Európában a középkor óta termesztik a ribizlit vagy ribiszkét. A mára közel 160 fajjal büszkélkedő gyümölcs legismertebb tagjai a piros (Ribes rubrum) és a fekete ribizli (Ribes nigrum), amelyek viszonylag korán szüretelhetők. Csodás zselék, lekvárok, szörpök alapjai, de fagylalt, sorbet, sőt pohárkrém éppúgy készül belőle, mint ahogy a különféle krémekkel töltött apró kosárkák dísze és persze remek kiegészítője lehet.
Rendkívüli C-vitamin-tartalma mellett (csak a csipkebogyó előzi meg a bogyósok sorában), B- és E-vitamin, valamint flavonoidok is találhatók benne. Talán kevésbé közismert, hogy magas pektintartalmának köszönhetően, amely az almáéval vetekszik, mennyire jótékony hatást gyakorol az emésztésre, mindemellett kiváló természetes vasforrás is – érdemes minél többet fogyasztani belőle!
Olyan könnyű és olyan apró, mint egy kis ékszer, rendkívül látványossá teszi azokat a finomságokat, amelyekben csak szerepet kap – különösen, ha fehér vagy halványsárga komponensekből emelkedik ki.
Ezúttal olyan desszertbe komponáltam, amely nem csupán könnyű, de benne a fehércsokoládé és a krémes ricotta, a vanília ízei tökéletes egyensúlyt képeznek a pikáns gyümölccsel. Ezt a pitét vagy kis túlzással: pitetortát lisztérzékenyek is nyugodtan fogyaszthatják, a szilárd állag elérését némi kukoricakeményítő biztosítja benne.
A nagy melegben hétvégén, de akár szabadság idején egy hétköznap délutánján is kifejezetten jólesik a már-már légiesen könnyű desszert, amelynek elkészítése sem bonyolult, látványa pedig alapos munkát sejtet – a benne található fehércsokoládé ad némi súlyt a szeleteknek, de a legkevésbé sem teszi nehézzé, sőt!
Ribizli-fehércsokoládé pite – liszt nélkül
Hozzávalók (24 cm átmérőjű, levehető aljú piteformához):
3 egész tojás szétválasztva
25 dkg krémes ricotta (sovány, krémes tehéntúróval is helyettesíthető)
10 dkg porcukor
2 púpozott evőkanál kukoricakeményítő
5 dkg fehércsokoládé (csokolédécsepp formájában vagy nagyon apróra vágva)
10 dkg piros ribizli
1 teáskanál vaníliakivonat
1 csipet só
A tálaláshoz:
vaníliával kevert porcukor
Elkészítés: A ribizlit alapos mosást és szárítást követően leszemezgetem. A tojásokat szétválasztom. A fehérjéből kemény habot verek, a sárgáját a porcukorral fehéredésig keverem, majd folyamatos keverés mellett hozzáadom a vanília-kivonatot, a csipet sót, a ricottát és a keményítőt. Könnyű krémes állagú lesz a végeredmény. A sütőt 170 fokra előmelegítem, a piteforma aljára sütőpapírt helyezek. A fehérjehabot óvatosan a ricottás krémhez keverem, majd egy szűk maréknyi ribizli és csokoládécsepp kivételével az összeset beleforgatom a krémbe. Az egészet az előkészített piteformába halmozom, elsimítom. 25-30 perc alatt világosra sütöm – érdemes tűpróbával ellenőrizni, hogy megszilárdult-e a közepe, ugyanakkor túlsütni sem szabad, mert könnyen kiszárad.
A még meleg pite tetejére ültetem a félretett csokoládécseppeket, amelyek a hő hatására szépen rátapadnak a tésztára, valamint a ribizliszemeket. Vaníliával kevert porcukorral meghintve, langyosan tálalom.
Ez a pite nem tartalmaz sütőport, a keményre vert tojásfehérje növeli meg a térfogatát, amely a hőmérséklet csökkenésével némiképp csökken, ezért érdemes a sütési időt úgy kalkulálni, hogy a már majdnem kész pitének legyen még néhány perce a fokozatosan hűlő sütőben, így szép egyenletes lesz a felszíne.
Igazi nyári desszert, amihez akár egy-egy gombóc fagylalt vagy sorbet is társulhat.
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.