Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Céklás zöldségleves házi nokedlivel - Zsolttól

Ezen a héten egy fantasztikus céklás zöldséglevest ajánlok azok figyelmébe, akik már unják a hagyományos zöldségleveseket. Savanykás íze miatt nem csak tápláló, de frissítő, üdítő élményt is nyújt.
Pár gondolat a cékláról

Ez a magas kálium tartalmú, kiváló vérképző növény nem csak savanyított verzióban, salátaként fogyasztható. Főzhetünk belőle levest, főzeléket, vagy szarvasgombával és meggyel akár lekvárt is, vagy kiránthatjuk. Ehhez egészben, héjában addig kell főzni a gumókat, amíg át bírjuk szúrni egy hurkapálcával, kicsit maradhat roppanós, az nem baj, sőt. Még melegen pucoljuk meg (úgy könnyebb), 1 cm-es karikákra vágjuk, lisztbe, majd sűrű palacsintatésztába mártjuk, végül durvára őrölt mandulába forgatjuk, és bő olajban aranysárgára sütjük. Kínálhatunk mellé finomfőzeléket vagy tartármártást.

Céklás zöldségleves házi nokedlivel

Hozzávalók 4 személyre:
10 dkg vaj
2 szál zöldhagyma
2 gerezd fokhagyma
7 dkg sárgarépa
3 dkg zeller
7 dkg karalábé
5 dkg brokkoli
3 fej gomba
10 dkg zöldborsó
1 liter zöldségleves
3 dl céklabefőtt
1 csokor petrezselyem
4 evőkanál tejföl
A nokedlihez:
3 evőkanál liszt
1 tojás
2 csipet só
1 csipet szerecsendió

Elkészítés: 1. Az apró kockára vágott zöldségeket megdinszteljük a vajon, felengedjük a zöldségleves alappal, sózzuk, fűszerezzük, addig főzzük, míg a zöldségek megpuhulnak.

2. Amíg a leves fő, felteszünk egy lábosba vizet a nokedlihez.

3. A nokedli hozzávalóit fakanál segítségével simára keverjük (hólyagosra verjük), majd a forrásban lévő, sós vízbe szaggatjuk vágódeszkáról egy kés segítségével.

4. Ha felforrt, még egy percig főzzük, leszűrjük, hideg vízzel leöblítjük, és 2 evőkanál olajjal összeforgatjuk.

5. Ha a zöldségek megpuhultak, hozzáadjuk a szintén apró kockára vágott céklabefőttet a levével együtt, összeforraljuk.

6. Forrón tálaljuk a nokedlivel, friss, finomra aprított petrezselyemmel díszítjük. Tálaláskor ízlés szerint tejfölt vagy tejszínhabot adhatunk hozzá.


A leves készítésénél fontos, hogy a céklát csak a végén rakjuk a levesbe, hogy az élénk színe megmaradjon, különben ha sokáig főzzük, bebarnul. A leveshez ajánlom a kész üveges céklasalátát, ami savanykás ízével még jobban feldobja a levesünket. Hasonló orosz specialitás a borscs, csak abba még káposztát is főznek. Azt is próbálják ki, érdemes!


Nokedli vagy galuska?

A nokedli és galuska között a különbség az, hogy a nokedli sok tojással simára dolgozott tészta, amit deszkáról szaggatunk a levesbe, míg a galuska kevesebb tojással és víz hozzáadásával készül, nem teljesen kidolgozott, lágy tészta, amit így könnyebb galuskaszaggatóval kiszaggatni a forró vízbe.

 

Ezek is érdekelhetnek

Friss