Tex Mex
A Tex Mex kifejezés is terjedőben van, több olyan éttermet találni, mely nem a tradicionális mexikói, hanem a jóval populárisabb amerikás mexikói ételeket kínálja. A Tex-Mex jelentése a Texas és Mexikó helynevekre utal, olyan ételeket takar, melyeket a mexikói őslakosok vittek az USÁ-ba, de ott átalakultak. A Tex-Mex a gasztronómián kívül zenében, táncban is megjelenik.
Chili con carne
A chili con carne (ejtsd: csilikonkárne) a spanyol „chile con carne” kifejezésből módosult, melynek pontos jelentése paprika hússal. Valószínű, hogy az aztékok és a maják is fogyasztottak valami hasonlót, ezért sokan mexikói ételnek tartják, de vitathatatlan, hogy Mexikóban szinte kizárólag a turistákra szakosodott éttermekben kapni. Főzik viszont cserébe a világ minden táján, globalizálódott világunk szinte minden nagyvárosában, az amerikai gyorséttermekben. Talán a leghelyesebb úgy fogalmazni, hogy a csili egy amerikai étel mexikói gyökerekkel.
Miért jó?
Családi összejövetelek, házibulik sztárja, mert könnyű elkészíteni, jól lehet rá inni, gyorsan kész és jól viseli az állást is. Ez egyes csiliszakértők szerint kimondottan jót tesz neki.
Közhely, de igaz, nagyon fontos a jó alapanyag, ne álljunk neki csilit készíteni löncshús konzervből. Válasszuk inkább az igazi marhahúsos variációt.
Mi kell hozzá?
A hozzávalók fajtáinak bemutatása előtt le kell szögeznünk, hogy a variációk száma végtelen. Van, ahol bab nélkül készül, sok helyen a kukorica tabu, eltérések lehetne a chilipaprika fajtájában, a hús típusában, a fűszerekben és darabolási metódusában…
A hús lehet marha, sertés, borjú, vad, de van szárnyas és igen, halas chili is létezik. Természetesen hús nélkül is készítik, ez a chili sin carne.
A chiliparika lehet friss, szárított vagy szósz.
A megpirított hús felöntésére használhatunk: marhahúslevest, alaplevet kockából, sört, vörösbort, sőt sokan kávét is tesznek bele. A tej is enyhítheti a csípős ízt.
Általában van benne paradicsom, de kerülhet bele kukorica is.
Fűszerekből kerüljön bele só, bors, hagyma, fokhagyma, babérlevél. római kömény, oregáno, (barna)cukor és igen, nem „nyomdahiba”: sokan kevés csokoládéval és fahéjjal bolondítják meg a chili con carnét.
Mivel tálaljuk?
Reszelt sajttal, sós keksszel, tortilla csipszet beletűzve.
Burgonyába töltve, rizzsel, sőt Cincinatti-ben spagettivel.
Kenyérrel. Kukoricakenyérrel.
Tejfölösen.
Friss korianderrel vagy petrezselyemmel.
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.