Pihe-puha mézeskalács recept
Pihe-puha mézeskalács
Pozsonyi kifli recept
Pozsonyi kifli
Almás pite - a hagyományos recept recept
Almás pite - a hagyományos recept
A tökéletes flódni recept
A tökéletes flódni
30 perces sajtos rúd recept
30 perces sajtos rúd
A tökéletes linzer (alaprecept) recept
A tökéletes linzer (alaprecept)
Párolt lila káposzta  recept
Párolt lila káposzta
Egyszerű pizzatészta recept
Egyszerű pizzatészta
Zserbó – az eredeti recept recept
Zserbó – az eredeti recept
Tárkonyos csirkeraguleves gazdagon recept
Tárkonyos csirkeraguleves gazdagon
Kozáksapka recept
Kozáksapka
Kaszinótojás franciasalátával recept
Kaszinótojás franciasalátával
Spenótfőzelék fokhagymásan recept
Spenótfőzelék fokhagymásan
Almás álom, ahogy Gáspár Bea készíti recept
Almás álom, ahogy Gáspár Bea készíti
Klasszikus linzer recept recept
Klasszikus linzer recept
Retró kókuszkocka recept
Retró kókuszkocka
Hagyományos kókuszkocka recept
Hagyományos kókuszkocka
A legfinomabb gesztenyekrémleves recept
A legfinomabb gesztenyekrémleves
Paradicsomos lencseleves recept
Paradicsomos lencseleves
Tiramisu egyszerűen recept
Tiramisu egyszerűen
Diéták

Azoknak, akik hízni vágynak

A fogyni vágyók irigylik a hízni vágyókat. Azt gondolják: de jó nekik, ehetnek bármennyit, mégsem híznak! Nos, ez sok szempontból valóban irigylésre méltó, egészen addig a pontig, amikor a soványság ugyanúgy zavaró lehet valaki számára, mint a másiknak a kövérség. Lássuk csak, mit tegyen, mit egyen a hízni vágyó!

A hízókúra esetén csupán nagy általánosságban igaz, hogy a fogyókúrás tanácsok fordítottját kell megfogadni. A hízni vágyóknak ugyanis éppúgy sokszor, naponta ötször-hatszor kell enniük, mint fogyózó társaiknak. Csak éppen mást.



A hízni vágyónak kalóriadús, szénhidrátban és zsírban gazdag ételeket kell fogyasztania. Soha ne maradjon ki a reggeli, kávéját tej helyett tejszínnel öntse fel, a pirítóst vagy a kalácsot vajazza meg bátran, és a rántotta mellé is vajas kenyeret egyen. A tejtermékek közül a zsírosabb fajtát válassza! Minden étkezés tartalmazzon szénhidrátot! Köretként főtt tésztát, hasábburgonyát, rizst, tarhonyát, galuskát egyen, a desszert sütemény legyen. Nyugodtan csipegethet, tetszése és ízlése szerint. A hízókúra persze nem jelenti azt, hogy mellőzni kell az egészséges ételeket. Naponta többször is egyen gyümölcsöt, salátát, a párolt zöldségeket vajjal, tejszínnel gazdagítsa, vagy főzeléknek készítse el.




És akkor most jöjjenek a receptek!


Frankfurti borsóleves

Hozzávalók 4 személyre:


30 dkg feles borsó


1 fej vöröshagyma


1 l tyúkhúsleves (kockából)


1 csokor petrezselyem


4 szelet bacon


2 pár frankfurti virsli


Előkészítés: A feles borsót egy éjszakára hideg vízbe áztatjuk.


Elkészítés: Másnap megtisztítjuk a hagymát, a borsót lecsepegtetjük, és a hagymával a tyúkhúslevesben feltesszük főni. Petrezselyemlevelekkel ízesítjük, és puhára főzzük. Közben a bacont nagyobb darabokra vágjuk, zsírját serpenyőben kiolvasztjuk. A levest összeturmixoljuk, majd visszaöntjük a lábosba. Sóval, frissen őrölt borssal fűszerezzük, és beletesszük a virslit. Két percig főzzük, majd szalonnapörccel meghintve kínáljuk.



Munka: kb. 15 perc


Fogyasztható: másnap


1 adag: 802 kcal




Dalmát karaj bundában

Hozzávalók 4 személyre:


1 kg csontos sertéskaraj


30 dkg leveszöldség


1 fej vöröshagyma


4 paradicsom


4 tojás


1 dl tejszín


2 dl sör


10 dkg liszt


1 evőkanál ételízesítő


1 fej saláta


A sütéshez:


bőven olaj


Előkészítés: A karajt kicsontozzuk. A zöldségeket és a paradicsomot megtisztítjuk, megmossuk, nagyobb darabokra vágjuk.


