Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Csíkos csokitorta

default user icon
MME
A csokoládéra mindenki ugrik, vagyis ha csokis desszertet készítünk, biztosak lehetünk abban, hogy teljes sikert aratunk.

A csokitortáknak ezernyi változata létezik, ha jól emlékszem, akkor a Mindmegettén a csokis kenyértorta és a brownie receptem csokis, ja, és a Mindmegette-torta!

Ez a mostani csíkos variáció igen látványos, nagyon csokis, és persze van benne egy kis játék is a fűszerekkel…

Csíkos csokitorta

Hozzávalók:
12,5 dkg vaj
25 dkg liszt
7,5 dkg porcukor
1 rúd vanília
2 tojássárgája
bab a sütéshez

Az étcsokis krémhez:
30 dkg étcsoki
3,75 dl tejszín
3 szem kardamom
1 evőkanál édesgyökér-por

A fehércsokis krémhez:
20 dkg fehércsoki
1 dl tejszín
8 dkg tejföl

Elkészítés: A tésztához a vajat, a lisztet, a porcukrot, a vanília kikapart belsejét 2 evőkanál vízzel tésztává gyúrjuk, fóliába csomagoljuk, és 1 órát pihentetjük.

Két sütőpapír között kinyújtjuk a tésztát, 28 centis tortaformába tesszük, megszurkáljuk, sütőpapírral befedjük, rászórjuk a babot, és 200 fokon 8 percig sütjük, majd leszedjük a papírt és a babot, és további 12 percig sütjük, majd hagyjuk kihűlni.

Az összetört étcsokoládét felolvasztjuk a tejszínnel gőz fölött, hozzáadjuk a mozsárban megtört kardamomot és az édesgyökeret, majd a kihűlt tésztára öntjük, hagyjuk dermedni 30 percet.

A fehércsokit is összetördeljük, majd a tejszínnel gőz felett felolvasztjuk, levesszük a tűzről, majd habverővel belekeverjük a tejfölt, majd az étcsokis rétegre öntjük. 2 órát pihentetjük, majd tálaljuk.

A recept természetesen elkészíthető kardamom és édesgyökér nélkül is, de néha jó játszani egy kicsit az ízesítéssel.

Édesgyökér

Az édesgyökeret kevesen ismerik, pedig jó hatása van a szervezetre. Nevezik cukorkórónak vagy lakritz-nek is,  ami a medvecukor egyik fő alapanyaga, ízesítője volt (ma már inkább ánizzsal ízesítik). Európában, ahol az édesgyökér gyakoribb, még most is ebből készül. Magyarországon Békés és Csongrád megyében még vadon is megterem.

Por formájában beszerezhető delikát boltokban vagy a patikákban, zsigeri zsír (bél, vese, szív, érrendszer zsírosodása), rossz koleszterin csökkentő hatása miatt a gyógyászatban is használják. Amerikában rákgyógyászati kutatásokban vizsgálták. Olyan embert is ismerek, aki cigarettázás helyett ezt rágcsálja, egész nap lóg a szájában… Szóval íze és jótékony hatása miatt is érdemes kipróbálni!

Torta sósan és édesen

A torta általában lapos és kerek formájú, lehet sós vagy édes ízesítésű. A sós tortákat általában előételként szolgálják fel az éttermekben, de zöldségszezonban gyorsan összedobhatunk zöldségtortákat, akár uzsonnára vagy könnyű vacsorára. Ilyenek a flanok, quiche-ek, vagy a pissaladiere és a pizza, ezekhez használhatunk hagymát, spárgát, sajtot, paradicsomot, spenótot feltétek. Ezek a specialitások helyenként változnak, számtalan recept ismert a középkor óta.

A töltelékkel együtt sülő torták általában linzer-, esetleg leveles tésztából készülnek; a félig sütött aztán megtöltött sütemény morzsolt vagy omlós. Léteznek fordított torták is, amelyeknek egyik példája a Tatin torta; az ún. „elszászi” torták amelyeknek a tetejét a töltelékre helyezett tésztaráccsal díszítik.

Ezek is érdekelhetnek

Friss