Klasszikus kelkáposzta-főzelék recept
Klasszikus kelkáposzta-főzelék
Rakott karfiol (a klasszikus recept) recept
Rakott karfiol (a klasszikus recept)
Töltött szalagos fánk (csokis, vaníliás, lekváros) recept
Töltött szalagos fánk (csokis, vaníliás, lekváros)
Klasszikus stíriai metélt  recept
Klasszikus stíriai metélt
Minestrone recept
Minestrone
Tápiókapuding erdei gyümölcsökkel  recept
Tápiókapuding erdei gyümölcsökkel
Krémes spenótfőzelék recept
Krémes spenótfőzelék
Szilvás gombóc hagyományosan recept
Szilvás gombóc hagyományosan
Egyszerű csilis bab recept
Egyszerű csilis bab
Rakott zöldbab darált hússal recept
Rakott zöldbab darált hússal
A legjobb palacsintatészta recept
A legjobb palacsintatészta
Hagyományos resztelt csirkemáj recept
Hagyományos resztelt csirkemáj
Egyszerű rakott kel recept
Egyszerű rakott kel
Paprikás csirke recept
Paprikás csirke
A legfinomabb sütőtökkrémleves recept
A legfinomabb sütőtökkrémleves
Profiterol alaprecept recept
Profiterol alaprecept
Sárgaborsóleves füstölt hússal recept
Sárgaborsóleves füstölt hússal
Brokkolikrémleves, ahogyan mi szeretjük recept
Brokkolikrémleves, ahogyan mi szeretjük
Legényfogó leves recept
Legényfogó leves
Mátrai borzaska recept
Mátrai borzaska
Az egyik legkiadósabb, sőt… legolcsóbb húsféle, mégis egészen elképesztő ízvariációkat kihozhatunk belőle. A lényeg a pácolás és a hozzá kínált szószok.

Januárban kicsit szorosabbra húzzuk a derékszíjat, nem mellesleg fogadalmakat teszünk, hogy könnyebb ételeket fogyasztunk, és kicsit odafigyelünk a formánkra is. A jó hír az, hogy a csirkeszárny mindezeknek megfelel.

Mutatós, omlós ízvariációk - kiadós változatban
Mutatós, omlós ízvariációk - kiadós változatban

Készíthetjük ebédre vagy vacsorára, de akár vendégvárónak is megfelel, hiszen néhány különlegesebb fűszerrel egészen megbolondíthatjuk ezt a sokszor értéktelennek tartott húsfélét. Látványosabb hatást érünk el, ha a szárnyakat kicsit megformázzuk úgy, hogy a szárnyvégeket levágjuk, a húst pedig a csonton felhúzzuk, tulajdonképpen mini combokat formázva…

Csirkeszárny háromféle szósszal

Vigyázat, csalok! Nem comb, hanem szárny!
Vigyázat, csalok! Nem comb, hanem szárny!

Hozzávalók:
12 darab csirkeszárny

A páchoz:
1 mokkáskanál római kömény
2 lime leve és héja
1 dl olívaolaj
3 gerezd fokhagyma
2 evőkanál méz

bors

A mártogatósokhoz:

A fokhagymáshoz:
1 lime leve és héja
1 dl olívaolaj
3 gerezd fokhagyma
2 evőkanál méz

bors
fél csokor snidling

A római köményeshez:
2 dl joghurt
1 teáskanál római kömény
fél gerezd fokhagyma

4 csepp citromlé

A citromoshoz:
1 tojás
2 dl étolaj
1 citrom leve és héja
1 citrom kifilézve
1 evőkanál dijoni mustár

Elkészítés: A páchoz a lime levét a lereszelt héjával, a mézzel, a szeletelt fokhagymával, a római köménnyel, sóval, borssal és az olívaolajjal összekeverjük. A csirkeszárnyakat az ízületeknél elvágjuk. A felsőszárny porcogós részét levágjuk, és a csont egyik végére húzzuk a húst, szép kerekre formáljuk. A csontot késsel megkapargatjuk, hogy fehér legyen.

A szárnyvégeket levágjuk...
A szárnyvégeket levágjuk...

A húst a csont mentén visszahúzzuk...
A húst a csont mentén visszahúzzuk...

És íme, a kis comb!
És íme, a kis comb!

A csontot érdemes lekapargatni, szebb lesz!
A csontot érdemes lekapargatni, szebb lesz!

A szárny többi részét akár levesbe is főzhetjük, de ugyanígy el is készíthetjük. Enyhén besózzuk, beleforgatjuk a pácba, és legalább 12 órát érleljük.

Bepácolva figyelnek a combnak álcázott szárnyak
Bepácolva figyelnek a combnak álcázott szárnyak

A római köményes mártogatóshoz a joghurtban elkeverjük a római köményt, a zúzott fokhagymát, a sóval és a citromlével ízesítjük.

A fokhagymás mártogatóshoz a lime levét a lereszelt héjával, a mézzel, a szeletelt fokhagymával, sóval, borssal és az olívaolajjal összekeverjük.

A citromos mártogatóshoz egy magas mérőpohárba ütjük a tojást, hozzáadjuk a mustárt, a citrom levét és héját, óvatosan elkezdjük önteni az olajat, miközben botmixerrel verjük a tálka tartalmát, hogy szép krémes majonézt kapjunk. Ha kész, a citromfiléket beletesszük, és még egyet-kettőt mixelünk rajta.

A szárnyakat kivesszük a pácból, beleállítgatjuk egy tepsibe, meglocsoljuk a páccal, és 180 fokos sütőben 12 perc alatt megsütjük.

A szárnyakat a mártogatósokkal tálaljuk.

A mártogatósokkal tovább játszhatunk az ízekkel, kombinációkkal!
A mártogatósokkal tovább játszhatunk az ízekkel, kombinációkkal!

Őszi Balázs
Őszi Balázs

A pácolást nem érdemes elhagyni, mert ettől sokkal omlósabb és aromásabb lesz a hús, a mártogatósokat pedig kedvünkre variálhatjuk. A fokhagymás szószt nem érdemes elhagynunk, mert szinte mindig ez a legnagyobb siker. A római köményt mindenképpen ajánlanám kipróbálásra, mert az egyik kedvenc fűszerem :) – de tényleg egészen különleges az ízvilága. Garantálom, hogy aki megkóstolja, függő lesz! A citromos mártogatóst pedig a frissessége miatt választottam ehhez a recepthez, remekül kiegészíti a húst és a másik kétféle mártogatóst.

De szabad a vásár, tetszés szerint bármilyen szósz kipróbálható a pipiszárnyakhoz. Mindig mondom, hogy a konyhában a kreativitás a legfontosabb!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.