Elkészítés: A húst, a csontot, a zöldségeket fazékba tesszük. Felöntjük annyi vízzel, amennyi ellepi. Sóval, (szemes) borssal ízesítjük, fedő alatt megfőzzük. A húst a levesből kivesszük, a levet leszűrjük, és külön fogyasztjuk. A húst kihűtjük, felszeleteljük. A tojásokat szétválasztjuk, a fehérjét kemény habbá verjük. A sárgáját a tejszínnel, a sörrel, a liszttel kikeverjük, és ételízesítővel fűszerezzük. Végül hozzáadjuk a tojásfehérje-habot. A masszába belemártjuk a hússzeleteket, majd bő, forró olajban kisütjük. Papírtörlőre szedjük, a felesleges zsiradékot lecsöpögtetjük. Hasábburgonyával és friss vegyes salátával körítjük.



Munka: kb. 30 perc


Fogyasztható: kb. 1,5 óra múlva


1 adag: 963 kcal




Prágai sonkás szelet

Hozzávalók 4 személyre:


1 fej vöröshagyma


15 dkg csiperkegomba


2 evőkanál vaj


4 szelet sertéscomb (á 15 dkg)


4 szelet prágai sonka


A panírozáshoz:


liszt


2 tojás


zsemlemorzsa


A sütéshez:


bőven olaj


Előkészítés: A hagymát meghámozzuk, apróra vágjuk. A gombát megtisztítjuk, felszeleteljük. A húst megmossuk, nagyon vékonyra kiverjük, sózzuk, borsozzuk.


Elkészítés: A vajat felforrósítjuk, üvegesre pároljuk benne a hagymát. Sóval, borssal ízesítjük, és fedő alatt megpároljuk. A hússzeletekre ráfektetünk 1–1 szelet prágai sonkát, és ráhalmozzuk a gombát. Óvatosan összegöngyöljük, hústűvel (vagy fogvájóval) megtűzzük. A szokásos módon lisztbe, felvert tojásba, zsemlemorzsába panírozzuk, és bő, forró olajban kisütjük. A felesleges zsiradékot leitatjuk. Aranykrumpli körettel (receptjét lásd külön), friss salátával tálaljuk.



Munka: kb. 30 perc


Fogyasztható: kb. 45 perc múlva


1 adag: 546 kcal (köret nélkül)




Aranykrumpli

Hozzávalók 4 személyre:


80 dkg burgonya


4 szál sárgarépa


4 fej vöröshagyma


2 evőkanál olaj + a sütéshez


2 evőkanál liszt


Előkészítés: A burgonyát és a sárgarépát meghámozzuk, megmossuk karikára vágjuk. A hagymát megtisztítjuk, felét kockára, másik felét karikára vágjuk.


Elkészítés: A burgonyát és a sárgarépát sós vízben külön-külön megfőzzük. Lecsepegtetjük, burgonyanyomóval összetörjük. Megforrósítjuk az olajat, üvegesre pároljuk benne a hagymakockákat. Hozzáadjuk a burgonyát és a répát. Sóval, borssal ízesítjük. Lisztbe forgatjuk a hagymakarikákat, és bő, forró olajban ropogósra sütjük. A répás burgonyából (fagylaltadagoló) kanállal a tányérra halmokat rakunk, és meghintjük a sült hagymával. Köretként fogyasztjuk.



Munka: kb. 30 perc


Fogyasztható: kb. 1 óra múlva


1 adag: 217 kcal





Kellel rakott burgonya

Hozzávalók 4 személyre:


60 dkg burgonya


1 kis fej kelkáposzta


2 fej vöröshagyma


10 dkg húsos füstölt szalonna


15 dkg főtt füstölt sonka


1 mokkáskanál őrölt köménymag


1 teáskanál olaj


3 dl tejföl


5 dkg sajt


Előkészítés: A burgonyát megmossuk. A kelt megmossuk, középső, vastag erét kivágjuk, a zöld részeket csíkokra metéljük. A hagymát meghámozzuk, felaprítjuk. A szalonnát és a sonkát csíkokra vágjuk.


