Pozsonyi kifli recept
Pozsonyi kifli
Tárkonyos csirkeraguleves gazdagon recept
Tárkonyos csirkeraguleves gazdagon
Franciasaláta (alaprecept) recept
Franciasaláta (alaprecept)
Elronthatatlan kocsonya  recept
Elronthatatlan kocsonya
Diós és mákos bejgli egyszerűen recept
Diós és mákos bejgli egyszerűen
30 perces sajtos rúd recept
30 perces sajtos rúd
Kozáksapka recept
Kozáksapka
Retró kókuszkocka recept
Retró kókuszkocka
Zserbó – az eredeti recept recept
Zserbó – az eredeti recept
Almás pite - a hagyományos recept recept
Almás pite - a hagyományos recept
Karácsonyi bejgli recept
Karácsonyi bejgli
A legfinomabb gesztenyekrémleves recept
A legfinomabb gesztenyekrémleves
Elronthatatlan sajtos pogácsa recept
Elronthatatlan sajtos pogácsa
Lila hagymás, majonézes krumplisaláta recept
Lila hagymás, majonézes krumplisaláta
Klasszikus töltött káposzta recept
Klasszikus töltött káposzta
Lencsefőzelék recept
Lencsefőzelék
Klasszikus linzer recept recept
Klasszikus linzer recept
A legjobb palacsintatészta recept
A legjobb palacsintatészta
Lencsegulyás recept
Lencsegulyás
Gesztenyés bejgli recept
Gesztenyés bejgli
A nyári grillezések alkalmával nem csak húsokat és zöldségeket grillezhetünk, hanem komplett egytálételeket is a tűzre dobva süthetünk. Az alufóliának köszönhetően változatos grillbatyukat állíthatunk össze.

Több okból is fóliába zárhatjuk a grillezésre szánt alapanyagokat. Egyrészt azért érdemes a fóliát használni, mert segítségével a könnyen morzsolódó, lágy szerkezetű ételeket is tudjuk grillezni. Másrészt a fóliának köszönhetően olyan alapanyagokat, ételeket is elkészíthetünk a grillen, amelyeknek jót tesz, ha minél tovább a hő közelében legyenek, anélkül, hogy a külsejük megégne.

Ízlésünk szerint állíthatjuk össze a batyukat
Ízlésünk szerint állíthatjuk össze a batyukat

Az alufóliában történő összecsomagolás ezenkívül történhet azért is, hogy a sütés helyett csupán megpárolódjanak az alapanyagok, illetve, hogy a fóliában helyt kapó alapanyagok ízei összeérjenek, ugyanis a fóliában összepárolódó, sülő alapanyagok íze jobban keveredik, a fóliába tett fűszerek nagyobb hatékonysággal járják át a lazább szerkezetű húsokat, köretnek szánt zöldségeket.

Batyuban nem csak egy-egy porciót készíthetünk el, hanem akár nagyobb mennyiségű ételt is összepakolhatunk. Ilyenkor persze azzal azért számolni kell, hogy a hő nem fogja teljes mértékben egyenletesen érni, következésképp a fólia mentén lévő alapanyagok jobban meg fognak sülni, párolódni, mint a középen elhelyezkedők. Kis gyakorlattal és némi érzékkel hamar kikísérletezhető, hogy melyik alapanyag hol helyezkedjen el a batyuban. Magára a fóliára kerüljenek a keményebb, nagyobb darabok, s a kisebb, könnyebben párolódó alapanyagokat ezekre ültessük rá. A különféle párolódási, sülési idővel rendelkező ételek esetében érdemes az alapanyagok méretével játszani, így megoldható, hogy nagyjából minden egyszerre legyen kész a batyuban. Ilyenkor a nehezebben párolódó darabokat célszerű vékonyabb szeletekre, kisebb darabokra vágva a batyuhoz adni. Sőt az is jó megoldás lehet, ha a nehezebben elkészülő alapanyagokat előfőzve adjuk hozzá a többihez.

Húsok esetén akkor érdemes grillfóliát használni, ha vagy egy nagyobb húst készítünk elő, vagy apróbb darabokból, esetleg darált húsból álló fogással van dolgunk, illetve olyan laza a szerkezetük, mint a legtöbb halé. A nem egyben sütött halat ezért a legegyszerűbb és legbiztosabb fóliában sütve elkészíteni.

