A legfinomabb sütőtökkrémleves recept
A legfinomabb sütőtökkrémleves
Mákos guba  recept
Mákos guba
Párolt lila káposzta  recept
Párolt lila káposzta
Mézes krémes  recept
Mézes krémes
Édes bundás kenyér (french toast) recept
Édes bundás kenyér (french toast)
Elronthatatlan kocsonya  recept
Elronthatatlan kocsonya
Hagyományos tejes kifli  recept
Hagyományos tejes kifli
Almás álom, ahogy Gáspár Bea készíti recept
Almás álom, ahogy Gáspár Bea készíti
Csokis muffin  recept
Csokis muffin
Káposztás tészta egyszerűen recept
Káposztás tészta egyszerűen
Intelligens krémes recept
Intelligens krémes
Dubarry-szelet recept
Dubarry-szelet
Paradicsomos lencseleves recept
Paradicsomos lencseleves
Klasszikus stíriai metélt  recept
Klasszikus stíriai metélt
Krémes spenótfőzelék recept
Krémes spenótfőzelék
Brokkolikrémleves, ahogyan mi szeretjük recept
Brokkolikrémleves, ahogyan mi szeretjük
Kozáksapka recept
Kozáksapka
Sárgaborsóleves füstölt hússal recept
Sárgaborsóleves füstölt hússal
Amerikai káposztasaláta (Coleslaw) recept
Amerikai káposztasaláta (Coleslaw)
Mézeskalácsos kuglóf recept
Mézeskalácsos kuglóf
Határozott, erős, sós íz, kékes, zöldes gombatelepek jellemzik a kéksajtokat. Rengeteg féle létezik, általában tehéntejből készülnek. A francia Roquefort, az olasz Gorgonzola és az angol Stilton eredetvédettek.

Hogyan készülnek a kéksajtok?

Kéksajtokat már több mint ezer éve készítenek, állítólag véletlenül készült az első egy barlang nedves, párás levegőjében felejtett tejből. Azóta sokat változott a technika, a sajtkészítés első fázisában, a megalvadt tejből elkészült töretet oltják be egy Penicillium roqueforti vagy Penicilium glaucum nevű nemes penészgombával. Az érlelés folyamán a nemes penészgomba átjárja a sajtot, és világoszöldtől egészen sötétkék színűre festi azt.

 

Nemes penészgombák adják a márványos felületet
Nemes penészgombák adják a márványos felületet

 

A kéksajt nem roquefort

Sokan tévedésből minden kéksajt fajtát rokfortnak hívnak, pedig a Roquefort egy a kéksajtok fajtái közül, ráadásul ez juhtejből készül, és több száz éve eredetvédett.

Itthon a kékpenészes sajtok olcsóbb változatát márványsajt néven kapjuk meg a boltokban.

 

Magában egy kis rusztikus kenyérrel
Magában egy kis rusztikus kenyérrel

 

A kéksajtok családja igen nagy, ide tartoznak a francia Bleu de Gex és Fourme d''Ambert, a német Cambozola és Paladin Bavarian Blu, de finom kéksajtok készülnek Dániában is. A spanyolok híres kéksajtja a Picon, melyet eredetileg füge- vagy gesztenyelevélbe csavarva barlangban érleltek. Ha Írországban járunk, kóstoljuk meg a Cashel Bleu-t.

A kéksajt felhasználása

A kéksajtot fogyaszthatjuk magában vagy finom borok kísérőjeként, kenyérrel, sós kekszekkel. Dióval, zellerrel, körtével nagyon finom. Szórhatjuk salátára vagy steakre. Sajtszószt is egyszerűen készíthetünk belőle, a kéksajtot elég tejszínnel összemelegíteni.

 

Tésztaszószként is finom
Tésztaszószként is finom

 

Kencék, mártogatósok finom alapanyaga karakteres íze miatt. Jó minőségű kéksajtot ugyanolyan mennyiségű vajjal összekeverve, pirítóssal fogyasztva kész is a pikáns vacsora.
Krémlevesek megbolondításához is használhatunk kéksajtot. Szuper jól megy a brokkolikrém- és zellerkrémleveshez.

