A gasztroajándékok mindenkor személyesek, egyediek, így a saját készítésű finomságokkal nem nagyon foghatunk mellé karácsonykor sem. Főleg, ha olyan ízvilágot választunk, amely a megajándékozott kedvence. Fontos szempont az egyszerű elkészítés is. Nos, a házilag készült likőr pontosan ilyen ajándék lehet. Persze, érdemes időben hozzálátni, hogy karácsonyig jól összeérjenek az ízek.
Klasszikus és különleges likőr recepteket gyűjtöttünk össze, melyeket kezdők is bátran elkészíthetnek, sőt… Legyenek ezek alapreceptek, és mindenki ízlése szerint alakítson, finomítson rajta!
Hozzávalók:
5 tojássárgája
15 dkg porcukor
5-6 csomag vaníliás cukor
6 dl tehéntej
2,5 dl tiszta alkohol vagy 5 dl vodka
Elkészítés: A tojások sárgáját simára keverjük a vaníliás cukorral és a porcukorral. A felforralt, majd lehűtött tejet és az alkoholt apránként hozzáadagoljuk a tojásos keverékhez. Jól összekeverjük.
4-5 hétig hűtőben pihentetjük, és 2 naponta összerázzuk, majd üvegekbe töltjük.
Hozzávalók:
3 dl tejszín
3 dl wiskey
2 dl főzött kávé
1 tubus sűrített tej
5 dkg olvasztott csokoládé
2 csomag vaníliás cukor
Elkészítés: Felolvasztjuk a csokoládét gőz felett, levesszük a tűzről, hozzáadjuk a 2 dl kávét, a sűrített tejet, a konyakot. Ezeket összekeverjük. Ha kicsit hűlt, a tejszínhez keverjük. Hűtőbe tesszük, néhány napot érleljük, ezután fogyasztható.
Hozzávalók:
10 db citrom
5 dl 40 %-os alkohol
35 dkg kristálycukor
3,5 dl víz
Elkészítés: Alaposan mossuk meg a citromokat, szárítsuk meg, és a burgonyahámozóval szedjük le a héj sárga részét, vigyázva, hogy a kesernyés fehér részt ne vágjuk le. Tegyük a héjat egy üvegedénybe, öntsük rá az alkoholt, majd zárjuk le fóliával, és 1 hétig hagyjuk így állni.
A folyadékot egy gézzel borított szűrőn át szűrjük le. Öntsük a cukrot és a vizet egy főzőedénybe, amit forrás után még 5 percig melegítsünk. Ezután hagyjuk kihűlni. Az így nyert szirupot öntsük rá az alkoholos folyadékba, amit újra takarjunk le fóliával. Ezt hagyjuk még 1 hétig pihenni, majd szűrjük le.
A folyadékot töltsük át egy szép likőrös üvegbe, az üveget zárjuk le dugóval, és az italt hagyjuk még néhány napig pihenni.
Hozzávalók:
40 dkg fagyasztott bogyós gyümölcs (lehet vegyesen, de készíthetünk szedres, epres, ribizlis, feketeribizlis meggyes, málnás változatokat is)
15 dkg cukor
7 dl vodka
1 rúd vanília
Elkészítés: A gyümölcsöt egy zárható edénybe vagy üvegbe tesszük, hozzáadjuk a félbevágott vaníliarudat, rászórjuk a cukrot, majd felöntjük a vodkával. Az edényt lezárjuk, naponta összerázzuk, legalább 2 hétig érleljük.
Ezután a gyümölcsös vodkát leszűrjük, ha túl erős, forralt vízzel hígíthatjuk ízlés szerint. Üvegekbe töltjük, lezárjuk.
A gyümölcsöt semmiképpen ne dobjuk ki, mixeljük össze, így remekül használható felnőtteknek szánt kekszgolyóba, tortába lekvár helyett! Ha nem pépesítjük, akkor pohárkrémekbe rétegezve is nagyon finom!
Hozzávalók:
2,5 dl vodka
6 dkg őrölt kávé
3 csomag vaníliás cukor
2,5 dl víz
1 evőkanál fahéj
1 csipet őrölt szegfűszeg
20 dkg cukor
1 csomag főzés nélküli vaníliás pudingpor
Elkészítés: A vodkát, a kávét és 2 csomag vaníliás cukrot keverjük kicsit össze, fedjük le, és rakjuk hűvös helyre (kamrahőmérsékletre) 5 napra.
5 nap elteltével a 2,5 dl vízben főzzük fel a 20 dkg cukrot, majd keverjük a kávés vodkához, ízesítsük még szegfűszeggel, fahéjjal, ízlés szerint még 1 csomag vaníliás cukorral, fedjük vissza, és még 15 napig érleljük.
Majd megint keverünk rajta, s átszűrjük egy szűrő segítségével. Végül a főzés nélküli pudingporral besűrítjük, s palackozzuk.
Hozzávalók:
30 dkg cukor
2-3 dl víz
20 dkg csokoládé
2 dl tejszín
3 dl tisztaszesz
Elkészítés: A cukorból és a vízből szirupot főzünk. A csokoládét vízgőz felett felolvasztjuk, hozzáadjuk a tejszínt, majd a cukorsziruphoz adjuk, alaposan összekeverjük. Hozzáadjuk a tisztaszeszt, összekeverjük.
A likőrt pár napig érleljük, megkóstoljuk, Szép üvegbe töltjük, és még 1-2 hétig állni hagyjuk, időnként összerázzuk.
Szép üvegekbe porciózzuk, lezárjuk, feldíszítjük, hogy maradéktalanul örüljön a meglepetésnek csokifüggő barátunk.
Hozzávalók:
2 dl vodka
1 liter almalé (100%-os, szűretlen akár)
30 dkg cukor
8 szem szegfűszeg
1 rúd vanília
2 közepes rúd fahéj
2 púpozott teáskanál őrölt fahéj
3 evőkanál citromlé
4 csillagánizs
Elkészítés: A vodkába beletesszük a fahéjrudakat, a szegfűszeget, a félbevágott vaníliarudat és a csillagánizst. Napfénytől elzárva 1 hétig érleljük a keveréket.
Az almalét és a cukrot összefőzzük, beletesszük az őrölt fahéjat. Amikor kihűlt, összekeverjük a vodkával. Még legalább 1 hétig érleljük hűvös helyen, majd üvegekbe töltjük.
Adventi sütik ajándékba is >>>
Fűszerolaj, fűszerecet, fűszerkeverék ajándékba >>>
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.