Profiterol alaprecept recept
Profiterol alaprecept
Tápiókapuding erdei gyümölcsökkel  recept
Tápiókapuding erdei gyümölcsökkel
Legényfogó leves recept
Legényfogó leves
Egyszerű pizzatészta recept
Egyszerű pizzatészta
Gőzgombóc vaníliasodóval és mákkal recept
Gőzgombóc vaníliasodóval és mákkal
Egyszerű rakott kel recept
Egyszerű rakott kel
Hagyományos resztelt csirkemáj recept
Hagyományos resztelt csirkemáj
Mátrai borzaska recept
Mátrai borzaska
Paprikás csirke recept
Paprikás csirke
Mézes-mustáros csirkemell recept
Mézes-mustáros csirkemell
Joghurtos kanalas fánk recept
Joghurtos kanalas fánk
Madártejszelet recept
Madártejszelet
A legjobb palacsintatészta recept
A legjobb palacsintatészta
Kapros tökfőzelék virslivel recept
Kapros tökfőzelék virslivel
Sárgaborsóleves füstölt hússal recept
Sárgaborsóleves füstölt hússal
A legfinomabb sütőtökkrémleves recept
A legfinomabb sütőtökkrémleves
Finomfőzelék recept
Finomfőzelék
Rakott zöldbab darált hússal recept
Rakott zöldbab darált hússal
Klasszikus stíriai metélt  recept
Klasszikus stíriai metélt
Minestrone recept
Minestrone
Úgy néz ki, vége az évnek. Nekem jutott az utolsó étel és az utolsó blogbejegyzés a Mindmegettén erre az évre. Igyekeztem olyan étellel készülni, ami alapanyagaiban hajaz a hagyományos ételekre, de elkészítésében azért mégis különbözik.

Pácolt bőrös malackaraj újhagymás mungóbabsalátával

Hozzávalók:
1 kg malackaraj
A páchoz:
2 evőkanál méz
1 evőkanál paradicsomsűrítmény
2 evőkanál szójaszósz
1 kávéskanál reszelt gyömbér
A salátához:
2 csokor vékonyszálú újhagyma
15 dkg mungóbab
fél evőkanál egész bors
4 evőkanál babérlevél
1 gerezd fokhagyma
1 dl fehérborecet
8 dkg cukor
1 chili

Elkészítés: A pác hozzávalóit jól összekeverjük. A malackarajt bőrét sűrűn beirdaljuk, bekenjük a páccal a húst minden oldalán, és fóliába csomagolva 8 órára a hűtőbe tesszük.

Sűrűn beirdaljuk a bőrt
Sűrűn beirdaljuk a bőrt
Bekenjük jó alaposan a sűrű páccal...
Bekenjük jó alaposan a sűrű páccal...
...mindkét oldalán!
...mindkét oldalán!

Az előző este beáztatott mungóbabot sós vízben megfőzzük kb. 20-25 perc alatt, majd leszűrjük.

Az ecethez hozzáöntünk 2 dl vizet, hozzáadjuk a fűszereket, felforraljuk. A fűszeres, forró lébe beledobjuk a megtisztított, félbevágott újhagymákat, hozzáadjuk a leszűrt babot, fóliával letakarjuk, és hagyjuk összeérni az ízeket.

A karajról levesszük a fóliát, sütőpapírra tesszük, 160 fokos sütőben kb. 40 perc alatt megsütjük.

Tálaláskor a leszűrt újhagymás babbal kínáljuk a felszeletelt karajt. A maradék babot a salátalében több napig is eltarthatjuk.

A pác és az újhagymás salátalé teszik különlegessé ezt az ételt
A pác és az újhagymás salátalé teszik különlegessé ezt az ételt

Személy szerint hozzám közel áll ez a fajta „vakmerő”, kicsit játékosabb, izgalmasabb ételválasztás.

Finom, frissítő a pác a malacsülthöz (amit persze készíthetünk combhoz vagy még egész malachoz is, de még oldalasból is netán), percek alatt össze lehet dobni, és a mai modern, otthoni konyhákban mondhatni az alapanyagok jó része meg is található.

Aztán ott a mungóbab. Bizonyára sokan ismerik kicsírázott formájában, melyet már szinte minden hipermarketben be lehet frissen beszerezni, létezik konzerv formájában is, de őszintén szólva nem igazán hasonlít - sem állagában, sem ízében az eredetire. Úgyhogy ha javasolhatom, mindenki maradjon a frissnél. Ehhez a recepthez én a babnak a hántolatlan verzióját használtam (persze használhatunk hántoltat is), amelynek szép sötétzöld színe van. Semmiképp ne felejtsük beáztatni egy éjszakára vagy 12-15 órára, mert azt nagyon igényli. Szoktam lefagyasztani zöldségalaplevet, és ilyenkor ebben áztatom egy éjjel. Így nem kell annyi ideig főzni, és nagyobb eséllyel marad meg a szép zöld színe.

Őszi Balázs
Őszi Balázs

Itt gyorsan megjegyezném, hogy a mungóbab finomra őrölt lisztjéből készül a keleti konyha gyakran használt alapanyaga az üvegtészta, melyet lisztérzékenyek és cukorbetegek is fogyaszthatnak, és mely - tápanyagait tekintve - jóval kedvezőbb, mint a búzalisztből készült tészta.

Ha jól tudom, a hagyomány az apró hüvelyeseket írja elő, mint szilveszterkor fogyasztandó ételek , így ne féljünk, hogy lencse helyett az aprószemű mungóbabot választjuk: az új évben így sem maradunk pénz nélkül.

Az év utolsó napján mindenki számot vet az elmúlt esztendővel, megtervezi a következőt. Nincs ez másképp a szakácsokkal, háziasszonyokkal sem. Ilyenkor érdemes felidézni az elmúlt év nagy lakomáit, szendvicsklubjait, tésztapartijait, ilyenkor eszünkbe juthat az év legjobban sikerült sültje vagy előétele, pástétoma vagy tortája. Persze a kevésbé jól sikerült ételeket is érdemes sorra venni, a grillpartin odaégett egész malacot vagy a századik lapos szuflét, vagy akár egy elsózott ragut is (a példák sajátok…). Ezek felidézése adhat okot a jövő évben a hibák kijavítására, a fejlődésre, a még kreatívabb gondolkodásra, egy recept újragondolására. A lényeg, hogy az újévi fogadalmak sorába beleépítsük a tudatosabb étkezést, a tudatosabb alapanyagválasztást és a változatosabb főzést.

Kívánok a konyhában - és azon túl is - sikeres új évet!

Ajánlott tartalmak

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.