Roquefort

Az igazi Roqeufort (ejtsd: rokfór) juhsajtból készül a dél-franciaországi Roquefort-sur-Soulzon városkában. A legenda szerint egy fiatal juhász meglátott egy gyönyörű lányt, és a juhsajtját egy barlangban hagyva szaladt után. Néhány hónap múlva találta meg a sajtot, melyet addigra már átjárt a nemes gomba. II. Henrik 1550-től védelem alá helyezte, már akkor is hamisították. 
 

Gorgonzola

Lágyabb, mint a francia kéksajtok, tejszínnel felolvasztva nagyon finom tésztaszószokat készíthetünk belőle, de az olaszok risottóban és pizzán is szívesen fogyasztják. Két fő fajtája van a Gorgonzolának: a dolce enyhébb, a picante erősebb ízű.

Stilton

A kelet-angliai Stilton városkából származó erős aromájú kéksajt. Eredetvédett, három angol megyében állíthatják elő: Derbyshire, Leicestershire és Nottinghamshire megyében (Stilton nem ezekben a megyékben van, de ez egy másik történet). Henger alakú, magas sajt, nem préselik.

Rokfortos mártogatós

Hozzávalók:
10 dkg kéksajt,
20 dkg tehéntúró,
2 dl tejföl,
2 evőkanál majonéz,
fél kis fej hagyma,
frissen őrölt bors

Elkészítés:
A kéksajtot lereszeljük, vagy ha nagyon puha, villával összetörjük. A tehéntúrót szitán átpasszírozzuk. A túrót kikeverjük a tejföllel és a majonézzel. Hozzáadjuk a sajtot, a nagyon apró kockákra vágott hagymát. Frissen őrölt borssal fűszerezzük, só nem kell hozzá, mert a kéksajt elég sós. A krémbe nyers, hasábokra vágott zöldségeket, pl. karalábét és sárgarépát mártogatunk, pirítóst kínálunk mellé.

Rokfortos-körtés tortácska

Hozzávalók:
kb. 15 tortácskához:
A leveles tésztához: (mélyhűtött leveles tésztából is készíthető)
55 dkg liszt (405 típusú)
1 dkg só
2,5 dl víz
olívaolaj
rum
50 dkg vaj
A tetejére:
4 db körte
15 dkg rokfort vagy kéksajt
8 evőkanál olívaolaj
1 csokor kakukkfű

Elkészítés:
50 dkg lisztet egy asztalra, deszkára vagy sima felületre öntünk, a sóval elkeverjük, és egy kört vájunk a közepébe kézzel. A mélyedésbe öntjük a vizet, az olajat, a rumot, és elkezdjük belűről kifelé elkeverni simára, egyenletesre.15 percre hűtőbe tesszük.
A maradék lisztet összekeverjük a kockára vágott vajjal, és téglalap alakúra formázzuk (kb. 40-35 cm téglalapra).A tésztát kinyújtjuk (kb. 45-75 cm-es téglalapra), vízzel bekenjük, és a téglalap vajat a közepébe tesszük, ráhajtogatjuk a tésztát két oldalról, és a nyújtófával elütögetjük benne a vajat, majd kinyújtjuk (45-75 cm), háromba hajtjuk (mint egy törölközőt), és 20 percig hűtőben pihentetjük.
Behajtva ismét kinyújtjuk (45-75cm), és újra háromba hajtjuk. Ezt kétszer kell megismételni, így lesz réteges. Utoljára 4-be hajtjuk (először két oldalról a közepéig, majd félbe, ismét 20 perc pihentetés a hűtőben.
A vajas tésztát 1 cm vastagra kinyújtjuk.

A körtét forró vízben 1 percig leforrázzuk. Majd meghámozzuk, félbevágjuk, kimagozzuk, felkockázzuk. A vajas tésztából kiszaggatunk kerek formákat. A kiszaggatott formák felének a közepét egy kisebb formával kiszúrjuk. Minden teli körre egy kiszúrt kört ragasztunk tojással. A körtét összekeverjük a rokforttal, 1-1 kanállal a tészták közepére teszünk. Megborsozzuk, megsózzuk, kakukkfű ágat teszünk rá, olívaolajjal meglocsoljuk.

200 fokos sütőben 12-14 perc alatt megsütjük.
 

 

Ajánlott tartalmak

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.