Kapros tökfőzelék virslivel recept
Kapros tökfőzelék virslivel
Legényfogó leves recept
Legényfogó leves
Klasszikus kelkáposzta-főzelék recept
Klasszikus kelkáposzta-főzelék
Csörögefánk recept
Csörögefánk
Joghurtos kanalas fánk recept
Joghurtos kanalas fánk
Gőzgombóc vaníliasodóval és mákkal recept
Gőzgombóc vaníliasodóval és mákkal
Mézes-mustáros csirkemell recept
Mézes-mustáros csirkemell
A legjobb palacsintatészta recept
A legjobb palacsintatészta
A legfinomabb sütőtökkrémleves recept
A legfinomabb sütőtökkrémleves
Szilvás gombóc hagyományosan recept
Szilvás gombóc hagyományosan
Rakott zöldbab darált hússal recept
Rakott zöldbab darált hússal
Brokkolikrémleves, ahogyan mi szeretjük recept
Brokkolikrémleves, ahogyan mi szeretjük
Tápiókapuding erdei gyümölcsökkel  recept
Tápiókapuding erdei gyümölcsökkel
Finomfőzelék recept
Finomfőzelék
Klasszikus stíriai metélt  recept
Klasszikus stíriai metélt
Mákos guba  recept
Mákos guba
Töltött szalagos fánk (csokis, vaníliás, lekváros) recept
Töltött szalagos fánk (csokis, vaníliás, lekváros)
Egyszerű pizzatészta recept
Egyszerű pizzatészta
Krémes spenótfőzelék recept
Krémes spenótfőzelék
Egyszerű csilis bab recept
Egyszerű csilis bab
A birsalma az álcázott csoda! Azért álcázott, mert kemény, fanyar, kívül bolyhos, a hozzá nem értő simán kihajítja, és még azt sem tartja *százasnak*, aki ilyet eszik, vagy egyátalán foglalkozik vele.

Természetesen nem kell szobrásznak lenni ahhoz, hogy ehetőt faragjon az ember belőle! De érdemes éles kést használni az előkészítéséhez. Magháza masszívan kemény. Faluhelyen még a szekrény tetejét díszíti, és illatozik a háziak örömére. Ebben rejlik ereje.

 

Sült kacsacomb illatos birskompóttal és jégcsapretekkel
Sült kacsacomb illatos birskompóttal és jégcsapretekkel

 

A birsből készült pálinka pedig az egyik kedvencem. Úgy tűnik, az almapálinkák Magyarországon újra előkelő helyre találnak. Már csak a szintén szenzációs almaborokon van a felzárkózás ideje. Ha már a boroknál tartunk, említsük meg a RATAFIÁT: bor párlatból készült likőrbor, amiben birsalmát áztatnak, de nagyon népszerű a málnás, diós, narancsos, arkangyalfüvet változat is. A ratafiát fogyasztják étvágygerjesztő hatása miatt, de desszertek mellé is, hidegen kínálják.

Húsa gazdag pektinben, ettől lesz a birsalmasajt kocsonyás, a konzervipar is használja lekvárok sűrítésére. Habár E-számmal jelölik, azok közé tartozik, amik hasznosak a szervezet számára, például elősegíti az emésztést és a bélműködést. Nekem úgy tűnik, a pektinnel sűrített lekvárok reduktívabbak, ízük, illatuk, állaguk jobban megőrzik a friss gyümölcsét.

 

Elképesztően illatos nyersen, főzve és sütve viszont az aromája érvényesül
Elképesztően illatos nyersen, főzve és sütve viszont az aromája érvényesül

 

A birs sült szárnyasok és vadhúsok kitűnő kísérője lehet. Akár az ételbe belekomponálva, akár kompótnak vagy sajtnak elkészítve. Kalóriaszegény, 33 kcal van 100 g birsben. Káliumban gazdag. Meg is lehet tölteni, mint a töltött paprikát, darált hússal vagy rizzsel. Hamarosan egy ilyen receptet is készítek a Mindmegettének.

Ebben a receptben a birs kacsa kísérője, és kiegészül egy kis parfümmel, vagyis friss fűszerekkel: mentával, bazsalikommal és bodzával. Azt kell mondjam, szenzációs, tökéletes ízharmónia! És ha valaki parfümpárti, akkor biztos tudja, hogy a birs magját a parfüm- és a gyógyszeripar is felhasználja.

Sült kacsacomb illatos birskompóttal és jégcsapretekkel

 

A kacsahúshoz nagyon jól illik az illatos birskompót és a könnyű köret
A kacsahúshoz nagyon jól illik az illatos birskompót és a könnyű köret

Hozzávalók:
4 darab kacsacomb
fél narancs
1 fej hagyma
5 gerezd fokhagyma
3 dl vörösbor

bors

A kompóthoz:
2 nagyobb birsalma
1 dl bodzaszörp
2 levél menta
2 levél bazsalikom

A körethez:
2 jégcsapretek
1 evőkanál vaj
8 szem kelbimbó

Elkészítés: A kacsacombokat megtisztítjuk, félbevágjuk, megsózzuk. Serpenyőbe tesszük, hozzáadjuk a fél narancsot, a héjas fokhagymagerezdeket, borsozzuk, aláöntjük a bort, és lefedve 160 fokot 2 órát sütjük. Levesszük a fóliát, ha kell, öntünk alá még kevés bort, és szép ropogósra sütjük.

 

A narancs és a fokhagyma aromája elképesztően finommá teszi a kacsacombot
A narancs és a fokhagyma aromája elképesztően finommá teszi a kacsacombot

 

A birsalmát megmossuk, félbevágjuk, a magházat kivágjuk, és héjastul apró kockára vágjuk. A szörpöt aláöntjük, és puhára főzzük. Lehűtjük, és a felaprított zöldfűszerrel összekeverjük.

 

A birssel nehéz dolgozni, ezzel a technikával könnyebb!
A birssel nehéz dolgozni, ezzel a technikával könnyebb!

 

A jégcsapretket megtisztítjuk, karikára vágjuk, sós vízben megfőzzük, leszűrjük. A vajat felolvasztjuk, és rajta a retekkarikákat megpirítjuk. A kelbimbók alját levágjuk, majd leveleire szedjük, és sós, forró vízben leforrázzuk, majd leszűrjük.

A combokat a sült retekkel, a kelbimbólevelekkel és a birskompóttal tálaljuk.

 

Igazi őszi-téli étel!
Igazi őszi-téli étel!

 

A retek köretként való használata nem megszokott a mindennapokban, de ajánlom: próbálják ki! Gyorsan elkészül, szinte bármikor beszerezhető. Kézzel, késsel kicsit megfaragva pedig kézműves remek.

Ügyeljünk arra, hogy a köret ne legyen túl fűszeres és sok, hiszen a nevében benne van a lényeg: köret! Persze közhely, de mindenhol azt hallani, hogy a magyar mennyire köretkedvelő nép. Én inkább csórónak nevezném, sok krumplival tele a has…

Legjobb birsalmasajt recept >>>

 

 

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.