Rakott zöldbab darált hússal recept
Rakott zöldbab darált hússal
Gőzgombóc vaníliasodóval és mákkal recept
Gőzgombóc vaníliasodóval és mákkal
Kapros tökfőzelék virslivel recept
Kapros tökfőzelék virslivel
Finomfőzelék recept
Finomfőzelék
Szilvás gombóc hagyományosan recept
Szilvás gombóc hagyományosan
Paprikás csirke recept
Paprikás csirke
Krémes spenótfőzelék recept
Krémes spenótfőzelék
Csörögefánk recept
Csörögefánk
Brokkolikrémleves, ahogyan mi szeretjük recept
Brokkolikrémleves, ahogyan mi szeretjük
Mákos guba  recept
Mákos guba
Egyszerű rakott kel recept
Egyszerű rakott kel
Minestrone recept
Minestrone
Rakott karfiol (a klasszikus recept) recept
Rakott karfiol (a klasszikus recept)
Mézes-mustáros csirkemell recept
Mézes-mustáros csirkemell
Mátrai borzaska recept
Mátrai borzaska
Profiterol alaprecept recept
Profiterol alaprecept
Legényfogó leves recept
Legényfogó leves
Klasszikus kelkáposzta-főzelék recept
Klasszikus kelkáposzta-főzelék
Sárgaborsóleves füstölt hússal recept
Sárgaborsóleves füstölt hússal
Egyszerű csilis bab recept
Egyszerű csilis bab
A böjti időszak ugyan egy hét múlva ér véget, de már a húsvétra készülődve sokféle izgalmas finomság került kipróbálásra a konyhában. Az aszalt szilva és a marcipán olyan nagyszerű alapanyagok, amelyekből akár sütemény, akár saját gyártmányú bonbon is kerülhet a húsvéti ajándékok közé.

A gyorsan, egyszerűen, mégis fantáziadúsan kivitelezhető finomságok sorában kiemelt helyen szerepel mind a marcipánkrémes aszalt szilvás pite, mind pedig a csokoládéba mártott, marcipánnal töltött rumos aszalt szilva. Egyik sem igényel hosszas időráfordítást, mégis remek mulatság foglalatoskodni, majd örömet szerezni velük.

A ropogós leveles tésztarétegek között gazdag tölteléket rejtő pite igazi jutalomfalat az édességek kedvelőinek.

Marcipánkrémes aszalt szilvás pite

Leheletvékony ropogós tésztaréteg keretezi az ínyencséget
Leheletvékony ropogós tésztaréteg keretezi az ínyencséget

Hozzávalók egy 24 cm átmérőjű kerek lepényformához:
1 csomag friss leveles tészta (275 gr)
2 egész tojás
10 dkg nyers marcipánmassza
5 dkg átszitált porcukor + 1 evőkanál a díszítéshez
20 dkg magozott aszalt szilva
½ teáskanál őrölt fahéj
2½ dl víz

Elkészítés: A töltelékhez az aszalt szilvát 2½ dl vízben 5-8 perc alatt puhára főzöm. A vízzel együtt összeturmixolom – aki édesebben szereti, kevés cukrot is adhat hozzá, de a szilva cukortartalma elég magas, nem szükséges tovább édesíteni. Hűlni hagyom, közben elkészítem a marcipánkrémet.

Ehhez a 2 tojást szétválasztom, a fehérjéket kemény habbá verem. Az egyik tojássárgáját 5 dkg átszitált porcukorral krémesre keverem, ebbe reszelem a marcipánt. Majd beleforgatom a fehérjehabot.

A piteformát sütőpapírral bélelem, a sütőt 180 fokra előmelegítem.

A leveles tésztát enyhén lisztezett felületen kissé kinyújtom, majd 2/3 – 1/3 arányban kettévágom. A nagyobb tésztadarabbal kibélelem az előkészített piteformát, a felesleges részeket levágom – tetszőleges formákat szaggatok belőle a díszítéshez (el is maradhat).
A kisebb tésztadarabot hosszában 1 cm széles csíkokra szeletelem.

A pite alját villával megszurkálom, majd a már kihűlt aszalt szilvát egyenletesen elterítem rajta, erre kerül a marcipánkrém. A pite tetejét tésztacsíkokkal borítom, valamint ráhelyezem a kiszúró formával szaggatott dekorációt. A tetejét a félretett tojássárgájával megkenem, előmelegített sütőben 25-30 perc alatt pirosra sütöm. Még melegen meghintem kevés porcukorral.

Hidegen is nagyszerű!
Hidegen is nagyszerű!

Langyosan, hidegen egyaránt rendkívül ízletes, különleges pite.

A marcipánból és az aszalt szilvából sütés nélkül is készíthető finomság – a csinos bonbonok ötletes csomagolásban akár húsvéti ajándékok is lehetnek.

Marcipánnal töltött aszalt szilva desszert

Puha aszalt szilva, csokoládébevonat…
Puha aszalt szilva, csokoládébevonat…

Hozzávalók 25 darabhoz:
25 db magozott aszalt szilva (cca. 20 dkg)
2 evőkanál rum
2 dl langyos víz
5 dkg nyers marcipánmassza
2 dkg porcukor
10 dkg jó minőségű csokoládé (min. 60% kakaótartalommal) + 3 dkg fehér csokoládé (elhagyható)
2 dkg vaj

Elkészítés: A rumot a langyos vízzel kis tálban elkeverem, ebbe szórom az aszalt szilvákat. 1 órára lefedve állni hagyom.

A marcipánmasszát a porcukorral átgyúrom. Ehhez tapadásmentes konyhai felületre szitálom a porcukor felét, ráhelyezem a kis marcipántömböt, meghintem a maradék cukorral, nyújtófával kissé ellapítom, majd levélborítékhoz hasonlóan összehajtom. Az így kapott tömbből 25 db kis golyót formálok.

Az aszalt szilvákat leszűröm, lecsepegtetem. A magok helyét megtöltöm marcipángolyókkal – rácsra helyezem.

Vízfürdőn 2-3 perc alatt felolvasztom a darabokra tört csokoládét, hozzákeverem a vajat, amitől szép fényes lesz a végeredmény. Az előkészített szilvákat belemártom a csokoládéba, rácson hagyom dermedni.

Néhány desszert várakozik még a befejezésre
Néhány desszert várakozik még a befejezésre

A látvány és az élvezeti érték egyaránt fokozható olvasztott fehér csokoládéból készült szalagokkal. Ehhez a fehér csokoládét felolvasztom, nejlonzacskóba kanalazom, melynek egyik sarkán apró lyukat vágok, ezen keresztül formálok dekorációt a bonbonok tetejére. Ha ez elmarad, akkor is rendkívül ízletes és dekoratív lesz az eredmény.

1-1½ óra elteltével már a csokoládéborítás kissé megszilárdul. Ekkor bonbonos papírokba vagy kis dobozokba rakosgatom a kész desszertet.

Fehér csokoládé is díszítheti
Fehér csokoládé is díszítheti

Hűtőszekrényben akár egy hétig is tárolható a készen kaphatókkal össze nem hasonlítható desszert.

Egy kis doboz – 4 desszert
Egy kis doboz – 4 desszert

Ha kiskorú fogyasztók is kóstolgatják, a rum elhagyható.

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.