Egy csokor virág, ölelés és néhány édes meglepetés a konyhából… – az ünnepi pillanatokhoz persze a legfontosabb az őszinte szeretet, melynek mindez jelképes, de koncentrált megnyilvánulása.
Habliliom Könnyed Konyhájában kétféle anyák napi finomság is készült. Az első megvalósításához egy kis ügyesség, konyhai jártasság szükségeltetik, a másodikat még azok is bátran vállalhatják, akik a kezdő konyhai lépeseknél tartanak – a meglepetés-finomságok persze nem csupán anyák napján készíthetők el, hisz mindenki megérdemel egy kis édes jutalmat.
Van-e erősebb szimbóluma a szeretet kifejezésének a szív alakú ajándéknál? A könnyű, eperrel és tejszínkrémmel töltött apró fánkok olyan szeretet- és finomság-ajándékok, melyekben formát ölthet minden figyelmesség!
Hozzávalók:
Az égetett tésztához:
7,5 dkg finomliszt
5 dkg jó minőségű vaj, apró kockákban
0,75 dl tej
0,75 dl víz
2 db nagyobb tojás enyhén felverve
A töltelékhez és díszítéshez:
20 dkg zamatos eper
2-3 rózsaszín kekszmorzsa vagy összetört habcsók
2,5 dl alaposan lehűtött habtejszín
7 dkg porcukor
1 teáskanál narancslikőr (elhagyható)
Elkészítés: Egy nagy gáztepsit sütőpapírral borítok, a sütőt 180 fokra előmelegítem.
Az égetetett tésztához a lisztet tálba szitálom, egy tapadásmentes lábosba öntöm a tejet és a vizet, a tojásokat enyhén felverem. A tej-víz keveréket melegíteni kezdem, folyamatos kevergetés mellett hozzáadom a felkockázott vajat, amikor forr, leveszem a tűzről és azonnal hozzáadom a lisztet, fényesre keverem. Mikor kissé kihűlt, apránként hozzáadom a tojásokat – fényes, homogén tésztát kapok. (Az égetett tészta készítése megegyezik a képviselőfánknál részletesen ismertetettel.)
A tésztát csillagcsőrrel felszerelt nyomózsákba töltöm, az előkészített tepsire nagyjából 5 cm átmérőjű szíveket formálok. A csillagcsőr átmérőjétől függően akár duplán is érdemes „átrajzolni” a szíveket, hogy a tészta szépen megemelkedjen. Kb. 12-15 darabhoz elegendő ez a tésztamennyiség. 20-22 perc alatt aranyszínűre sütöm a fánkokat, még azon melegében levágom a tetejüket, és a fánkok üregéből eltávolítom a puha tésztadarabokat, rácson hagyom kihűlni.
Közben elkészítem a krémet. Nagyjából 10-12 dkg epret villával vagy botmixerrel péppé zúzok, belekanalazom a porcukrot, alaposan elkeverem. A hűtőszekrényből kivett hideg habtejszínt elektromos habverővel 2-3 perc alatt keményre verem. Hozzáadom az epres keveréket, a narancslikőrt, fakanállal óvatosan elkeverem. Könnyű, rózsaszín krém lesz a végeredmény, melyet megint csak habzsákba kanalazok, megtöltöm vele az előkészített szív alakú fánkokat – egy keveset félreteszek a díszítéshez.
Az eperhabbal töltött fánkokat megszórom a keksz- vagy habcsókmorzsával, mindegyikre ráillesztem a „fedelét”. A félretett eperszemeket vékonyan felszeletelem. A már összeillesztett fánkok tetejére apró habrózsákat biggyesztek, az eperszeletekkel koronázom. Jól behűtve tálalom.
A blansírozott mandulalapocskákkal borított bonbonméretű golyócskák a teljesség szeretetteljes apróságai. Sütés nélkül, egyszerűen elkészíthetők – kicsiny papírgallérokba rejtve igazi ajándékok!
Hozzávalók (kb. 50 db 1,5 cm átmérőjű édességhez):
20 dkg omlós keksz finomra darálva
10 dkg finomra őrölt mandula
2 teáskanál holland kakaópor (cukrozatlan!)
10 dkg porcukor
2 dkg finom forgácsokra reszelt vaj
1 teáskanál mandulaaroma
1 rúd vanília kikapart belseje (vaníliás cukorral is helyettesíthető)
2 evőkanál narancslikőr (narancslével is helyettesíthető)
kb. 2 evőkanál hideg víz – a keksz minőségétől függően akár több nedvességet is felvehet
3-4 dkg blansírozott (hámozott) mandulalapocska kissé összetörve
kb. 50 db papírkapszli
Elkészítés: A kekszmorzsát, mandulát, kakaóport, cukrot, vaníliamagokat tálba halmozom, hozzáadom a vajat, narancslikőrt, hideg vizet, és a kókuszgolyóhoz hasonló állagú masszává dolgozom – ha szükséges a folyadék mennyiségét növelem.
Lapos tálba öntöm a mandulalapokat. A papírkapszlikat tálcára rakosgatom.
Nedves kézzel 1,5 cm átmérőjű apró golyócskákat formálok a „tésztából”, mindegyiket meghempergetem a mandulalapokban, az előkészített papírgallérokba ültetem a kész golyócskákat. Illatos és intenzív finomság lesz a végeredmény, melyeket hűtőszekrényben érdemes tálalásig vagy csomagolásig tárolni.
Ezzel a két jelképes ajándékkal köszöntök minden édesanyát sok szeretettel – és persze jó szívvel ajánlom mindenkinek, aki kedveli a szépen tálalt, izgalmas desszerteket!
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.