Nem múlhat el a karácsonyi időszak Habliliom Könnyed Konyhájában sem olyan ünnepi finomság nélkül, amely valamiképp ne lenne különleges. Különlegesen finom, különlegesen tálalt – egyszóval nem hétköznapi, és lehetőleg olyan, amely a korábbi évekhez képest újdonság.
Most készült el az a csuda kis minyonnak is beillő apróság, amely egy nagy hagyományokkal rendelkező sütemény újragondolása.
Tőlünk északabbra fekvő területeken, elsősorban Németországban, Ausztriában ilyenkor sokfelé készülnek Baumkuchenek. Ezt a számos átalakulást és átváltozást magáénak tudható süteményt szülőhazájában a sütik királyaként is gyakran emlegetik.
Az eredetileg a mi kürtőskalácsunkhoz hasonló technológiával készített desszert gyökerei a középkorig nyúlnak vissza. Igaz, hogy ekkoriban nem édes, hanem kenyértésztából készült – rúdra felcsavarva, szabad tűzön sütötték, forgatták, míg szépen megsültek az egyes rétegek. A századok folyamán azonban nem csupán a tészta összetevői, de az elkészítés is sokat változott. A 17. századból fennmaradt szakácskönyvek már édességként adják közre a receptjét. Ekkoriban a speciális rúdon forgatott tésztát rózsavízzel és értékes cukorsziruppal locsolták, hogy fényes legyen.
A 20. század elején, egészen pontosan 1907-ben Tilsitben, az akkor Kelet-Poroszországhoz tartozó településen készített egy pékmester először olyan Baumkuchent (szó szerint: fasüteményt), amelyet süteményként lehetett szeletelni, nem tűz felett forgatva, hanem sütőedényben nyerte el végső formáját. A tésztája mesésen könnyű és puha volt, vajtól, vaníliától illatozott. Ez a fajta édesség aztán annyira népszerű lett, hogy a mai napig sokféle formára vágva, különféle bevonatokkal és töltelékekkel kínálják a cukrászdák, készítik a háziasszonyok.
A Baumkuchen elnevezés a sütemény szerkezetére utal. Sok vékony tésztarétegből áll, amelyek olyanok, akárha egy fatörzs évgyűrűi lennének. A modern Baumkuchenek vajas kevert tésztából készülnek, és legalább 10 rétegből állnak. Gyakran fondant-nal, csokoládéval vagy marcipánnal borítják, kis háromszögekre vagy négyszögekre vágva kínálják.
Bár első hallásra bonyolultnak tűnhet az elkészítése, a legkevésbé sem az. A titok a jó minőségű alapanyagokon túl az alaposan kikevert tésztában rejlik. A többi pedig már szinte csak fantázia kérdése.
A könnyű, nagyon krémes és vajban gazdag tészta rétegeinek adagolásánál azt az alapszabályt kell csupán betartani, hogy mindig a már megsült rétegere következik egy újabb, és mindegyiknek lehetőség szerint azonos vékonyságúnak kell lennie. Nem mindegy ezért, hogy mekkora mennyiséghez milyen méretű tepsit választunk! Ha ezt sikerül megoldani, a díszítés valóban gyerekjáték.
Karácsonyra szívesen készítek olyan apróságokat, amelyek egyetlen harapásra is bekaphatók, igazi minyonok. A narancsos-csokoládés Baumkuchen minden követelménynek megfelel, hogy megkoronázza az ünnepi lakomát.
Hozzávalók egy 20 X 20 cm-es négyzet alakú tepsihez:
6 dkg rétesliszt
6 dkg kukoricakeményítő
8 dkg átszitált porcukor + 3 evőkanál a szóráshoz és a marcipán nyújtásához
4 db nagyméretű egész tojás
10 dkg olvasztott vaj + 2 dkg nem olvasztott a mázhoz
1 db vaníliarúd kikapart magjai
1 teáskanál szárított, őrölt narancshéj
1 csipet só
10 dkg nyers marcipánmassza
3 evőkanál házi készítésű sárgabaracklekvár
10 dkg étcsokoládé (min. 60 %-os kakaótartalommal)
1 dl tejszín (20%-os zsírtartalommal)
A díszítéshez:
ezüst csokoládégyöngyök (el is maradhat)
Elkészítés: A tepsit sütőpapírral kibélelem. A sütőt grillfokozatra állítom, 220 fokra előmelegítem.
