Rakott karfiol (a klasszikus recept) recept
Rakott karfiol (a klasszikus recept)
Krémes spenótfőzelék recept
Krémes spenótfőzelék
Hagyományos resztelt csirkemáj recept
Hagyományos resztelt csirkemáj
Kapros tökfőzelék virslivel recept
Kapros tökfőzelék virslivel
Egyszerű rakott kel recept
Egyszerű rakott kel
Joghurtos kanalas fánk recept
Joghurtos kanalas fánk
Tápiókapuding erdei gyümölcsökkel  recept
Tápiókapuding erdei gyümölcsökkel
Finomfőzelék recept
Finomfőzelék
Klasszikus kelkáposzta-főzelék recept
Klasszikus kelkáposzta-főzelék
Rakott zöldbab darált hússal recept
Rakott zöldbab darált hússal
Profiterol alaprecept recept
Profiterol alaprecept
Sárgaborsóleves füstölt hússal recept
Sárgaborsóleves füstölt hússal
Egyszerű csilis bab recept
Egyszerű csilis bab
A legjobb palacsintatészta recept
A legjobb palacsintatészta
Mátrai borzaska recept
Mátrai borzaska
Töltött szalagos fánk (csokis, vaníliás, lekváros) recept
Töltött szalagos fánk (csokis, vaníliás, lekváros)
Mákos guba  recept
Mákos guba
Almás pite - a hagyományos recept recept
Almás pite - a hagyományos recept
Minestrone recept
Minestrone
Brokkolikrémleves, ahogyan mi szeretjük recept
Brokkolikrémleves, ahogyan mi szeretjük
Szépségkapszula egyetlen kosárkányi gyümölcsből? Igazi csábító szín- és ízkombináció kerülhet a nyári desszertkínálatba feketeszederből.

A feketeszeder valóságos csodagyümölcs!
A feketeszeder valóságos csodagyümölcs!

Az idei nyár ugyan nem volt a legkedvezőbb a gyümölcs számára, de kis mennyiségből is kitűnő finomságok készülhetnek – a következő kompozíciók játékos színvilága sokak számára idézheti akár a hupikék törpök birodalmát, de a kulináris újdonságok mindig izgalmas világát is.

Tény, hogy a feketeszeder a nyár egyik legegészségesebb bogyós gyümölcse. Magas vitamin- és ásványianyag-tartalmának, valamint antioxidáns hatásának hála valóságos „ínyencgyógyszer”: képes megkötni a káros szabadgyököket, ezért rákmegelőző hatása is ismeretes, egyes kutatások még a szívbetegségek megelőzésében betöltött szerepét, valamint bőröregedés-gátló hatását is kimutatták.

Egyike az ősi gyógynövényeknek, a konyhában mégis elsősorban gazdag ízei, gyönyörű színe miatt közkedvelt.

A friss bogyós gyümölcsökről az ember szinte azonnal kis kosárra asszociál, melybe épségük megőrzésével rakosgathatók (szerencsés esetben: szedegethetők) ezek az értékes finomságok. A feketeszeder apró gyöngyökre emlékeztető kisebb-nagyobb példányai pedig úgy festenek, mintha valóságos ékszerek lennének. Így hát szinte adódott az ötlet, hogy ízletes, omlós tésztaburok kosárkaként ölelje a könnyű tölteléket, amit természetesen friss gyümölcsök koronáznak.

Lila kosárkák szederhabbal és szederpürével

Ropogós kosárkába töltött szederhab, fényes szederpürével és természetesen friss gyümölccsel
Ropogós kosárkába töltött szederhab, fényes szederpürével és természetesen friss gyümölccsel

Hozzávalók 15 db 4 cm átmérőjű kosárkához:
A tésztához:
12 dkg rétesliszt
3 dkg kukoricakeményítő
7 dkg hideg vaj
1 kis méretű tojás sárgája
1 teáskanál habtejszín
6 dkg porcukor
1 kis csipet só

A töltelékhez:
15 dkg feketeszeder
2 dl habtejszín
2 evőkanál barnacukor

Elkészítés: A lisztet és a kukoricakeményítőt tálba szitálom, hozzáadom a cukrot, csipetnyi sót. A tojássárgáját a tejszínnel kis tálban elkeverem, a vajat apró kockákra vágom. A lisztes keveréket elmorzsolom a vajjal, majd hozzáadom a tojásos tejszínt. Gyors mozdulatokkal tésztává gyúrom. A lágy tésztát frissen tartó fóliába csomagolom, 1 órára hűtőszekrénybe helyezem.

