossá teszi azokat a finomságokat, amelyekben csak szerepet kap – különösen, ha fehér vagy halványsárga komponensekből emelkedik ki.

Ezúttal olyan desszertbe komponáltam, amely nem csupán könnyű, de benne a fehércsokoládé és a krémes ricotta, a vanília ízei tökéletes egyensúlyt képeznek a pikáns gyümölccsel. Ezt a pitét vagy kis túlzással: pitetortát lisztérzékenyek is nyugodtan fogyaszthatják, a szilárd állag elérését némi kukoricakeményítő biztosítja benne.

 

Fehér és piros színek – selymes és frissítő ízek
Fehér és piros színek – selymes és frissítő ízek

 

A nagy melegben hétvégén, de akár szabadság idején egy hétköznap délutánján is kifejezetten jólesik a már-már légiesen könnyű desszert, amelynek elkészítése sem bonyolult, látványa pedig alapos munkát sejtet – a benne található fehércsokoládé ad némi súlyt a szeleteknek, de a legkevésbé sem teszi nehézzé, sőt!

Ribizli-fehércsokoládé pite – liszt nélkül

 

Apró csokoládécseppek szegődtek a ribizliszemek mellé kívül-belül
Apró csokoládécseppek szegődtek a ribizliszemek mellé kívül-belül

 

Hozzávalók (24 cm átmérőjű, levehető aljú piteformához):
3 egész tojás szétválasztva
25 dkg krémes ricotta (sovány, krémes tehéntúróval is helyettesíthető)
10 dkg porcukor
2 púpozott evőkanál kukoricakeményítő
5 dkg fehércsokoládé (csokolédécsepp formájában vagy nagyon apróra vágva)
10 dkg piros ribizli
1 teáskanál vaníliakivonat 
1 csipet só
A tálaláshoz:
vaníliával kevert porcukor

Elkészítés: A ribizlit alapos mosást és szárítást követően leszemezgetem. A tojásokat szétválasztom. A fehérjéből kemény habot verek, a sárgáját a porcukorral fehéredésig keverem, majd folyamatos keverés mellett hozzáadom a vanília-kivonatot, a csipet sót, a ricottát és a keményítőt. Könnyű krémes állagú lesz a végeredmény. A sütőt 170 fokra előmelegítem, a piteforma aljára sütőpapírt helyezek. A fehérjehabot óvatosan a ricottás krémhez keverem, majd egy szűk maréknyi ribizli és csokoládécsepp kivételével az összeset beleforgatom a krémbe. Az egészet az előkészített piteformába halmozom, elsimítom. 25-30 perc alatt világosra sütöm – érdemes tűpróbával ellenőrizni, hogy megszilárdult-e a közepe, ugyanakkor túlsütni sem szabad, mert könnyen kiszárad.
A még meleg pite tetejére ültetem a félretett csokoládécseppeket, amelyek a hő hatására szépen rátapadnak a tésztára, valamint a ribizliszemeket. Vaníliával kevert porcukorral meghintve, langyosan tálalom.

 

Már csak a porcukorfátyol hiányzik
Már csak a porcukorfátyol hiányzik

 

Ez a pite nem tartalmaz sütőport, a keményre vert tojásfehérje növeli meg a térfogatát, amely a hőmérséklet csökkenésével némiképp csökken, ezért érdemes a sütési időt úgy kalkulálni, hogy a már majdnem kész pitének legyen még néhány perce a fokozatosan hűlő sütőben, így szép egyenletes lesz a felszíne.

 

Még egy kis friss gyümölcs – alaposan lehűtve?
Még egy kis friss gyümölcs – alaposan lehűtve?

 

Igazi nyári desszert, amihez akár egy-egy gombóc fagylalt vagy sorbet is társulhat.

 

 

Ajánlott tartalmak

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.