Elronthatatlan kocsonya  recept
Elronthatatlan kocsonya
A legfinomabb sütőtökkrémleves recept
A legfinomabb sütőtökkrémleves
Gesztenyés bejgli recept
Gesztenyés bejgli
Hagymás rostélyos  recept
Hagymás rostélyos
Klasszikus linzer recept recept
Klasszikus linzer recept
Kozáksapka recept
Kozáksapka
Krémes spenótfőzelék recept
Krémes spenótfőzelék
Paradicsomos lencseleves recept
Paradicsomos lencseleves
Mézeskalácsos kuglóf recept
Mézeskalácsos kuglóf
Hagyományos kókuszkocka recept
Hagyományos kókuszkocka
Csokis muffin  recept
Csokis muffin
Pozsonyi kifli recept
Pozsonyi kifli
Mézes-mustáros csirkemell recept
Mézes-mustáros csirkemell
Amerikai káposztasaláta (Coleslaw) recept
Amerikai káposztasaláta (Coleslaw)
Édes bundás kenyér (french toast) recept
Édes bundás kenyér (french toast)
Mátrai borzaska recept
Mátrai borzaska
Rántott karfiol recept
Rántott karfiol
Káposztás tészta egyszerűen recept
Káposztás tészta egyszerűen
Retró kókuszkocka recept
Retró kókuszkocka
Túróval töltött zsemle recept
Túróval töltött zsemle
Ha van, amit az osztrák konyhából érdemes átemelni, akkor az a császármorzsa. A Ferenc József által rajongásig szeretett desszert méltó zárása lehet egy vasárnapi ebédnek, de hét közben is megérdemelhetünk egy-egy serpenyőnyi smarnit.

A bajor konyhában régóta létezik egy - az omletthez hasonlatosan készített- serpenyős édes tészta, ami jó eséllyel a Ferenc József által kedvelt desszert előképe. A császári csemege viszont valóban az osztrák császár és magyar király háza táján született, bár az eredetmondák alaposan eltérnek, a lényeg az, hogy az édesszájú császár és az ügyes szakács együttesen maradandót alkottak, megszületett a könnyed, tojásfehérjével lazított, serpenyőben sütött édes tészta, ami porcukorral és lekvárral kínálva az igazi.

Hagyományosan baracklekvárral és porcukorral esszük a császármorzsát
Hagyományosan baracklekvárral és porcukorral esszük a császármorzsát

A palacsintatészta alapon nyugvó étel elkészítése nem igényel túl sok gyakorlatot, tulajdonképpen egy tojásban gazdag, tejjel készített tészta az alapja, ahol a tojások fehérjét kemény habbá verik, így forgatják bele a tésztába, majd a tésztát egyben öntik bele a forró, vajas serpenyőbe.

Ezután már csak várni kell, hogy - közepes lángon - a tészta alaposan átsüljön, majd fakanállal négy részre kell metszeni a tésztát, a darabokat egyesével átforgatni, a megsütni a vastag palacsinta túlsó felét is. A tészta természetesen kedvünk szerint turbózható. A serpenyőbe kerülést követően, a még folyós tésztát megszórhatjuk konyakba, rumba vagy épp teába áztatott mazsolával vagy más aszalt gyümölccsel, de vékonyra szelt körte, reszelt alma vagy bogyós gyümölcsök is kerülhetnek bele.

A smarnit feldobhatjuk mazsolával, aszalt gyümölcsökkel vagy magokkal is
A smarnit feldobhatjuk mazsolával, aszalt gyümölcsökkel vagy magokkal is

Amikor már megfordítottuk a tésztát, s érezhetően kezd átsülni a másik oldala is, akkor egy fakanál vagy spatula segítségével apróbb rögöket farigcsálunk belőle Jó megoldás, ha mindig megfelezzük a tésztánkat, egészen addig, amíg harapásnyi falatokat nem kapunk. Ezeket jól átforgatjuk, s addig sütjük, amíg egyik-másik darab ropogósra nem sül. Az igazán jó császármorzsában vannak omlós és ropogós falatok is.

CSÁSZÁRMORZSA VARIÁCIÓK- 25 GYORS RECEPT! >>>

Végezetül tányérra porciózzuk, megszórjuk porcukorral és házi baracklekvárral kínáljuk. A porcukrot – például az almás morzsa esetében – keverhetjük fahéjjal és a baracklekvár helyett is kínálhatunk bármilyen más, szívünknek kedves gyümölcslekvárt, gyümölcsragut.

Ajánlott tartalmak

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.