Közben elkészítem a tölteléket. A díszítéshez néhány gyümölcsöt félreteszek, a többit turmixgép poharába teszem a barnacukorral, és leturmixolom, majd az egészet sűrű szövésű fémszűrőn átpasszírozom. Így a magok nem kerülnek a szederpürébe.

A tejszínt kemény habbá verem, hozzáadok 3 evőkanálnyit a szederpüréből, alaposan, de óvatosan összekeverem, felhasználásig hűtőszekrénybe helyezem a maradék szederpürével együtt.

A halványlila szederhab itt már jól behűtve a kosárkákban
A halványlila szederhab itt már jól behűtve a kosárkákban

A sütőt 175 fokra előmelegítem. A tésztát enyhén lisztezett felületen 2 mm vékonyságúra nyújtom – óvatosan kell vele bánni, mert könnyen ragad! Kosárkaformákkal kis lapokat szaggatok a tésztából, ezzel bélelem az előzetesen alaposan kivajazott sütőformákat. Mindegyik formába került tésztát villával enyhén megszurkálok, hogy a tészta sütés közben ne púposodjon fel. 13-15 perc alatt szép világosra sütöm – rácsra borítva hagyom hűlni. A már szobahőmérsékletű kosárkákat megtöltöm a csillagcsőrös habzsákba szedett lila habbal, majd mindegyikre néhány csepp pürét biggyesztek, végül félbe vágott gyümölcsökkel díszítem. Jól behűtve tálalom!

A kosárkák elkészültek!
A kosárkák elkészültek!

A feketeszeder ebben a desszertben minden vitamintartalmát megőrzi, hisz nem érte erős hőhatás – a könnyű hab és a püré együttesének látványa és íze még a gyümölcsös desszertekkel szemben fenntartással viseltető kóstolókat is leveszi a lábáról, a gyerekekről nem is szólva!

Az utolsó darabok a tányéron…
Az utolsó darabok a tányéron…

Könnyű füles kosárkákba is ügyeskedhetünk szedertölteléket, ez esetben a lila színű töltelék sütés hatására élénk, mély árnyalatúvá változik:

Szedres ricottakosárka – leveles tésztából

Mély árnyalatok, könnyű kosárkában
Mély árnyalatok, könnyű kosárkában

Hozzávalók 12 kosárkához:
1 csomag friss leveles tészta (275 gr-os kiszerelés)
25 dkg ricotta (ugyanennyi áttört, krémes állagú túróval is helyettesíthető)
3 púpozott evőkanál barnacukor
1 teáskanál vanília-kivonat
10 dkg feketeszeder
1 egész tojás szétválasztva

A tálaláshoz: vaníliával kevert porcukor, néhány szem friss feketeszeder

Elkészítés: A feketeszedret a cukorral leturmixolom, sűrű szövésű szűrőn átpasszírozom. A tojást szétválasztom, a fehérjéből kemény habot verek, a sárgáját félreteszem. A ricottát a szederpürével krémesre keverem, hozzáadom a fehérjehabot.

A leveles tésztából 8 cm átmérőjű kerek kiszúró formával lapokat szaggatok, 12 mélyedéses aprósüteménysütő- vagy muffinformát kibélelek velük. A fennmaradó tésztarészekből ½ cm széles, 8 cm hosszú csíkokat vágok, összesen 24-et: ezek lesznek a kosárkák fülei.

A sütőt 180 fokra előmelegítem. A lila ricottakrémet egyenletesen elosztom a mélyedésekben, mindegyikre ráillesztem a füleket. Az enyhén felvert tojássárgájával óvatosan megkenem a szabadon maradt tésztarészeket.

Átváltozás előtt
Átváltozás előtt

Előmelegített sütőben 20-25 perc alatt szép világosra sütöm. Sütés közben a töltelék megemelkedik, mintha ki akarna bújni a kosárkából, de a fülek szépen egyben tartják.

Átváltozás után – frissen a sütőből
Átváltozás után – frissen a sütőből

Még melegen vaníliás porcukorral hintem meg. Langyosan az igazi!

Néhány szederszemmel…
Néhány szederszemmel…

A lila árnyalataiban pompázó sütemények egymás után vagy akár egymás mellett is úgy festenek, mintha csak szépségkosárkák lennének. A látvány persze mit sem érne ízharmónia nélkül, no és az elkészítése sem bonyolult!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.