Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Csodálatos cékla

default user icon
SB
Kóstoltad már a sült céklát? Ittál már céklás sárgarépalevet? Nyersen reszelve citromlével megvan? Céklás muffin étcsoki darabokkal? Céklás brownie? Fedezd fel, ha eddig csak ecetes céklát ettél!
Nagy Károly kedvence

Régi kedvenc a cékla, fogyasztották a babilóniaiak és a föníciaiak is. Az ókori Rómában is népszerű volt, Nagy Károly egyenesen kötelezővé tette a termesztését. Rokonságban áll a cukorrépával, és leveleit elnézve érthető, hogy rokona a mángold is. Közös ősük a tengerparti mángold, mely a Földközi-tenger és az Atlanti-óceán partvidékein nőtt vadon.

Cékla a piacon

Vásárláskor figyeljünk: héja ne legyen száraz, húsa legyen jó kemény. Ha a héja ráncos és be lehet nyomni, nem tanácsos megvenni. A főtt vagy nyers céklával való foglalatossághoz érdemes egyszer használatos gumikesztyűt húzni. Ez vékony, jól lehet vele dolgozni, és újra fel lehet használni, ha nem szakad el és jól elmossuk. A főtt céklát lehetőleg hámozzuk melegen.

Influenza ellen is

A sárgarépa- és az uborkalé mellett a céklalé az egyik legfinomabb zöldséglé, érdemes nátha és influenza idején hetente néhányszor megelőzés céljából fogyasztani, ha pedig már betegek vagyunk, igyunk belőle naponta három pohárral. Macskajajra is kiváló, hiszen detoxikál és tisztít. Célszerű gyümölcscentrifugát használni a zöldséglé kinyeréséhez, és ha lehet, italkészítésre használjunk bio céklát.

Vitaminokban és ásványi anyagokban, valamint kalciumban, foszforban, vasban, nátriumban, kénben is gazdag. Vérképző, a benne található nyomelemeket a szervezet kiválóan tudja hasznosítani. A céklában található egy boron nevű ásványi anyag is, mely bizonyított afrodiziákum.

Tippjeink céklára

Reszeljünk sárga- és fehérrépát, céklát, locsoljuk citromlével, isteni és egészséges saláta.
Megsütve mártogatós is lehet belőle, de szendvicskrémnek is kiváló. A céklás brownie is nagyon finom. A megmosott céklát kenjük be héjastól olívaolajjal, tekerjük alufóliába és süssük egy órán át közepes hőfokon. Hámozzuk meg, és együk kecskesajtos szendvicsben vagy köretként.

Céklachips

Hozzávalók:
3 közepes nyers cékla
olaj

Elkészítés: Meghámozzuk és megmossuk a céklát, majd nagyon vékony szeletekre vágjuk. Olajat forrósítunk, és a céklakarikákat hirtelen megsütjük, majd konyhai törlőpapírra szedjük, lecsepegtetjük.

Céklás mártogatós

Hozzávalók:
25 dkg főtt vagy sült cékla
2 evőkanál torma
1 dl tejföl
1 dl joghurt

Elkészítés: A sült céklához a céklát jól mossuk meg, és héjastul tekerjük alufóliába, miután megkentünk olívaolajjal. Kb. egy óra alatt sül puhára, a héját ezután könnyű leszedni. A megfőtt vagy megsütött céklát apróra vágjuk, hozzáadjuk a tormát, a tejfölt és a joghurtot, majd botmixerrel simára keverjük.

Csokis-céklás muffin

Hozzávalók:
2 nagy cékla (kb. 50 dkg)
1 és 3/4 csésze (26 dkg) liszt
fél csomag sütőpor
4 evőkanál holland kakaópor
1 csésze porcukor
2 tojás
1 dl olaj
1 dl tej

Elkészítés: A muffinformákat kivajazzuk. A céklát megmossuk, héjában megfőzzük. Hideg vízbe áztatjuk, hogy egy kicsit kihűljenek, majd meghámozzuk, daraboljuk, és botmixerrel összetörjük.
Összekeverjük a lisztet, a sütőport, a kakaóport, a porcukrot, hozzáadjuk a céklát, a 2 tojást felverve, az olajat, a tejet, majd összekeverjük. Tehetünk még bele étcsokidarabokat is. 180 fokon tűpróbáig sütjük, ami kb. 25 perc.

Céklás brownie

Hozzávalók:
12,5 dkg főtt cékla
12,5 dkg étcsokoládé
6 dkg vaj
10 dkg cukor
2,5 dkg kukoricakeményítő
fél kávéskanál sütőpor
2 dkg cukrozatlan kakaópor
5 dkg darált mandula
2 tojás
fél kávéskanál vanília-kivonat

Elkészítés: A főtt céklát meghámozzuk és pürésítjük. Gőz fölött felolvastjuk a csokoládét a vajjal együtt, majd egyesével hozzákeverjük a tojásokat, végül belekeverjük a céklapürét és a többi hozzávalót is. Kivajazott formába öntjük, és 25-30 percre 180 fokos sütőbe toljuk. Langyosan tálaljuk.


Ezek is érdekelhetnek

Friss

Friss