Elkészítés: A burgonyát sós vízben megfőzzük. Majd meghámozzuk, karikára vágjuk. A szalonnát nagyobb lábosban kisütjük. Zsírján üvegesre pároljuk a hagymát. Hozzáadjuk a kelcsíkokat, sózzuk, borsozzuk, köménymaggal meghintjük és megpároljuk. A sütőt 180 C-fokra (gázsütő 2. fokozat) előmelegítjük. Kiolajozunk egy tűzálló tálat, belerétegezzük a burgonyát, a sonkát és a hagymás kelt. Minden réteget meglocsolunk tejföllel. Az előmelegített sütőben kb. 30 percig sütjük. Meghintjük a reszelt sajttal, és még néhány percre visszatoljuk a sütőbe, amíg a sajt megpirul.



Munka: kb. 40 perc


Fogyasztható: kb. 2 óra múlva


1 adag: 625 kcal





Juhtúrós galuska

Hozzávalók 4 személyre:


1 fej vöröshagyma


10 dkg húsos füstölt szalonna


40 dkg mélyhűtött galuska


10 dkg juhtúró


1 dl tejföl


Előkészítés: A hagymát meghámozzuk, karikákra vágjuk. A húsos füstölt szalonnát kockára daraboljuk.


Elkészítés: A galuskát a szokásos módon, sós vízben kifőzzük. Leszűrjük, lecsepegtetjük. A szalonnát egy serpenyőben megsütjük. A pörcöt kivesszük, a visszamaradt zsiradékon aranybarnára pirítjuk a hagymát. A nokedlit tálra szedjük, rámorzsoljuk a juhtúrót, és meglocsoljuk a tejföllel. Borsozzuk, meghintjük a szalonnapörccel és a pirított hagymakarikákkal. Fejes salátával kínáljuk.



Munka: kb. 30 perc


Fogyasztható: kb. 30 perc múlva


1 adag: 533 kcal





Csusza spenóttal

Hozzávalók 4 személyre:


1 zacskó mélyhűtött parajpüré (kb. 50 dkg)


1 gerezd fokhagyma


10 dkg zsíros sajt (pl.: Pannónia)


50 dkg csuszatészta


1 evőkanál olaj + a formához


1 evőkanál liszt


2 dl tej


3 dl tejföl


Előkészítés: A fagyasztott parajt felengedjük, a keletkezett nedvességet leöntjük. A fokhagymát meghámozzuk, összezúzzuk. A sajtot lereszeljük.


Elkészítés: A csuszatésztát a csomagoláson olvasható utasítás szerint, bő, forrásban lévő, sós vízben megfőzzük. Hideg vízzel leöblítjük és lecsöpögtetjük. Megforrósítjuk az olajat, üvegesre pároljuk benne a fokhagymát. Meghintjük a liszttel, 1 percig pirítjuk, majd hozzáadjuk a spenótot. Felöntjük a tejjel, megsózzuk, és állandóan kevergetve összefőzzük. A sütőt 200 C-fokra (gázsütő 3. fokozat) előmelegítjük. Kiolajozunk egy tűzálló tálat, a tészta egyharmadát belefektetjük. Ráhalmozzuk a parajfőzelék felét. Leöntjük a tejföl felével. Még egy réteg tészta és spenót következik. Tésztával zárjuk a rétegezést. A sajtot a maradék tejfölbe keverjük, és a tésztára locsoljuk. Az előmelegített sütőben 30 percig sütjük.



Munka: kb. 30 perc


Fogyasztható: kb. 1 óra múlva


1 adag: 776 kcal





Habos őszibaracklepény

Hozzávalók kb. 20 szelethez:


18 dkg vaj + a tepsihez


18 dkg cukor


6 tojás


30 dkg rétesliszt


1 teáskanál sütőpor


1 citrom reszelt héja


1 nagy üveg őszibarackbefőtt


12 dkg porcukor


Előkészítés: A sütőt 180 C-fokra (gázsütő 2. fokozat) előmelegítjük.


Elkészítés: A vajat a cukorral habosra keverjük, majd hozzáadjuk a tojások sárgáját is. A lisztet elkeverjük a sütőporral és a citromhéjjal, majd a krémbe vegyítjük. Kikenünk, liszttel behintünk egy közepes nagyságú, peremes tepsit, belesimítjuk a masszát. Az előmelegített sütőben kb. 20 percig sütjük. Közben a barackokat lecsepegtetjük, cikkekre vágjuk, és a félig sült tészta tetejére sorban kirakjuk velük. A tojások fehérjét kemény habbá verjük, közben beleszitáljuk a porcukrot is. A habot a gyümölcs tetejére kanalazzuk, és további 15–20 percig sütjük. Ügyeljünk arra, hogy a hab meg ne égjen!



Munka: kb. 20 perc


Fogyasztható: kb. 1 óra múlva


1 szelet: 231 kcal


A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.