Káposztás tészta egyszerűen
A legfinomabb sajtos-tejfölös lángos
Krémes spenótfőzelék
Klasszikus császármorzsa baracklekvárral
Zsemlegombóc
Tárkonyos csirkeraguleves
Finomfőzelék
Farsangi szalagos fánk
Mákos guba
Hagymás rostélyos
Vadas marha
Kijevi csirkemell rizibizivel
Rakott zöldbab darált hússal
Dödölle - az eredeti recept
Kínai szezámmagos csirke
Epres blondie
Gőzgombóc vaníliasodóval és mákkal
Klasszikus grízgaluska leves
Klasszikus kuglóf
Csupacsokis brownie
E heti receptemmel sem óhajtom megváltani a világot – közreadásával csupán a kedvcsinálás a célom, ha netán rég szerepelt volna már kedves Olvasóm étlapján a császármorzsa, népszerű nevén smarni. Itt a remek alkalom eme aranyló, „édes omlett” elkészítésére – egyszerű és nagyszerű!

Illetve dehogy egyszerű! – mármint igazságot tenni a búzadarára, a lisztre, illetve a kettő keverékére esküszők táborai között. A búzaőrlemény ugyanis alapvető összetevője ennek a Monarchia idejéből származó édességnek. De azt hiszem, nem is kell igazságot tenni: mindenki készítse csak a saját ízlésének megfelelően. Nálam a búzadara a favorit, de hogy ne legyen sértődés, a kistesóból, azaz lisztből is teszek néhány kanálnyit a smarniba. :)

Az elkészítése viszont tényleg egyszerű – lássuk csak...!

Hozzávalók 3 személyre:

20 dkg búzadara
4 dkg finomliszt
szűk 5 dl tej (2,8%-os zsírtartalmú)
5 tojás szétválasztva
20 dkg kristálycukor
1 csomag vaníliás cukor
reszelt citromhéj
pici só
a sütéshez 7 dkg vaj
A tálaláshoz:
vaníliás porcukor, lekvár vagy szörp (de kombinálhatók is; most jutott eszembe, hogy darált mákkal sem lehet rossz!)

 

Tojáshéjas csendélet (olaj, vászon, 12x4 cm) :)
Tojáshéjas csendélet (olaj, vászon, 12x4 cm) :)

Elkészítés: A nehezével kezdjük: a kimért búzadarát szemenként(!) válogassuk át. (Most szinte látom, ahogy Olvasóm megrökönyödve nézi a monitort... – természetesen semmit nem kell válogatni, ez csak egy pistucos vicc volt.)

Szóval egy jó nagy edényben vegyítsük el a darát a liszttel, azután öntsük fel a tejjel, és csomómentesen keverjük el. Időnként átforgatva pihentessük egy óra hosszat, ezalatt a keverék megissza a tejet.

Addig keressük meg a ház legnagyobb átmérőjű serpenyőjét (lehetőleg teflonbevonatú legyen), merthogy ebben fogjuk majd sütni a smarnit. Én egy 27 cm-es, 5 cm oldalmagasságú palacsintasütőben készítem – ebbe éppen belefér a nyers tészta. Lapos, széles fazonú, nem leragadós edény is jó, illetve egyszerre két serpenyőben, végső esetben két részletben is süthető. Forduljanak csak Pistuchoz tanácsért, na.

Szükség lesz még edényekre, habverőre, a teflonra tekintettel fakanálra vagy falapátra. Ha mindezzel megvagyunk, s időnk, mint a tenger, ellenőrizzük a lekvárkészletet, tereljük egybe a porcicákat vagy lessük meg, ki járt éjszaka a szomszédnál. Eltelik az az egy óra...!

 

A fordítottedény-próba: úgy tartják, akkor jó a felvert fehérjehab, ha megfordítva nem esik ki az edényből. Ezek szerint most jól csináltam. :)
A fordítottedény-próba: úgy tartják, akkor jó a felvert fehérjehab, ha megfordítva nem esik ki az edényből. Ezek szerint most jól csináltam. :)

 

Keverés és verés

(Tegyünk lángterelőt [platnit] a legnagyobb gázrózsa fölé MOST, és gyújtsuk be alatta a gázt! – a villanytűzhelyt kicsit később is ráérünk bekapcsolni.)

Az ügyesen szétválasztott tojások sárga szekcióját a cukorral, vaníliás cukorral és az evőkanálnyi reszelt citromhéjjal habosra kavarjuk (5 perc), majd a tejes búzadarához öntjük, s elkeverjük. A tojásfehérjét szűk kávéskanálnyi sóval kemény habbá verjük, és beleforgatjuk a sárgájás-darás masszába.

 

Itt még csak császárhab
Itt még csak császárhab

 

A serpenyőben felolvasztjuk a vajat, és máris a sütés kapujához érkeztünk. Mély lélegzetet veszünk (ez ingyen van), és a serpenyőbe öntjük a császármorzsa keveréket. Kicsit hígnak tűnhet a massza, de nem kell megijedni, szépen bemorzsásodik majd. Hogy ez minél előbb bekövetkezzék, végig nagy lángon, folyamatosan kevergetve süssük, a felül lévő híg masszát igyekezzünk alulra forgatni. Ha már kezd összeállni, a fakanál (-lapát) élét használva segítsünk császárunknak az egybefüggő darabok aprításában.

 

A morzsásodás kezdete
A morzsásodás kezdete

 

 

A tálalás előtti percek
A tálalás előtti percek

 

Nincs light verzió

Ha egyszerre sütjük az egészet, mintegy negyed óra-húsz perc múlva fogyasztás közeli állapotba kerül a smarnink. Akkor a legfinomabb, ha sercegősre sül, azaz szépen megpirult darabok is vannak benne – elégetni persze nem kell.

A kisült smarnit azonnal tálaljuk. Persze nem „csupaszon”, hiszen ez mégiscsak egy császári eledel. Legalább vaníliás porcukrot hintsünk rá! Mi még gazdagítjuk ezenfelül málna- vagy vegyes gyümölcslekvárral.
Tényleg felséges desszert. Fenség, mint hű alattvalója, kaphatnék repetát?

 

Hoppácska, a lekvár lemaradt (de csak a képekről)!
Hoppácska, a lekvár lemaradt (de csak a képekről)!


 

 

Ajánlott tartalmak

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.