Bazsalikomos krumplitallér, a gyors vacsora

Szeretek a konyhában foglalatoskodni minden időben, néha mégis úgy adódik, hogy az embernek túlságosan sok egyéb teendője akad. Ilyen alkalmakra jönnek igazán jól a „gyorsan és egyszerűen” kategóriába tartozó burgonyás fogások. Ezen a héten bizony nem hogy a piacra, de még a konyhába is alig jutottam el. Néhány napos távollét után szembesültem a mérsékelten bőséges hűtőszekrény állapotával, így hát a kéznél lévő alapanyagokból sütöttem gyors vacsorafogást.
Nagy barátja vagyok mindenféle krumpligombócnak, lepénynek. Kis rafinériával sok változatban tálalhatók. Ezúttal olyan krumplitallérokat sütöttem, amelyek a friss bazsalikomlevelektől lettek igazán zamatosak.
Amíg a krumpli héjában sült a sütőben, sikerült kicsit a lakást is rendbe szedni, mire tálaltam a vacsorát!
Hozzávalók 9-10 tallérhoz:
3 db nagyobb sütni való burgonya (összesen kb. 70-75 dkg)
1 db közepes méretű tojás sárgája
1 púpozott teáskanál kukoricakeményítő + 1 teáskanál a tálcára
2 dkg olvasztott vaj
1 jókora maréknyi friss bazsalikomlevél
1 mokkáskanál tengeri só
frissen őrölt bors, frissen reszelt szerecsendió – ízlés szerint
A sütéshez:
2 evőkanál kukoricaolaj
Elkészítés: A krumplikat alaposan megsikáltam, majd 180 fokra előmelegített sütőben nagyjából 45 perc alatt puhára sütöttem. Még azon melegében meghámoztam, burgonyanyomón áttörtem. A bazsalikomlevelek közül néhányat félretettem a tálaláshoz, a többit felaprítottam.
A keményítővel, sóval, borssal, szerecsendióval meghintettem a még meleg áttört krumplit, kissé összekevertem, majd hozzáadtam a tojássárgáját, az aprított bazsalikomleveleket, olvasztott vajat. Az egészet összedolgoztam, majd 5 cm átmérőjű tallérokká formáztam. A tálcát megszórtam kukoricakeményítővel, erre sorakoztattam a tallérokat.
Az olajat egy nagyobb serpenyőben felhevítettem, a kis tallérok mindkét oldalát 2-3 perc alatt aranyszínűre sütöttem.
Friss bazsalikomlevelekkel tálaltam.
Friss salátával könnyű ebéd vagy vacsora, de köretként húsételekhez is remek. Amilyen egyszerű elkészíteni, olyan ízletes!
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.