Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Csirkemell fehérboros aszalt gyümölcsökkel

45 perc
mester
átlagos
Hozzávalók

Elkészítés

Elkészítés: A csirkemelleket felszeletelem, sózom, picit klopfolom, majd lisztbe forgatom.

1 evőkanál vajat felolvasztok, rácsurgatok 1 evőkanál mézet, amit világosra pirítok (azaz enyhén karamellizálok). Beleszórom a diót, majd fél perc óvatos pirítás után (könnyen megég) 1 teáskanál lisztet. Ezt is pirítom egy egészen kicsit, míg megsárgul. Felöntöm a borral, ha kell, pici hideg vízzel is lazítom, csomómentesre keverem, és beleszórom a gyümölcsöket. 5-6 percig lassú tűzön rotyogtatom, beleöntöm a tejszínt, kissé sózom, megszórom a gyömbérrel, a szerecsendióval és egy pici fahéjjal, majd félrehúzom a tűzről. Akkor készül el, amikor nagyon sűrű állaga lesz (a tejszín sűríti be).

A csirkemelleket forró olaj és vaj keverékében hirtelen kisütöm, majd rálocsolom a maradék 0,5 dl bort, 1 teáskanál mézet, és párolom úgy 5 percig, amíg újra zsírjára sül.

Forrón tálalom, a csirkemellekre halmozott aszalt gyümölcsökkel.
Mazsolás-mandulás rizs illik hozzá.

Megjegyzés

Az étel jellegzetességét a fűszerezés adja, de a szerecsendió és a gyömbér is intenzív ízű, csak óvatosan... A fahéj - ha nem visszük túlzásba - külön nem érezhető, harmonikusan összeolvad a többi ízzel. - Adria23

Ezek is érdekelhetnek

Friss