A kíméletes aszalással tartósított gyümölcsök jótékony hatása régóta ismert. Ráadásul a mélyhűtés technológiájának feltalálása előtt a befőttek és lekvárok mellett az aszalt gyümölcsök szolgáltak alapanyagul az őszi-téli desszertekhez. A közelmúltban igazolták tudományos kutatási eredmények, hogy az aszalt szilva – amellett, hogy nagyon ízletes – milyen fantasztikus tulajdonságokkal rendelkezik a szárított gyümölcsök sorában. Kitűnő antixoidáns, véd az öregedés ellen, segíti az emésztést, káliumban, magnéziumban és vasban rendkívül gazdag – néhány szem aszalt szilva a reggelihez, néhány szem nap közben nassolni valóként vagy az esti beszélgetéshez, máris jó néhány lépést jelent az egészség védelme érdekében. Persze a mindennapi mozgás, tudatos táplálkozás sem elhanyagolható. Az aszalt szilva nagyon finom, ráadásul nem is drága, és senki sem érzi úgy, hogy „gyógyszer” lenne. Érdemes sokféle módon hasznosítani a konyhában.
Ahogy áthangolódóm az őszi, téli desszertekre, egyre gyakrabban kerül mindenféle aszalt gyümölcs a kalácsba, kuglófba, gyümölcskenyérbe.Most a tölthető tésztákra koncentrálva kísérleteztem ki egy remek tölteléket.
Az egyszerűség kedvéért készen vásárolt leveles tésztába tekertem, de réteslapba, kalács vagy bejgli tésztába, sőt omlós tésztalapok közé is kanalazható, vagy épp linzertésztából kiszúrt, majd feltekert kiflikbe, félholdakba is porciózható.
Aki kedveli a kissé fűszeres, aromás ízeket, ebben a gazdag aszalt szilvás, narancsos töltelékben nem fog csalódni.
Nagy előnye, hogy gyorsan elkészül. Mivel tartalmas és sokrétűen felhasználható, az őszi-téli süteményeket igazán változatossá teszi. Ha a kéznél lévő aszalt szilva nem elég puha, néhány órára érdemes vízbe áztatni, hogy megpuhuljon.
Hozzávalók kb. 3,5 dl mennyiséghez:
20 dkg puha, magozott aszalt szilva
10 dkg kandírozott narancshéj
1 evőkanál rum (kiskorú fogyasztók esetén vízzel helyettesíthető)
2-3 evőkanál víz
1 evőkanál barna nádcukor
1 teáskanál őrölt, szárított gyömbér
Elkészítés: Az aszalt szilvát nagyobb darabokra vágtam, hozzáadtam a felkockázott narancshéjat, meglocsoltam rummal és a vízzel. 15 percet állni hagytam. Keverőpoharába töltöttem, hozzáadtam a cukrot és a gyömbért, 2 perc alatt rúdmixerrel összetörtem. A krémben maradtak még apró narancs és szilvadarabok, de így az igazi! Ha túlságosan sűrű lenne, kevés víz hozzáadásával lehet változtatni rajta.
Gazdag, aromás krém a végeredmény.
Ez az alap akár natúr joghurtba keverve is különleges csemege, ezúttal azonban gazdag, majdnem tiroli rétest töltöttem vele.
Hozzávalók kb. 14 szelet réteshez:
1 csomag friss leveles tészta (275 gr)
2 evőkanál liszt
3,5 dl fűszeres aszaltszilva-töltelék naranccsal
1 evőkanál szeletelt mandula
1 db kisméretű tojás
A tálaláshoz:
vaníliával kevert porcukor
Elkészítés: A sütőt 180 fokra előmelegítettem. Egy gáztepsit sütőpapírral borítottam.
A leveles tésztát a hűtőszekrényből kivéve 10 percig pihentettem a konyhapulton. Keresztben kettévágtam. A munkafelületet meghintettem egy kevés liszttel, a tésztát erre helyeztem. A töltelék felét rákanalaztam úgy, hogy a szélein 2 cm-t üresen hagytam. Feltekertem.
Az előkészített tepsire helyeztem. A tészta másik felét megtöltöttem a maradék aszaltszilvás krémmel, ugyanúgy feltekertem.
Mindkét rudat megszurkáltam villával, majd a kissé felvert tojással vékonyan megkentem, végül mandulalapokkal szórtam meg.
Forró sütőben 35-40 perc alatt pirosra sütöttem. Fátyolnyi vaníliás porcukorral meghintettem, langyosan szeleteltem.
A tészta ropogós, a töltelék aromás és gazdag, hidegen is fantasztikus. Hűvös délutánon egy csésze forró teával mesés desszert!
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.