Klasszikus stíriai metélt  recept
Klasszikus stíriai metélt
Sárgaborsóleves füstölt hússal recept
Sárgaborsóleves füstölt hússal
Gőzgombóc vaníliasodóval és mákkal recept
Gőzgombóc vaníliasodóval és mákkal
Egyszerű csilis bab recept
Egyszerű csilis bab
Klasszikus kelkáposzta-főzelék recept
Klasszikus kelkáposzta-főzelék
Almás pite - a hagyományos recept recept
Almás pite - a hagyományos recept
Csörögefánk recept
Csörögefánk
Rakott karfiol (a klasszikus recept) recept
Rakott karfiol (a klasszikus recept)
A legfinomabb sütőtökkrémleves recept
A legfinomabb sütőtökkrémleves
Brokkolikrémleves, ahogyan mi szeretjük recept
Brokkolikrémleves, ahogyan mi szeretjük
Egyszerű pizzatészta recept
Egyszerű pizzatészta
Minestrone recept
Minestrone
Finomfőzelék recept
Finomfőzelék
Egyszerű rakott kel recept
Egyszerű rakott kel
Szilvás gombóc hagyományosan recept
Szilvás gombóc hagyományosan
Legényfogó leves recept
Legényfogó leves
Mátrai borzaska recept
Mátrai borzaska
Töltött szalagos fánk (csokis, vaníliás, lekváros) recept
Töltött szalagos fánk (csokis, vaníliás, lekváros)
Paprikás csirke recept
Paprikás csirke
Mézes-mustáros csirkemell recept
Mézes-mustáros csirkemell
Egyszerű, népszerű, jóízű és legyen azért izgalmas is persze. Szinte mindennapos dilemma, ha viszonylag gyorsan készítene az ember ízletes meleg ételt.

Az egytálétel mindig jó választás – ebédre, vacsorára egyaránt tökéletes. No de mi legyen benne? A paprikás krumpli egyike azoknak a klasszikusoknak, amelyet tűzhelyen, bográcsban, családnak vagy barátoknak bárki gyorsan el tud készíteni – annyiféle változata ismert, hogy akár hosszas vita tárgya lehet a hozzávalók darabolása éppúgy, mint az összetevők megválogatása.

 

Egyszerű hozzávalók – különleges fűszerezéssel
Egyszerű hozzávalók – különleges fűszerezéssel

 

Ha pedig az ember eljátszik a gondolattal, miként is lehetne feldobni, átalakítani ezt az egytálételt, érdemes más konyhákban is körülnézni! Az amerikai konyha egyik igen figyelemre méltó szegmense a déli Louisiana Állam francia bevándorlók által meghonosított, egyszerű hozzávalókra épített, rusztikus konyhája, az úgynevezett cajun [kedzsön] konyha, amely eredetileg túlnyomórészt a jazz fővárosában, New Orleansban volt igazán népszerű. A fogalom az 1980-as években kezdett elterjedni, és a 20. század végétől vált igazán ismertté világszerte. Pikáns és fűszeres ételekre épül, elsősorban a helyi hozzávalókra, jelentős szerepet kapnak benne a szabad téren készített grillezett húsok, a BBQ-fogások, rákok, halak, zöldséges egytálételek. A fűszerezésben a francia és a déli hatások ötvöződnek.

 

Ha az illatok is csatolhatók lennének a cajun fűszerkeverékhez…
Ha az illatok is csatolhatók lennének a cajun fűszerkeverékhez…

 

Ma már nagyobb élelmiszerüzletekben, fűszer- és delikát boltokban nálunk is beszerezhető a cajun fűszerkeverék, amely jórészt őrölt pirospaprikából, hagymából, fokhagymából, kakukkfűből, oregánóból, sóból, borsból, római köményből, chiliből áll.

Markáns, nagyon gazdag fűszerkeverék, amely zöldséges és húsos fogásokhoz egyaránt remekül használható.

Ezt a fűszert használtam ahhoz az egytálételhez, amely a magyar, a mediterrán és az amerikai dél ízvilágát egyaránt ötvözi – kezdők számára sem okoz nehézséget az elkészítése, ráadásul gyorsan és olyan hozzávalókból tálalható, amelyek szinte mindegyike kéznél van. Igazi, rusztikus fogás, izgalmas ízekkel – az összetevőket egységesen kisméretűre daraboltam, de aki nagyobb darabokra vágyik, nyugodtan vághatja hasábokra is mindegyiket!

Cajun fűszeres krumpliegytál

 

Igazi rusztikus fogás, aminek nem lehet ellenállni!
Igazi rusztikus fogás, aminek nem lehet ellenállni!

 

Hozzávalók 4 személyre:
½ kg krumpli
4 db kisebb méretű sárgarépa (kb. 30 dkg)
3-4 db lucullus paradicsom
1 kisebb csokor újhagyma
5-6 db szárított paradicsom
½ l zöldségleves
2 teáskanál cajun fűszerkeverék
1 evőkanál olívaolaj

Elkészítés: A zöldségeket tisztítás után egységesen 1 cm-es darabokra vágtam, a hagymát finomra aprítottam. Egy nagyobb edényben az olajon üvegesre pirítottam a hagymát, erre dobtam a krumpli és paradicsomkockákat (a szárítottat és a frisset egyaránt). Megszórtam cajun fűszerrel, alaposan átforgattam, mikor a paradicsom kezdte kiengedni a levét, hozzáadtam a sárgarépát, majd felöntöttem a levessel. Fedő alatt lassú tűzön kb. 25 perc alatt készre főztem. A levéből ugyan vesztett egy keveset, de kellemesen besűrűsödött.

 

Újramelegítve még inkább összeérnek az ízek!
Újramelegítve még inkább összeérnek az ízek!

 

A pikáns fűszerek nagyszerű egyensúlyt alkotnak a paradicsommal, a krumplival és a sárgarépával – nem is kell hozzá más, mint néhány szelet friss kenyér!

 

 

Ajánlott tartalmak

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.