A batyuk előnye az egyszemélyes adag, esetleg a személyre szabott fogás: a grillpartin így mindenki összeállíthatja a számára legtökéletesebb fogást. Tökéletes partifogás lehet a fóliás batyu, ha minden alapanyagot előlészítünk, majd mindenki magának állítja össze a saját csomagját, eldöntve, hogy a krumpli mellé hús, hal, cukkini, padlizsán, kolbász, paradicsom, paprika, sajt, hagyma, fokhagyma és fűszer milyen összeállításban és arányban kerüljön.

Párhuzamosan süthetünk fóliában és rácson is
Párhuzamosan süthetünk fóliában és rácson is

A fólia rejtélye

Ha lehetőségünk van rá, akkor úgynevezett grillfóliát használjunk a sütéshez, ugyanis ez a fajta fólia vastagabb, így jobban bírja a gyűrődést, ellenállóbb és az alakját is jobban megtartja. Ha ilyen nem áll rendelkezésünkre, akkor érdemes a vékonyabb fóliából két egymásra fektetett réteggel dolgozni és abba belepakolni a sütésre váró alapanyagokat.

A fólia minőségén, vastagságán kívül fontos még, hogy a fólia fényes fele kerüljön kívülre, s az ételeket az alufólia fénytelen oldalán halmozzuk fel. Ha el szeretnénk kerülni, hogy sütés közben az étel a fóliába ragadjon, akkor használat előtt érdemes az alufóliát vékonyan megkenni egy kevés olíva olajjal, zsírral vagy vajjal. Ha egészen biztosra szeretnénk menni, akkor a fóliába tehetünk sütőpapírt is, így biztosan elkerülhető, hogy az ételbe beleragadjon a fólia.

A fólia kikenésekor egyébként vaj helyett használhatunk fűszervajat, amivel a csomagba kerülő zöldségek ízesítése rögvest meg is oldódik. A nagyobb grillbatyuk mellett a fűszervajas fóliában sült krumpli, kukorica is nyugodtan versenybe szállhat a legfinomabb grillfogás címért.

A jól becsomagolt krumplik - akár fűszerezve - a rács alatt, a parázsban tökéletesre sülnek
A jól becsomagolt krumplik - akár fűszerezve - a rács alatt, a parázsban tökéletesre sülnek

A fóliában való grillezésnél nem csak az alapanyagok és a fűszerek kerülhetnek a fóliába, hanem egy kis folyadék is. A már majdnem teljesen lezárt fóliába önthetünk vizet, de alaplével, borral, sörrel is meglocsolhatjuk a sütésre váró finomságokat. Az étel ízvilágának megfelelően némi halszósz, szójaszósz, ízesített olaj vagy balzsamecet is mehet bele.

Amit csak fóliában süthetünk

A fóliában nem csak különféle vegyes tálakat, egytálételeket készíthetünk, hanem süthetünk benne például sajtot is. A sajt önmagában is jó, de még finomabb, ha ezekre a válogatott alapanyagokra kerül. Egy-egy nagyobb grillbatyura – az összeállítást követően – nyugodtan reszelhetünk egy kis sajtot, s ezt követően nincs más dolgunk, csak nagyon óvatosan összecsippenteni a fóliát, hogy az értékes gőzök bent maradjanak, és a grillrácsra helyezve várni, hogy elkészüljön az olvadt sajtban gazdag étel.

A batyuban sült étel jól fűszerezhető, az ízek mind megmaradnak
A batyuban sült étel jól fűszerezhető, az ízek mind megmaradnak

Sajtokat azért is érdemes fóliában grillezni, mert így biztos, hogy a megolvadt matéria nem folyik le, nem ég rá a rácsra, hanem az utolsó cseppig kiélvezhető. A grillbatyuba tehetünk szinte bármilyen sajtot, a grillezésre kevéssé alkalmas kemény sajtot reszelve adhatjuk hozzá bármilyen kompozícióhoz. Kifejezetten jó fóliában elkészíteni a fokhagymával tűzdelt camembert-t, de az előre pácolt sajtokat is házasíthatjuk karikára szelt krumplival.

