Kijevi csirkemell rizibizivel
Dödölle - az eredeti recept
Babgulyás
Kapros tökfőzelék virslivel
Brokkolikrémleves, ahogyan mi szeretjük
Klasszikus stíriai metélt
Hagymás rostélyos
A legfinomabb sütőtökkrémleves
Finomfőzelék
Rakott zöldbab darált hússal
Sárgaborsóleves füstölt hússal
Klasszikus császármorzsa baracklekvárral
Zsemlegombóc
Farsangi szalagos fánk
Epres blondie
Káposztás tészta egyszerűen
Vadas marha
Klasszikus kuglóf
Klasszikus grízgaluska leves
Kínai szezámmagos csirke
Nem is kérdés, hogy az ősz valamiképp a krumplis fogások igazi szezonja. Jöhetnek a főtt vagy sült burgonyából, a sokféle rakott krumpliból, rösztiből vagy krumligombocókból álló kitűnően variálható finomságok!

Szeretek a konyhában foglalatoskodni minden időben, néha mégis úgy adódik, hogy az embernek túlságosan sok egyéb teendője akad. Ilyen alkalmakra jönnek igazán jól a „gyorsan és egyszerűen” kategóriába tartozó burgonyás fogások. Ezen a héten bizony nem hogy a piacra, de még a konyhába is alig jutottam el. Néhány napos távollét után szembesültem a mérsékelten bőséges hűtőszekrény állapotával, így hát a kéznél lévő alapanyagokból sütöttem gyors vacsorafogást.

Héjában sült krumpli, friss bazsalikomlevél a krumplitallér legfontosabb két összetevője
Héjában sült krumpli, friss bazsalikomlevél a krumplitallér legfontosabb két összetevője

Nagy barátja vagyok mindenféle krumpligombócnak, lepénynek. Kis rafinériával sok változatban tálalhatók. Ezúttal olyan krumplitallérokat sütöttem, amelyek a friss bazsalikomlevelektől lettek igazán zamatosak.

Sütésre várva sorakoznak a keményítővel meghintett tálcán
Sütésre várva sorakoznak a keményítővel meghintett tálcán

Amíg a krumpli héjában sült a sütőben, sikerült kicsit a lakást is rendbe szedni, mire tálaltam a vacsorát!

Bazsalikomos krumplitallérok

Aranyló, könnyű tallérok, sok bazsalikommal
Aranyló, könnyű tallérok, sok bazsalikommal

Hozzávalók 9-10 tallérhoz:
3 db nagyobb sütni való burgonya (összesen kb. 70-75 dkg)
1 db közepes méretű tojás sárgája
1 púpozott teáskanál kukoricakeményítő + 1 teáskanál a tálcára
2 dkg olvasztott vaj
1 jókora maréknyi friss bazsalikomlevél
1 mokkáskanál tengeri só
frissen őrölt bors, frissen reszelt szerecsendió – ízlés szerint
A sütéshez:
2 evőkanál kukoricaolaj

Elkészítés: A krumplikat alaposan megsikáltam, majd 180 fokra előmelegített sütőben nagyjából 45 perc alatt puhára sütöttem. Még azon melegében meghámoztam, burgonyanyomón áttörtem. A bazsalikomlevelek közül néhányat félretettem a tálaláshoz, a többit felaprítottam.

Pillanatok alatt összeállítható
Pillanatok alatt összeállítható

A keményítővel, sóval, borssal, szerecsendióval meghintettem a még meleg áttört krumplit, kissé összekevertem, majd hozzáadtam a tojássárgáját, az aprított bazsalikomleveleket, olvasztott vajat. Az egészet összedolgoztam, majd 5 cm átmérőjű tallérokká formáztam. A tálcát megszórtam kukoricakeményítővel, erre sorakoztattam a tallérokat.

Mindössze 2 perc, és tökéletesre sülnek
Mindössze 2 perc, és tökéletesre sülnek

Az olajat egy nagyobb serpenyőben felhevítettem, a kis tallérok mindkét oldalát 2-3 perc alatt aranyszínűre sütöttem.
Friss bazsalikomlevelekkel tálaltam.

Friss salátával könnyű ebéd vagy vacsora, de köretként húsételekhez is remek. Amilyen egyszerű elkészíteni, olyan ízletes!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.