Rakott karfiol (a klasszikus recept) recept
Rakott karfiol (a klasszikus recept)
Brokkolikrémleves, ahogyan mi szeretjük recept
Brokkolikrémleves, ahogyan mi szeretjük
A legjobb palacsintatészta recept
A legjobb palacsintatészta
Sárgaborsóleves füstölt hússal recept
Sárgaborsóleves füstölt hússal
Töltött szalagos fánk (csokis, vaníliás, lekváros) recept
Töltött szalagos fánk (csokis, vaníliás, lekváros)
Finomfőzelék recept
Finomfőzelék
A legfinomabb sütőtökkrémleves recept
A legfinomabb sütőtökkrémleves
Madártejszelet recept
Madártejszelet
Klasszikus stíriai metélt  recept
Klasszikus stíriai metélt
Paprikás csirke recept
Paprikás csirke
Mézes-mustáros csirkemell recept
Mézes-mustáros csirkemell
Tápiókapuding erdei gyümölcsökkel  recept
Tápiókapuding erdei gyümölcsökkel
Joghurtos kanalas fánk recept
Joghurtos kanalas fánk
Rakott zöldbab darált hússal recept
Rakott zöldbab darált hússal
Szilvás gombóc hagyományosan recept
Szilvás gombóc hagyományosan
Mákos guba  recept
Mákos guba
Mátrai borzaska recept
Mátrai borzaska
Egyszerű pizzatészta recept
Egyszerű pizzatészta
Csörögefánk recept
Csörögefánk
Profiterol alaprecept recept
Profiterol alaprecept
Előfordul, hogy váratlanul toppan be valaki, vagy épp jólesne valami ropogtatnivaló az ebéd és a vacsora között félidőben, ilyenkor jól jön mindenféle snack.

Az angol szó tulajdonképp mindazt a gyorsan bekapható, a főétkezések közötti időben elfogyasztott apróságot jelentheti, ami épp akad otthon. Snack lehet egy szendvics éppúgy, mint sajtfalatok, egy kis keksz vagy olajos mag, aszalt gyümölcs – bármi. Tulajdonképp olyan nassolnivalót jelent, ami jólesik, függetlenül attól, hogy sós vagy édes. Még arra vonatkozóan sincsenek korlátok, hogy hideg vagy meleg legyen, bár kétségtelenül a saját készítésű snacknek nyomába sem ér a zacskóból kicsomagolt. Nem is kell valami komoly vagy cizellált alapanyagokra gondolni feltétlenül, hogy kis ügyességgel az épp otthon található készletből valami izgalmas snack kerekedjen – az én esetemben most szó szerint értendő a kerekedés. A saját készítésű snack nem csupán sokkal kevesebb költséggel jár, de tényleg összemérhetetlenül finomabb is a készen vásárolható társainál, ráadásul a készítés örömét sem veszi el senki.

Burgonya, hagyma, tojás, liszt, no meg fűszerek – ezekből az alapanyagokból lesz különlegesen ropogós snack
Burgonya, hagyma, tojás, liszt, no meg fűszerek – ezekből az alapanyagokból lesz különlegesen ropogós snack

Nyáron, ősszel nincs is nehéz dolga senkinek, hisz annyiféle gyümölcs, zöldség kínálja magát frissen, hogy nem is kell mást tenni velük, mint szinte csak megmosni, tálra vagy tányérra rendezni, egymással társítani néhány finom falatot, esetleg grillezni, és már kínálhatjuk is. Télen azonban jólesik minden melegítő falat, bármilyen időpontban is kínálna az ember egy kis snacket. Lehet édeskettesben is, ha már egyszer Valentin-nap van…

A zöldségek közül burgonya minden háztartásban akad, annyira sokrétűen használható, hát miért ne lehetne belőle egy izgalmas ropogtatnivalót is gyártani? Ahhoz, hogy valami nem épp hétköznapi, ízletes finomságot tálaljak, szinte elegendő egy-két igazán minőségi alapanyag, no meg némi fantázia.

És már szinte el is készült az összeállítás: fontos, hogy a burgonya száraz legyen
És már szinte el is készült az összeállítás: fontos, hogy a burgonya száraz legyen

A kis burgonyalabdák titka a fűszerezés mellett abban rejlik, hogy elképesztően ropogósak! Ez pedig könnyedén elérhető, ha megfelelő minőségű burgonyával dolgozik az ember, valamint a nedvességtartalmát - amennyire csak lehetséges - lecsökkenti.

Pillanatok alatt tökéletesre sülnek a forró olajban
Pillanatok alatt tökéletesre sülnek a forró olajban

Nem állítom, hogy a bő olajban sült fogások gyakran kerülnek terítékre itt a konyhában, néha azonban kifejezetten jólesik valami igazán ropogósra sült falat – a fontos, hogy soha ne szívja meg magát a sütőolajjal, és minden felesleges olajat leitassak róla. A többi szó szerint játék, hisz a kis burgonyacsomagokból csinos kis labdák sülnek percek alatt!

Borzas burgonyalabdák finoman fűszerezve

Villámgyors és nagyon ropogós snack – frissen az igazi!
Villámgyors és nagyon ropogós snack – frissen az igazi!

Hozzávalók 2-3 személyre (ropogtatnivalóként):
2-3 db közepes méretű burgonya
1 evőkanál liszt
1 db közepes méretű tojás szétválasztva
1 mokkáskanál tengeri só
1 mokkáskanál őrölt rozmaring
1 teáskanál szárított, aprított petrezselyemzöld
1 db egészen kis fej hagyma
frissen őrölt bors – ízlés szerint
olaj a sütéshez
A tálaláshoz:
ízlés szerint majonéz vagy joghurtmártás
vegyes saláta

Elkészítés: A hagymát egészen finomra aprítom, a tojást szétválasztom, a fehérjét közepesen kemény habbá verem kézi habverővel.
A burgonyát hámozást követően nagylyukú reszelőn lereszelem, szűrőkanálba teszem. Amennyire csak lehetséges, a nedvességtartalmát igyekszem kipréselni. Ez fontos művelet, különben nem lesz extraropogós a végeredmény!
A már száraz burgonyát összekeverem a tojássárgájával, a liszttel és a fűszerekkel, végül beleforgatom a tojáshabot.
A serpenyőben olajat hevítek – legyen valóban nagyon forró! A burgonyamasszából kis diónyi labdákat formálok, és szép sorban belerakosgatom a forró olajba. Minden oldalukon aranylóra sütöm.
Melegen mártással és salátával kínálom.

Bármilyen salátával, mártással kínálható – garantált a siker!
Bármilyen salátával, mártással kínálható – garantált a siker!

Nagyobb társaság esetén a mennyiség természetesen duplázható vagy akár triplázható is. Ebben az esetben mindenképp érdemes melegen tartani, vagy a társaság érkezésekor sütőben felfrissíteni, hogy kellően ropogós legyen!

Jó kis karakteres, de semmiképp sem tolakodó snack, amire jól csúszik mindenféle ital!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.