Profiterol alaprecept recept
Profiterol alaprecept
Mátrai borzaska recept
Mátrai borzaska
Brokkolikrémleves, ahogyan mi szeretjük recept
Brokkolikrémleves, ahogyan mi szeretjük
A legjobb palacsintatészta recept
A legjobb palacsintatészta
Krémes spenótfőzelék recept
Krémes spenótfőzelék
Sárgaborsóleves füstölt hússal recept
Sárgaborsóleves füstölt hússal
Egyszerű pizzatészta recept
Egyszerű pizzatészta
Mézes-mustáros csirkemell recept
Mézes-mustáros csirkemell
Legényfogó leves recept
Legényfogó leves
Paprikás csirke recept
Paprikás csirke
Finomfőzelék recept
Finomfőzelék
Klasszikus stíriai metélt  recept
Klasszikus stíriai metélt
Madártejszelet recept
Madártejszelet
Klasszikus kelkáposzta-főzelék recept
Klasszikus kelkáposzta-főzelék
Tápiókapuding erdei gyümölcsökkel  recept
Tápiókapuding erdei gyümölcsökkel
Mákos guba  recept
Mákos guba
Minestrone recept
Minestrone
Rakott zöldbab darált hússal recept
Rakott zöldbab darált hússal
Egyszerű rakott kel recept
Egyszerű rakott kel
Hagyományos resztelt csirkemáj recept
Hagyományos resztelt csirkemáj
Alapételek

Csemege és gyógyszer: 7 nyomos érv, miért ne dobd ki a tökmagot - így pörköld meg!

tökmag
Az őszben az egyik legjobb dolog a sütőtök: isteni finomságokat készíthetünk belőle. Ám a tökmagot sem érdemes kidobni, eláruljuk, hogy miért!

1. Vitaminokban gazdag!

E-, F-, B1-, B2-, B6-, D-vitamin-tartalma miatt a tökmag gyulladásgátló hatású, ezáltal erősíti az immunrendszert.

2. Antioxidánsokat tartalmaz

A tökmag szelént és Koenzim-Q-t tartalmaz, amelyek a szervezetünkben lassítják az öregedési folyamatokat, mivel megkötik a szabadgyököket.

3. Férfiaknak ajánlott!

A tökmagban lévő delta-7 fito-szterol antibakteriális és vizelethajtó hatása miatt segíti a húgyutak átmosását, fertőtlenítését. Jótékonyan hat a prosztata működésére.

4. Védi az érfalakat

A koleszterinre szüksége van a szervezetünknek a sejtfalak felépítéséhez. A tökben lévő telítetlen zsírsavak óvnak az érelmeszesedéstől, sőt, a tökmagolajnak infarktus megelőző hatása is ismert.

5. Vérszegényeknek is fogyasszák!

Nátrium, kalcium, szelén, vas, cink és magnézium tartalma miatt vérszegényre is remek gyógyír a tökmag, ahogy rendszeres fogyasztásával a csontritkulás is megelőzhető.

6. Segíti a sebgyógyulást!

A tökmagból készített olaj a magas E-vitamin tartalma miatt segíti és gyorsítja a sebek gyógyulását.

7. A székrekedés ellenszere

A tökmag olajtartalma és magas rosttartalma miatt hatásos székrekedés ellen is!

Így pörköld TÖKÉLETESRE!

  • Mosd le a tökmagokat a tök húsától. Utána áztasd be a magokat, hogy tökhúst alaposan eltávolítsd.
  • Érdemes a vizet, amelyben áztatod a tökmagokat, megsózni, mert a sós víz inaktiválja azokat az enzimeket, amelyek irritálhatják a gyomrot. Ráadásul a sós víz abban is segít, hogy minél több vitamin felszabaduljon a magból.
  • Áztatás után terítsd szét a tökmagokat egy konyhai törlőn és hagyd száradni.
  • Locsold meg olajjal (vagy vajjal) a magokat.
  • Enyhéz sózd meg, és ízlés szerint fűszerezheted is: pirospaprikával, borssal, fokhagymaporral, csiliporral is. Ezen a téren kiélheted a kreativitásodat!
  • Készítheted édesen is: fahéjjal, szerecsendióval, porcukrral.
  • Előmelegített sütőben, 180-200 fokon 5-10 perc alatt aranybarnára sütjük.

Ajánlott tartalmak

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.