A halakat érdemes fólián vagy fóliás batyuban sütni, könnyen szétesik puha húsuk
A halakat érdemes fólián vagy fóliás batyuban sütni, könnyen szétesik puha húsuk

Fólia, mint védelem

A fóliába nem csak ételeket rejthetünk, hanem akár egy nagyobb téglát is belecsomagolhatunk, aminek segítségével csodálatos vasalt húsokat készíthetünk. Az alufóliával letakarhatjuk a grillrácsot is, ez főleg akkor hasznos, ha vékonyan szelt zöldségeket szeretnénk sütni, vagy épp nyársra fűzött ételeket sütünk, s így a fóliával meg tudjuk védeni a nyárs végét valamint a kezünket a közvetlen hőtől.

Ha gázégős grillen dolgozunk, akkor még egy dologra jó lehet a fólia. Kevés füstölésre alkalmas faháncsot tehetünk bele, amelyet hagyunk füstölni, majd ezt a faforgácsos füstös batyut a rács alá helyezve rögvest megteremthetjük a faszenes grill illúzióját.

Praktikus a fólia a nyársak alá is, így nem potyognak le a darabok, a rácshoz sem ragad oda egyetlen falat sem
Praktikus a fólia a nyársak alá is, így nem potyognak le a darabok, a rácshoz sem ragad oda egyetlen falat sem

Fóliában sült francia lecsó

Hozzávalók:
2 nagyobb padlizsán
2 nagyobb paradicsom
3 tv paprika
1 vöröshagyma
2 gerezd fokhagyma
2 evőkanál olívaolaj
2 közepes cukkini
1 ág friss rozmaring
1 ág friss kakukkfű

Elkészítés: A zöldségeket alaposan megmosom. A padlizsánt és a cukkinit kockacukornyi kockákra vágom, a paprikát felkarikázom. A paradicsomnak leforrázom a héját, majd szintén karikákra szelem. A hagymát egészen vékony karikákra vágom, a fokhagymát felkockázom.

Egy nagyobb fóliába sütőpapírt teszek, majd ráteszem a paprikát, a hagymát, erre jön a cukkini és a padlizsán, majd a fokhagyma és a paradicsomszeletek. A tetejére kerülnek a fűszerek, majd egy kis olívaolajjal meglocsolom, és ha minden a csomagban van, akkor óvatosan összefordítom a fólia szélét, és megpróbálom hermetikusan bezárni.
Addig sütöm, amíg a zöldségek meg nem puhulnak. Tálalás előtt finoman sózom.

Fóliában sült rozmaringos krumpli

Hozzávalók:
1 kg újkrumpli
3-4 evőkanál libazsír
1 ág friss rozmaring
csipetnyi só

Elkészítés: A nagyobb szemű újkrumplit finoman lesikálom, majd megtörölöm. Az alufóliát libazsírral vékonyan megkenem, pár levél rozmaringot teszek bele, s erre ültetem a krumplit. Óvatosan és alaposan becsomagolom, és addig sütöm, amíg a villa át nem fut a grillcsomagon. Tálaláskor sózom.

A krumpli mellé érdemes fűszervajat tenni, esetleg olajat és friss zöldfűszert
A krumpli mellé érdemes fűszervajat tenni, esetleg olajat és friss zöldfűszert

Magyaros grillbatyu

Hozzávalók:
8 közepes krumpli
4 szelet sertéstarja
4 szelet szalonna
1 szál füstölt kolbász
2 paradicsom
2 paprika
1 nagyobb vöröshagyma

bors
pirospaprika

Elkészítés: A krumplit és a hagymát meghámozom, felkarikázom. A paradicsomot és a paprikát felszelem. A húst sózom, borsozom.
4 fóliát kiterítek, mindegyikre 1-1 szelet szalonnát teszek, ezen elosztom a felkarikázott krumplit, erre 1-1 szelet húst fektetek, meghintem pirospaprikával, majd elosztom rajtuk a paradicsomot, a paprikát és a hagymát, megsózom, a tetejére teszem a felkarikázott kolbászt, majd a fóliákat óvatosan összezárom.
A parázsba téve 20-30 percig hagyom sülni, majd ellenőrzöm, hogy minden átsült-e. Ha igen, tálalom.

További grill receptek >>>

Sertéstarja, a grillezés adu ásza >>>

Grillezés húsmentesen >>>

Minden, ami grill >>>

A fóliás batyukban gyorson sül-párolódik az étel, de időnként forgassuk meg, hogy mindenhol egyenletesen átpuhuljon a benne lévő étel
A fóliás batyukban gyorson sül-párolódik az étel, de időnként forgassuk meg, hogy mindenhol egyenletesen átpuhuljon a benne lévő étel

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.