Klasszikus paprikás krumpli lecsókolbásszal recept
Klasszikus paprikás krumpli lecsókolbásszal
Sárgaborsóleves füstölt hússal recept
Sárgaborsóleves füstölt hússal
Mátrai borzaska recept
Mátrai borzaska
Spenótfőzelék fokhagymásan recept
Spenótfőzelék fokhagymásan
Rántott karfiol recept
Rántott karfiol
Édes bundás kenyér (french toast) recept
Édes bundás kenyér (french toast)
Holstein szelet recept
Holstein szelet
Ünnepi francia pirítós recept
Ünnepi francia pirítós
Retró kókuszkocka recept
Retró kókuszkocka
Tartármártás házi majonézből recept
Tartármártás házi majonézből
Csokis muffin  recept
Csokis muffin
Túróval töltött zsemle recept
Túróval töltött zsemle
Kijevi csirkemell rizibizivel  recept
Kijevi csirkemell rizibizivel
A legfinomabb sütőtökkrémleves recept
A legfinomabb sütőtökkrémleves
Pozsonyi kifli recept
Pozsonyi kifli
Hagyományos tejes kifli  recept
Hagyományos tejes kifli
Káposztás tészta egyszerűen recept
Káposztás tészta egyszerűen
Klasszikus stíriai metélt  recept
Klasszikus stíriai metélt
Aranygaluska vaníliasodóval  recept
Aranygaluska vaníliasodóval
Hagyományos kókuszkocka recept
Hagyományos kókuszkocka
A nyári hőség magával hozza a citrom mértéken felüli használatát. Folyamatosan készülnek a limonádék, a citromfagylaltok, a frissen grillezett hús is megkívánja a citromot, sőt a jobb salátaöntetekben is mind ott rejlik egy-egy citrom leve. A desszert fronton azonban a citrom karrierje nem ér véget a sorbet-nál, hanem a franciák által igen kedvelt citromtortában teljesedik ki igazán.

Nem tudni biztosan, hol és mikor született meg az omlós tésztában rejtett étel, azaz a pite, de egy bizonyos: már az egyiptomiak idejében ismert volt a tésztában sütés, s az ókori rómaiak – görög közvetítéssel – már kóstolhatták a mézes kecskesajttal töltött rozspitét.

 

Krémes citromtorta édes tejszínhabbal
Krémes citromtorta édes tejszínhabbal

 

Az igazi, sütemény típusú piték azonban csak a 16. században jelentek meg. Amíg az angoloknál az almával töltött pite vált igen népszerűvé, addig a franciáknál a citromtorta aratott babérokat. A siker azóta is töretlen, a citromtorta egész Franciaországban a mai napig a bisztrók sztárja, hiszen az édes kéregben megbújó tejszínes, fanyar krém ellenállhatatlan.

 

Finom krémmé sült a citromos töltelék
Finom krémmé sült a citromos töltelék

 

A citromtorta nem kizárólag francia találmány, a mediterrán országok többségében található valami hasonló, citrommal készített édesség, mégis a tarte au citron (ejtsd: tárt o szitron) vált a műfaj etalonjává. A Mentonban évenként megrendezésre kerülő citromfesztiválon nem csak a Cote d''Azurön érő citrusokat éltetik, hanem a citromból készített süteményt is. A karnevál 1896 óta létezik, azóta februárban a dél-franciák megemlékeznek a csodálatos citromukról, és finomabbnál finomabb citromtortákat készítenek a karnevál örömére.

 

Falatnyi citromtortákat is készíthetünk megfelelő formával
Falatnyi citromtortákat is készíthetünk megfelelő formával

 

A citromtorta elkészítése nem túl bonyolult, a titka csupán annyi, hogy jó minőségű alapanyagokból kell dolgozni. A torta alapját egy vajjal készített omlós tészta adja, erre kerül a tejszínes krém, amiben a citrom héján kívül annak leve is fontos szerepet játszik. Az így kapott krém ugyan kellően savanyú, de ezen a cukor mennyiségével, illetve a kész süteményhez kínált tejszínhabbal vagy gombócnyi fagylalttal finomíthatunk. Igaz, a torta titka pont ebben a savanyúságban, frissességben rejlik.

 

Édes sült tojáshab is borítja a citromtortát
Édes sült tojáshab is borítja a citromtortát

 

A kész tortát ehetjük melegen, vagy kihűtve is kínálhatjuk. Mindkét esetben izgalmas és merőben eltérő ízekben lesz részünk. A melegen kínált sütemény kréme lágyabb, íze markánsabb, a hűtött torta rezgősebb tartalommal bír, és a fanyarságát is szabályozza a hűtőben nyert hőfoka.

Az igazán fanatikusok a francia citromtortánál nem elégszenek meg a tésztába rejtett héjjal és annak levével, hanem a torta tetejét szirupban kifőzött citromkarikákkal dekorálják. Az így elkészített, lecsöpögtetett karikákat minden esetben a tálalás előtt rendezzük el a kihűlt tortán. Az eredmény egy igazán esztétikus és tökéletesen nyárra szabott desszert lesz.

Népszerű a habcsókos változata is. Porcukorral keményre vert tojásfehérjével díszítik, borítják a majdnem készre sült citromtorta tetejét, majd a habot rászárítják a sütőben. Ettől légies lesz a sütemény, és persze a savanyúságot is ellensúlyozza a habcsókká sült tojásfehérje.

A tortát gazdagíthatjuk különféle gyümölcsökkel is, leggyakrabban áfonyával vagy málnával, illetve ribizlivel szokták megszórni a krémet. Az így kapott sütemény íze kicsit gazdagabb, többféle aromával és széles savanyúságskálával büszkélkedhet.


Tarte au Citron

 

A citromtorta az egyik legnépszerűbb francia desszert
A citromtorta az egyik legnépszerűbb francia desszert

Hozzávalók:

A tésztához: 
25 dkg finomliszt 
17,5 dkg vaj 
2 dkg nádcukor 
1 tojás 
2 evőkanál víz

A töltelékhez: 
2 tojás 
10 dkg nádcukor 
1,5 dl főzőtejszín 
2 citrom reszelt héja és kifacsart leve 
5 dkg vaj

Elkészítés: A tésztához a lisztet a hideg vajjal elmorzsolom, hozzáadom a tojást és a vizet, homogén tésztává gyúrom. A kész tésztát fóliába bugyolálom, és egy órára a hűtőbe teszem. Amíg hűl a tészta, addig kikeverem a krémet és előmelegítem a sütőt 190 fokra.

A tésztát vékonyan lisztezett deszkán kinyújtom, pitetálba fektetem, széleit levágom, majd beleöntöm a citromos krémet. A tortát addig sütöm, amíg a krém összeáll és szépen megszínesedik.

 

Ajánlott tartalmak

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.