A vajat kis edényben felolvasztom, kissé hűlni hagyom. A tojásokat szétválasztom. A fehérjéből kemény habot verek. A marcipánból 3 dkg-ot nagylyukú reszelőn lereszelek, a többit félreteszem. A reszelt marcipánt, cukrot, vaníliát, csipetnyi sót az olvasztott vajjal keverőtálba halmozom. A háztartási robotgép habverőjével 5-6 perc alatt fényes, könnyű krémmé keverem, majd folyamatos keverés mellett egyenként hozzáadom a tojások sárgáit. Alaposan elkeverem. Óvatosan hozzászitálom a lisztet – könnyű tésztává keverem.
Végül hablapát segítségével beleforgatom a fehérjéből vert habot.
A kész masszából 2 evőkanálnyit egyenletesen elosztok a tepsiben. 4 percre beteszem a forró sütőbe. Mikor már aranyszínű a felszíne, kiveszem, újabb 2 evőkanál tésztát osztok el rajta egyenletesen. Újabb 4 percre visszateszem a sütőbe, mikor ez a réteg is megsült, jöhet az újabb 2 evőkanálnyi tészta. Egészen addig, amíg el nem fogy a tálból. Ez a mennyiség 6-7 rétegre elegendő.
A kész tésztalap tetejét kevés porcukorral meghintem. Rácson kissé hűlni hagyom, majd megfelezem. Az egyik tésztalapot megkenem 1,5-2 evőkanál nem darabos sárgabaracklekvárral, majd ráillesztem a másik tésztadarabot úgy, hogy tökéletesen fedjék egymást. Az immár 12-14 rétegű sütemény tetejére sütőpapírt borítok, majd egy vágódeszkát helyezek rá. Néhány méretes könyvvel (összesen kb. 2 kg-mal) lenyomtatom. 1 órát állni hagyom. Így tökéletesen egymáshoz tapad a két sokrétegű tésztalap, a sütés közben keletkezett esetleges egyenetlenségek kisimulnak.
A nehezék eltávolítása után két porcukorral enyhén meghintett sütőpapírlap között akkorára nyújtom a marcipánmasszát, hogy kényelmesen bevonhassam a keskeny tésztahasábot.
A sütemény tetejét megkenem a maradék baracklekvárral, erre illesztem a marcipánbevonatot. Kissé lenyomkodom.
A süteményt éles késsel 2,5 cm-es kockákra darabolom. Akár már így is tálalható, de ünnepi külsőt a csokoládémáz és a dekoráció kölcsönöz neki, ráadásul a máz óvja is a kiszáradástól.
A csokoládét feldarabolom, a tejszínnel együtt kis edényben felolvasztom, majd hozzáadom a 2 dkg vajat, hogy szép fényes legyen a máz.
Egy kenőkés segítségével minden kockát bevonok csokoládéval.
Zsírpapírral borított deszkán hagyom dermedni. A már bevont kockák tetejére egy-egy ezüst szívet vagy gyöngyöt biggyesztek. Ha a máz konyhai hőmérsékleten kissé megdermedt, mehet a hűtőszekrénybe.
A puha tésztarétegek a marcipánnal és a lekvárral valódi ünnepi desszertté alakulnak a csokoládémáz alatt. Olyan minyonok, amelyekből hiányzik a vajas krém, cserében különlegesen ízletesek.
Nem tartozik a kalóriában szűkölködő sütemények közé, de az ünnepek alatt ennyit mindenki megengedhet magának!
Meghitt, szép ünnepet kívánok mindenkinek, gazdagon terített asztalokkal, finom falatokkal!
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.