Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Bográcsos csülökpörkölt galuskával

120 perc
mester
átlagos
8 adag

Elkészítés

Elkészítés: Az alapanyagokat megmossuk, megtisztítjuk. A bőrös csülköt kicsontozzuk, amennyire tudjuk, majd apróbb kockákra vágjuk. A füstölt szalonnát (ha ezt használjuk) felkockázzuk apróra. A vöröshagymát felaprítjuk. A paprikát és paradicsomot szintén.

Amikor minden alapanyag feldolgozásával elkészültünk, ha bográcsban, ha gázon főzzük, a szalonna vagy a zsír kiolvasztásával kezdünk. Amikor ez megvan és forró a zsiradék, rádobjuk a felaprított vöröshagymát, sűrűn kevergetve kipirítjuk, közben sózzuk (ezt azért, hogy a levét és zamatait jobban kiadja, karamellizálódjon kicsit), majd miután kipirult a hagyma, megborsozzuk és átforgatjuk. Ezután jöhet rá a hús, amit szintén kipirítunk. Ennél a pörköltnél figyeljünk, mert a bőr miatt könnyen odaéghet, még ha víz van rajta, akkor is.

Ha a hús megpirult kissé, felönthetjük pár dl vízzel, és ezzel párolhatjuk tovább. Amikor levét visszafőtte, megszórjuk pirospaprikával, és a fokhagyma felét rázúzhatjuk. Elkeverjük és felöntjük szintén kevés vízzel. Ekkor belerakjuk a paprikát és paradicsomot. Megkóstoljuk és utánízesítjük. Mindig annyi levet öntünk rá, hogy ne kapjon oda de szaftos maradjon.

A végén belerakjuk a maradék fokhagymát és a petrezselyemzöldet, majd összeforraljuk. (Az ízhatás kedvéért csinálhatjuk úgy is, hogy nagyon kevés olajon a zúzott fokhagymát megfuttathatjuk a petrezselyemlevéllel, és ezt öntjük a pörköltbe.)

A galuskát én úgy szoktam csinálni, amikor már forr a galuskavíz gyorsan átforgatom a tojást a liszttel és annyi langyos vízzel, hogy megfelelő állagú tésztát kapjak. Sózom, és 2 adagban beszaggatom a szintén enyhén sós vízbe. Ha feljöttek, pár percig (1-3) főzöm, majd leszűröm folyó hideg víz alatt. Egy tálba borítom, és enyhén meglocsolom olajjal, hogy ne álljon össze.

A csülökpörköltet a galuskával és kovászos uborkával tálalom.

Megjegyzés

Friss kenyeret fogyasszunk hozzá. Ha lehet, kovászosat. Hideg sör dukálhat mellé még a forró nyári napokon.
- robull

Ezek is érdekelhetnek

Friss