Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Bulgur, a szuperköret

default user icon
SB
Nagyszerű alternativája a rizsnek, gyorsan elkészül és kiadós a bulgur, amit neveznek búzatöretnek is. Többféle méretben is kapható, készülhet belőle köret, tehetjük salátába, de még desszert is lehet.
Mi is az a bulgur?

A bulgur tört búza. Előfőzött, szárított búzaszemek, melyek különböző méretben kaphatók a rizsszemnyitől az egészen apróra őrölt változatig. A búzaszemeket általában hántolják, majd előfőzik, és sok helyen még mindig a napon szárítják.

Bulgur a világban

Bulghur, burghul néven is találkozhatunk vele a világban. Fogyasztják Dél-Európában, az arab országokban és Indiában is. Az emberiség régi tápláléka, archeológusok a közelmúltban 8000 éves bulgurt találtak egy bolgár ásatáson.

Nagyobb bevásárlóközpontokban, drogérialáncokban, keleti élelmiszerboltokban és bioboltokban is hozzájuthatunk.

Mi készülhet bulgurból?

Nagyon jó köret, hasonlít a rizshez, de kicsit *harapósabb*, pergősebb az állaga, és gyaorlatilag percek alatt kész. Nagyon jól átveszi az ízeket, ezért népszerűek a bulgurból készült saláták, sok zöldséggel és sok zöldfűszerrel. Könnyű, kiadós és egészséges, mint például a tabulé, ami kuszkusz helyett gyakran készül búzatöretből.

A bulgur nagyobb szemű fajtáit köretnek készítsük el. Mivel elő van főzve, elég csak forró vízzel felönteni, és néhány percig, csupán addig főzni, míg a folyadékot beissza. A csomagoláson mindig találunk elkészítési útmutatót, mert a különböző méretű őrleményekhez más és más folyadémennyiség és párolási idő szükséges.

Isteni mindenféle főtt, sült és nyers zöldséggel. Készülhet belőle piláf, mely egy rizsből vagy bulgurból készülő egytálétel, Oroszországtól Latin-Amerikáig, Görögországtól Iránig szinte mindenhol fogyasztják más-más néven.

A kisebbre őrölt bulgur kiválóan feldob salátákat, lehet belőle például kiszir (recept cikkünk végén). Levesbetétként is fogyaszthatjuk!

Indiában édesen is eszik: tejjel, cukorral felfőzve.

Bulgur az egészséges

A bulgur gazdagabb rostokban, vitaminokban és ásványi anyagokban, mint a rizs vagy a kuszkusz. Glikémiás indexe 46, míg a sima rizsé 70-90 körül van. B-vitamin és vas is van benne jócskán, ezért nagyon sok dietetikus javasolja a fogyasztását.

Kiszir

Hozzávalók:
10 dkg bulgur
2 dl forró víz
8 szál újhagyma, karikákra vágva
fél kígyóbuborka apróra vágva
2 paradicsom apróra kockázva
2 darab aprított chilipaprika vagy 1 kiskanál szárított cayenne bors
1 csokor petrezselyem, aprítva
fél bögre friss menta aprítva
4 púpos teáskanál paradicsompüré
6 evőkanál olívaolaj
1 citrom leve
só, bors
Opcionális: rakhatunk bele fokhagymát, és Észak-Törökországban elmaradhatatlan hozzávalója a gránátalma sűrítmény

Elkészítés: A bulgurt tálba tesszük és felöntjük a forró vízzel. Lefedjük, és 20 percig hozzá sem nyúlunk.
Az újhagymát zöldjével együtt felkarikázzuk, aprítjuk a megmosott paradicsomot és uborkát, mentát és a petrezselymet is. A citromot kifacsarjuk. Ha kész a bulgur, hozzáadjuk a többi alapanyagot, megsózzuk, borsozzuk és lehűtjük.

Ezek is érdekelhetnek

Friss