Az egytálétel mindig jó választás – ebédre, vacsorára egyaránt tökéletes. No de mi legyen benne? A paprikás krumpli egyike azoknak a klasszikusoknak, amelyet tűzhelyen, bográcsban, családnak vagy barátoknak bárki gyorsan el tud készíteni – annyiféle változata ismert, hogy akár hosszas vita tárgya lehet a hozzávalók darabolása éppúgy, mint az összetevők megválogatása.
Ha pedig az ember eljátszik a gondolattal, miként is lehetne feldobni, átalakítani ezt az egytálételt, érdemes más konyhákban is körülnézni! Az amerikai konyha egyik igen figyelemre méltó szegmense a déli Louisiana Állam francia bevándorlók által meghonosított, egyszerű hozzávalókra épített, rusztikus konyhája, az úgynevezett cajun [kedzsön] konyha, amely eredetileg túlnyomórészt a jazz fővárosában, New Orleansban volt igazán népszerű. A fogalom az 1980-as években kezdett elterjedni, és a 20. század végétől vált igazán ismertté világszerte. Pikáns és fűszeres ételekre épül, elsősorban a helyi hozzávalókra, jelentős szerepet kapnak benne a szabad téren készített grillezett húsok, a BBQ-fogások, rákok, halak, zöldséges egytálételek. A fűszerezésben a francia és a déli hatások ötvöződnek.
Ma már nagyobb élelmiszerüzletekben, fűszer- és delikát boltokban nálunk is beszerezhető a cajun fűszerkeverék, amely jórészt őrölt pirospaprikából, hagymából, fokhagymából, kakukkfűből, oregánóból, sóból, borsból, római köményből, chiliből áll.
Markáns, nagyon gazdag fűszerkeverék, amely zöldséges és húsos fogásokhoz egyaránt remekül használható.
Ezt a fűszert használtam ahhoz az egytálételhez, amely a magyar, a mediterrán és az amerikai dél ízvilágát egyaránt ötvözi – kezdők számára sem okoz nehézséget az elkészítése, ráadásul gyorsan és olyan hozzávalókból tálalható, amelyek szinte mindegyike kéznél van. Igazi, rusztikus fogás, izgalmas ízekkel – az összetevőket egységesen kisméretűre daraboltam, de aki nagyobb darabokra vágyik, nyugodtan vághatja hasábokra is mindegyiket!
Cajun fűszeres krumpliegytál
Hozzávalók 4 személyre:
½ kg krumpli
4 db kisebb méretű sárgarépa (kb. 30 dkg)
3-4 db lucullus paradicsom
1 kisebb csokor újhagyma
5-6 db szárított paradicsom
½ l zöldségleves
2 teáskanál cajun fűszerkeverék
1 evőkanál olívaolaj
Elkészítés: A zöldségeket tisztítás után egységesen 1 cm-es darabokra vágtam, a hagymát finomra aprítottam. Egy nagyobb edényben az olajon üvegesre pirítottam a hagymát, erre dobtam a krumpli és paradicsomkockákat (a szárítottat és a frisset egyaránt). Megszórtam cajun fűszerrel, alaposan átforgattam, mikor a paradicsom kezdte kiengedni a levét, hozzáadtam a sárgarépát, majd felöntöttem a levessel. Fedő alatt lassú tűzön kb. 25 perc alatt készre főztem. A levéből ugyan vesztett egy keveset, de kellemesen besűrűsödött.
A pikáns fűszerek nagyszerű egyensúlyt alkotnak a paradicsommal, a krumplival és a sárgarépával – nem is kell hozzá más, mint néhány szelet friss kenyér!
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.