Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Az angol karácsony sztárja: a „pud”

default user icon
SB
Az angolok sokan már egyszerűen csak „pud”-nak hívják. Millió recept és elkészítési mód kering a neten, készülnek a „last minute” karácsonyi sütemények.
Az angol karácsony

Aki töltött már karácsonyt Angliában, tudja, hogy a Szentestét ők inkább baráti körben, bulizva töltik, az igazi családi ünnep 25-e. Ilyenkor reggel találják meg a gyerekek a fa alatt az ajándékokat és ül össze a család a hagyományos, pulykás ebédhez. A teríték mellett egy szaloncukorra hasonlító papírpukkancs található, melyben papírkorona is van, ezt teszik a fejükre az angolok az ebéd alatt, melynek igazi megkoronázása a magyalággal díszített karácsonyi sütemény: a Christmas Pudding.

A puding

Sok családnak generációk óta öröklődő saját receptje van, bár a legtöbben nem készítik otthon, inkább megveszik valahol. A karácsonyi pudingot 5 héttel karácsony előtt készítik, az adventet megelőző vasárnap, hiszen a sok aszalt gyümölcs és alkohol miatt nem romlik meg. Olyanokról is hallani, akik egy évig őrizgetik a pudingot, és idén már a jövő évit készítik. Annyira anyagerős sütemény, hogy a puritánus időkben bűnös gazdagsága miatt betiltották.

Hogyan készül?

A régi angolban a „plum” mindenféle aszalt gyümölcsöt, elsősorban mazsolát jelentett. Regényekben, újságokban gyakran szilvapudingnak fordítják a hagyományos angol süteményt, ez a régi elnevezésére utal, mely plum(p) pudding. A régi receptekben gyakran faggyú is szerepel a hozzávalók között, de ez manapság nem túl gyakori. Guinness sör és valamilyen rövidital viszont általában nem hiányozhat.
Van benne sok-sok aszalt gyümölcs, brandy vagy valamilyen likőr, barnacukor, tojás, liszt, fűszerek. A karácsonyi pudingot összeállítás után általában hat órán át gőzölik.

Puding-hagyományok

Az első adventi hétvégét megelőző vasárnap a hagyományos pudingkészítési nap. Minden családtag kever egyet a tésztán, és közben kíván valamit. Van, ahol külön-külön keverik, máshol úgy szokás, hogy együtt fogják a fakanalat. A ráadás, hogy csukott szemmel és keletről nyugati irányba keverik a pudingot.

Régen szokás volt a pudingba ezüstérmét sütni, mely gazdagságot hozott a következő évben. A kis szerencsecsont jó szerencsét, egy apró ezüstgyűszű takarékosságot, egy kis horgony biztonságos kikötőt jelképezett. A viktoriánus időkben már csak ezüst pénzérme került a pudingba, sokan még mindig követik ezt a hagyományt.

Tálalás

Gőzölés, melegítés után brandyvel locsolják, majd meggyújták, hogy az ártó szellemeket elzavarják. A villanyokat lekapcsolják, és így hozzák be az égő pudingot, melyet a családtagok tapssal köszöntenek.

Karácsonyi puding recept >>>

Christmas Pudding >>>

További érdekességek a brit konyha házatájáról >>>

Ezek is érdekelhetnek

Friss